Foto Galeri

10 dakikada akciğerlerinizi güçlendiren 4 çalışma

10 dakikada akciğerlerinizi güçlendiren 4 çalışma

Corona virüs (Covid-19) solunumsal, somut ve psikolojik işlev bozukluğuna yol açan epeyce bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu hastalığı. Uzm. Dr. Sevil Karagül, “Koronavirüs tam olarak klinik özellikleri, tedavisi ve korunma yolları az önce belirlenmemiştir. Oysa her geçen gün deneyimler ve dolayısıyla da data birikimi artmaktadır.

Enfeksiyonu geçirmiş ve etkin rahatsızlık dönemini atlatmış olan hastaların pulmoner rehabilitasyon yaklaşımına gereklilik duyacağı da önemli bir gerçektir. Ağır, durumu kritik, hastanede yatan hastalar için erken dönemde pulmoner rehabilitasyon önerilmiyor. Solunum problemi olan hastalarda, ağız solunumu yerine burundan solunum öneriliyor. Dürüst yapılan solunum egzersizleri nefes almada zorluk, anksiyete ve buhran semptomlarını hafifletir; fiziki işlevi ve hayat kalitesini iyileştirir” ifadelerini kullandı.

Dr. Karagül, gün içerisinde seri olarak toplamda 10 dakika süre ile günde 4-5 kere tekrarlanmasını önerdiği solunum egzersizlerini de şöyle paylaştı:

1-Büzük Dudak Solunumu

1-Büzük Dudak Solunumu

Birey dar bir poziyondayken burundan 2-3 saniye nefes alır, dudaklarını büzerek 5-6 saniye de nefes veririr. Büzük dudak solunumunda dudakların büzülerek kontrollü nefes verilmesi amaçlanır. Bu yöntem, nefes verilmesi sırasında akciğerde hapsolmuş havanın daha basit salıverilmesini böylece nefes darlığını azaltmayı amaçlar.

2-Diyafram Solunumu

2-Diyafram Solunumu

Göğüs boşluğu ile karın boşluğu aralarında yer alan diyafragma kası solunum esnasında görev bölge esas kastır. Bu solunum egzersizinde diyafragma kasının daha etkin çalışması hedeflenir. Kuytu bir şekilde ayakta ya da yatarken bir elinizi göğsünüze diğer elinizi karnınıza yerleştirin. Burnunuzunda 2-3 saniye boyunca nefes alın, karnınızın dışarı içten hareket etmesine uyarı edin. Nefes verirken dudakları büzerek karnınızın üstüne hafifçe bastırarak nefesinizi verin.

Kaçırılmayacak indirim fırsatlarından kullanmak için tıklayın

3-Derin Nefes Alma

3-Derin Nefes Alma

Derin nefes alma egzersizi ile akciğerlere hava sıkışması engellenir. Bir el göğüs kafesinde bir el karın boşluğuna rahatça oturulur. Burundan derin nefes alınır. Göğüs kafesinin genişlediği hissedilir. Alınan hava 5 saniye baştan başa tutulur. Solunan havanın tümünün bırakıldığı hissedilene değin burundan yavaşça ve derin bir şekilde nefes verilir.

Sıradaki Haber :  Günlük Burç Yorumuna Göre 12 Nisan Pazar Günün Nasıl Geçecek?

4-Kontrollü Öksürük Egzersizi

4-Kontrollü Öksürük Egzersizi

Akciğer enfeksiyonu sonucu mukus akciğerlerimizde daha kolay birikebilir. Bu egzersiz kendinizi çok bitap hissetmeden mukusu etkili bir şekilde atmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Dar bir pozisyonda oturun. Ağızdan normalde aldığımızdan daha derin bir nefes alın. Nefesinizi 3 kerede enerjik bir şekilde öksürerek verin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu