Gündem

1915 Çanakkale Köprüsü’nde sona doğru

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van’da PKK, Adana’da CHP’nin sadakat dayanak gruplarına müteveccih hücumunun biçim olarak farklı olsa da anlayış olarak aynı olduğunu belirterek, “Devletin milletine hizmet götürmesine tahammülü olmayan saklı yapının bir zamandır yürüttükleri politik ittifakı sahada bir ileri düzeye taşıdıkları anlaşılıyor. Ama biz devlet düşmanlarına bu toprakları bırakmayacağız” dedi.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün Marmara Denizini her iki taraftan abluka eten büyük otoban ağının en kritik geçiş noktası olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çanakkale Boğazı’na köprü inşaatı yüzyılların hayalidir. Ülkemizde pek çok hayal gibi bunu da asla dönüştürmek hamdolsun bize kısmet oldu. Köprünün 2023 metrelik orta sarihliği 2023 amaçlarımızın da ifadesidir. Gelişigüzel bu konulmuş bir amaç değildir. Kendi alanında dünyanın en uzunu ünvanına sahip bu köprü yüzyıllar süresince 1915 Çanakkale Galibiyetimizin simgeyi olarak boğazı süsleyecektir. Araba Vapuruyla 1,5 saat süren yolculuğu köprüyle 6 dakikada bitirecek her yurttaşımızın bu yapıtı kazandıranları şükranla, ecdadımızı da rahmetle yaad edeceğine inanıyorum. Bu sayede elde edilecek zaman ve yakıt tasarrufu da ülkemizin hasılat hanesine yazılacaktır. Yaygın ve süratli erişim altyapısı bir ülkenin kalkınmasının büyümesinin gelişmesinin esas koşuludur. Bu kavrayışla gece gündüz yürüttüğümüz çalışmalarla bugüne kadar 18 bin kmyi aşkın parçalanmış yol inşa ederek, toplam uzunluğu 27 bin kmnin üzerine çıkardık. Otoban uzunluğunda 3100 kmye ülkemizde daha evvel olmayan süratli tren hatlarında ise 1300 kmye eriştik. Havayolunu herkesin erişeceği seviyeye getirirken, amacımız hava yolu ulusun yolu oldu. 30 yeni havalimanı yaparak ülkemizin dört yanında 56 havalimanını halkın hizmetine sunduk” dedi.

“Korona virüs yarıyılı avantajlı olacağız”

Türkiye’nin kendi lüzumlarını karşılamanın ötesinde erişimde bölgesel merkez konumuna geleceğine dikkat sürükleyen Erdoğan, “Çin’den yola çıkan bir yük treninin Marmaray üzerinden boğazı aşıp Avrupa’ya gitmesi bu stratejik konumun ehemmiyetlerinden birisidir. Korona virüs sonrası politik ekonomik olarak şekillenecek dünyada ülkemizin değişik alanlarla erişimdeki bu eforlu altyapısı en büyük avantajımız olacaktır. Sıhhat alanında 18 yıldır büyük çabalar ve gayretler neticesinde ülkemize getirdiğimiz yerin ehemmiyetini hep beraber daha iyi görüyoruz. Yurdun dört bir köşesine binlerce sağlık kurumu inşa ettik. Çağdaş makinelerle donattık. Sıhhat çalışanlarımızın rakamını 1 milyon üzerine çıkardık. Genel sıhhat sigortdası sistemi ile tüm yurttaşlarımızı sıhhat teminatına kavuşturduk. Bunları yaparken CHP’nin başını sürüklediği bir kesim hep işlerimizi yasaklamanın, palavra ve kötüle ile önümüzü kesmenin çabayı içindeydi. Kent sağlık kurumularına demediklerine vazgeçmediler. Ama onlara karşın ülkemizi kent sağlık kurumularıyla donatmayı sürdürüyoruz. İkitelli’de ilk kısmını daha evvel açtığımız Başakşehir Kent Sağlık Kurumumuzun ikinci kısmını 21 Mayıs’ta Japonya Başbakanı ile video konferans ile hizmete sunacağız. Bu anlayış; salgın sürecinde ortaya çıkabilecek acil gereksinimleri karşılamak ve daha sonra nitelikli sıhhat hizmeti vermek için başlattığımız sağlık kurumu inşaatlarına bile tahammül edemiyor. Yeşilköy ve Sancaktepe’de imalini bitirdiğimiz sağlık kurumulara “israf” diyecek kadar ufku dar, vizyonu sığ bir yapıdalar. İçişleri Bakanlığı’mızın caddeye çıkma kısıtlamasından etkilenen yurttaşlarımıza müteveccih hizmet veren sadakat sosyal dayanak gruplarına ataklar. Bu da aynı pespaye anlayışın mahsulüdür.” Dedi.
“Yöntem farklı CHP HDP anlayışı aynı”

Sıradaki Haber :  Fransız Le Figaro gazetesi: 'Libya’nın Sultanı Erdoğan'

Erdoğan laflarını şöyle sürdürdü: “Van’ın Özalp ilçesinde PKK’nın yaptığı ve ipini bu teşkilata teslim etmiş olan HDP’lilerin de içinde olduğu anlaşılan bir terör eylemi yaşandı. Özalp ilçesinin bir semtinde yurttaşlara takviye götüren sadakat grubuna PKK’lılar ateş açtılar. Sadakat sosyal dayanak grubu vazifelisi ile bir yurttaşımız şehit oldu. Daha Özalp’teki şehitlerin kanı kurumadan Adana Yüreğir kaymakamlığı bünyesindeki sadakat grubu hamleye uğradı. Kaymakamlık önünde takviye dağıtırılrken bu hamle reelleşti. Devletin kaymakamı, polisi ve sadakat grubuna hem hakaret edip hem fili atakta bulunan gürühun CHP Yüreğir Gençlik Kolları Başkanı ve birliktesikiler olduğu anlaşılmıştır. PKK’nın uzun namlulu atağını CHP’liler Adana’da yumruk ve hakaretle yaptı. Yöntem farklı, anlayış ve emel aynıdır. Devletin milletine hizmet götürmesine tahammülü olmayan saklı yapının bir zamandır yürüttükleri politik ittifakı sahada bir ileri düzeye taşıdıkları anlaşılıyor. Hala bu partilerin riyakar politikasını göremeyenler için bu iki hadise başlı başına ibret vesikasıdır. Bu toprakları, bu devlet ve ulus düşmanlarına vazgeçmeyeceğiz. Devletin askerine polisine yurttaşlarımıza hizmet için canla başla çalışan vazifelilerine saldıran herkes bunun değerini en ağır biçimde ödeyecektir. Hudutlarımız içinde ve dışında PKK’sından FETO’suna kadar tüm terör örgütlerine yaşamı zindan edeceğiz. PKK’nın kafasını nasıl dağlarda eziyorsak, halkımıza verdiğimiz hizmetlere tahammül edemeyen politik uzantılara sandıkta cumhur ittifakı olarak mağlubiyete uğratmayı sürdürüeceğiz“

Erdoğan yurttaşların Ramazan ayını, Kadir gecesini ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik ederken, köprünün çelik kulelerine yerleştirilecek son bloklar ve inşaatta katkısı olan daha önceki bakanlarla, yüklenici işletme ve tüm çalışanları tebrik etti.

“Bu köprü tarihimize hürmet duruşudur”

Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu da bu vatan ve halkın dev projeleri hak ettiğini ifade ederek, “Tarihe şahitlik ediyoruz. Ülkemiz ve dünyanın en ehemmiyetli projelerinden olan 1915 Çanakkale Köprüsü dünya birincisi kulelerinin çelik blok kurulumunu yapıyoruz. 1915 köprümüz 101 kmlik Malkara Çanakkale otobanının gözbebeği ve kilit noktasında yer almaktadır. Bakanlığımız olarak 1 hafta evvel metro hattının tünel bitim merasiminde yerin altındaydık. Bugün ise 318 metre yükseklikte yeni bir zafere imza atıyoruz. Bu proje ülkemizin geleceğe atılmış en ehemmiyetli adımlarından biridir. Çanakkale Köprüsü iki yakayı buluşturan bir köprü olmaktan öte sanki tarihimize hürmet duruşudur. 2023 senesine atıfta bulunan köprü bitirildiğinde 2023 metre orta sarihliği ile sınıfında dünya lideri olacaktır. Dünyanın azami kulesine sahip olacak köprünün 318 metre 3. ayın 18’ini gündem yaparak Deniz Galibiyetini temsil etmektedir. Biz 1915 Çanakkale savaşında yüzbinleri şehit vererek tüm dünyaya “Çanakkale geçilmez” dedik. Kahraman Seyit Onbaşı ile bugün Çanakkale köprü inşaatında çalışan kardeşlerimizin gaye ve samimiyetleri her türlü methiye üzerindedir. Dün bu topraklarda şehit olanlara ve bugün bölgenin kalkınması için gayret edenlere sadakat borcudur. Bunu ödemek için var eforumuzla çalışmaya 2022 senesinin 18 Mart’ında tamamlamaya çalışıyoruz. Bugün köprümüzün çelik kule kurulumunun son bloğunu monte ederken dostlarımız ismine şukranlarımı sunuyorum. 1915 Köprüsü bitirildiğinde Lapseki Gelibolu arasındaki araba vapuruyla 1,5 saat süren erişim 6 dakikaya inecektir. Vasıta firma giderleri ve ekonomik kayıplar ortadan kalkacak. Trafik sıkışıklığı eksilecektir. Kazalarla yaşanan can ve mülk kaybı aza inecek kısa hizlı konforlu yolculuk kuruluş edilecektir. Yalnız Çanakkale’ye değil tüm Türkiye’ye değer verecek; eriştirme sahnesinde yeni bir perde açacaktır. Trakya ve Ege bölgesini kıta avrupasıyla buluşturan köprü ticaret yollarını birbiriyle buluşturup ekonomiye canlılık sağlayacaktır. Çanakkale Köprüsü’nü kapsayan otoban İstanbul Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ı Ege’ye bağlayacak. 101 km otoban ile mevcut devlet yolu 40 km kısalacak. 560 milyon lira yakıt ve zamandan tasarruf edilecektir “diye konuştu

Sıradaki Haber :  Ukrayna, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 3 ülkeye daha uçuşları yeniden başlatıyor

“1000’in üzerinde şantiyemizde evvel sıhhate dikkat ediyoruz”

Bakan Karaismailoğlu laflarını şöyle sürdürdü: “Birbirini bitiren projelerle ülkemize yakışır dev yapıtlar vazgeçmek istiyoruz. Mani tanımadan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tüm dünyayı etkileyen covid 19 önlemlerimizi aldık. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülke genelinde 1000’in üzernde şantiyelerde olduğu gibi evvel sıhhat, iş güvenliği prensibine göre hareket ediyoruz. Pandemi zamanına karşın aldığımız önlemlerle şantiyelerde çalışmalar devamlı devam ediyor. Erişim ağını geliştirmek için var eforumuzla çalışıyoruz. Olanaksız denileni asıllaştırmanın ülkemiz için onur, dünya için misal projeler yapmanın mesullüğünü taşıyoruz. Nice hoş işlere imza atacağmıza inanıyoruz”

Limak Yatırım İdare Heyeti Başkanı Ebru Özdemir, verdikleri lafı yakalayacaklarını köprünün 2022 Mart ayında tamamlanacağını kaydolarak, “Dünyanın her tarafından 25 ülkeden banka bize d estek oldu. 1,5 milyar euroluk dış, 700 milyon euroluk iç kredi temin ettik.Dayanaklerini devam ettiriyorlar. Dünyanın en ehemmiyetli projesinde yer almaktan onur dinliyoruz. Finans olarak teknik olarak dünyanın bilgilerinin en üstünü biraraya getirdik. Pandemi krizinde de sıhhat anlamında da usumuzun erdiği, bilimin bize öğrettiği kaideler çerçevesinde en üst ihtiyatları uyguluyoruz. Allaha şükür şantiyemizde hiçbir hadise ile karşılaşmadık. 4 bin çalışan bu kuruluşta izole olmuş gidişatta ve köprünün imalatı 7 gün 24 saat devamlı sürüyor” dedi.

Limak Holding İdare Heyeti Başkanı Nihat Özdemir de “Sayın Cumhurbaşkanım bu proje için değil Türkiye’nin her köşesindeki her projeye verdiğiniz yardımı bize verdiğiniz niyetleri hep birlikte görüyor kavrıyoruz. Bunun için Türk Halkı ismine canı vicdandan teşekkür ediyorum. Allah allahın izniyle bize önümzdeki günlerde çok daha büyük Türkiye’yi yaşatmayı kısmet etsin. Allah hepimize takviye etsin. Dünyada layık olduğumuz yere de en kısa vakitte erişelim. Çalışanlarım ismine hürmetlerimi sunuyoruz” diye konuştu. .

Sıradaki Haber :  Şanlıurfa'da 2 mahalle, 1 sokak ve 22 bina karantinaya alındı

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeleyecek

Korona virüs Covid-19 salgını ile çaba devam ederken, Türkiye’nin tarihi ve ehemmiyetli vizyona sahip olan 1915 ÇanakkaleKöprüsü projesinin ayaklarındaki çalışmalarda sona doğru gelindi. Dünyanın en büyük asma köprüsü unvanına da sahip olacağı ifade edilen köprünün ayakları 318 metrelik uzunluğuyla 18 MartÇanakkale Deniz Zaferi’ni simgeliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2017’de esası atılan ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkii arasında üretimi süren 1915 ÇanakkaleKöprüsü’nün ayakları her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Bu defa da yapılan son çalışmalar ile tarihi köprünün her iki yakada bulunan deniz içindeki kesonları üzerine 31. blokları yerleştirildi veköprünün ayak uzunluğu 318 metreye erişti. Köprü ayaklarındaki çalışmaların hafta sonu yapılacak merasimle bitirilmesi bekleniyor.

Köprüde Seyit Onbaşı tarifi yer alacak

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni temsil eden köprü 32 bloktan oluşacak. Kulelerin en ucunda ise Çanakkale Savaşlarının unutulmaz kahramanı Seyit Onbaşı’nın sırtlayarak namluya sürdüğü top kurşunu tarifi yer alacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü senesini temsilen orta sarihliğinin 2023 metre olması tasarlanıyor. Bu sarihlik, dünyanın en uzun kuleler arası sarihliğe sahip asma köprü olması özelliğini taşıyor. Köprü hizmete açıldıktan ise sonra iki yaka arasındaki erişim mesafesi 6 dakikaya inecek.Köprünün bölgeye de ciddi faydalar sağlayacağı ve özellikle Lapseki’ye yatırımcı arzının çoğalacağı ön görülüyor.

18 Mart 2022’de bitirilecek

1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçitköprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 muhtelif boyutlarda menfez, 12 kavşak, 4 otoban hizmet kuruluşu, 2 bakım firma merkezi, 6 fiyat toplama istasyonu inşa edilecek ve 1915 ÇanakkaleBoğaz Köprüsü, 18 Mart 2022’de bitirilerek hizmete açılacak.

Köprü ayakları arasındaki mesafe 2023 metre. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.senesini temsil ediyor. Toplam blok rakamı 32 olacak. 318 metre uzunluğa erişecek. Kulelerin bitirilmesinin ardından kablo örme çalışmaları başlayacak. Kabloların toplam ağırlığı 33 bin 668 ton olacak.

Merasime Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Ak Parti Şehir Başkanı Naim Makas da katıldı.

Köprü inşaatında 4 bin şahsın izole olarak pandemiden korunduğu ve 7 gün 24 saat devamlı çalıştığı bilindi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu