Gündem

AB, askeri özel görev gücü kuracak

Avrupa Birliği (AB) aza ülkeler aralarında korona virüsle uğraş sürecinde görev yerine getirmek üzere veri paylaşımı için askeri özel görev gücü kuracak. AB Dış Eylem Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Bu alıştırma, AB üyesi ülkelerin Savunma Bakanlarının aldığı kararın maddi uygulamasıdır” ifadeleri kullanıldı. AB kadar konuya ilişkin olarak yayınlanan açıklamada, “Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’in Avrupa Dış Eylem Servisini, sivil yetkililerin korona virüs pandemisi ile mücadeleye yardım etmek için milli askeri yardım hakkında data alışverişini cesaretlendirmek ve kolaylaştırmak için özel bir tahsis gücü kurmakla görevlendirdi. Bu atama gücünün korona virüsle uğraş sürecine özel ve geçici mahiyette olacak. Görev gücü, AB askeri personeli uzmanlarını ve öteki hizmetleri gerektiği gibi bir araya getirecek. Ilk Önce aza devletlerin iç bir platform yoluyla korona virüs pandemisine yanıt olarak istekleri, en iyi uygulamaları ve öteki ilgili bilgileri paylaşmaları için merkezi bir nokta sağlayacaktı. Son haftalarda, üye devletlerin silahlı kuvvetleri arasında müşterek takviye konusunda fazla sayıda olumlu örnek olmuştur. Askeri uçakları, yurt haricen kalan bir takım Avrupa Birliği vatandaşlarının ülkelerine geri gönderilmesine tezgâhtar oldu. Ayrıca tıbbi araç gereç miktar ettiler ve hastaları bir ülkeden diğerine tedavi için taşıdılar” denildi.

Atama gücü ‘stratejik irtibat’ görevi de yapacak

AB’nin açıklamasında yeni askeri tayin gücünün istihbarat paylaşımı alanında da etkinlikler oluşturacağı bildirilirken, “Tahsis gücü keza, AB aza devletleri silahlı kuvvetlerinin pandeminin etkilerini ele alma konusundaki katkıları etrafında stratejik irtibat çabalarını ve geleceğini güçlendirecek” denildi.

Açıklamanın sonunda NATO ile işbirliğine atıf yapılarak,, “Aza devletlerin hizmetinde tayin yapacak atama gücü, Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi’ne (ERCC) gerektiğinde üye devletlerin askeri varlıklarının Avrupa’da sivil koruma bağlamında kullanılması konusunda destek sağlayabilir. bununla beraber NATO ile yakın işbirliği içinde olacak, tam bir tamamlayıcılık, ortak kuvvetlendirme ve tekrarlardan kaçınmayı sağlayacaktır’ ifadelerine yer verildi.

Sıradaki Haber :  Vali Yerlikaya'dan 'kademeli mesai' açıklaması

Mustafa Ulusoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu