Gündem

AB-Batı Balkan Zirvesi video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi

Avrupa Birliği AB, Batı Balkan ülkeleri liderleriyle “Zagreb Doruksi” kapsamında video konferans usulüyle buluşma asıllaştırdı. Doruk sonrasında AB Başkanı Charles Michel, AB Kurulu Başkanı Tümörsüle von der Leyen ve AB Yarıyıl Başkanı Hırvatistan ismine Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ortak bir sanal basın buluşması tertip etti. Üçlü basın buluşmasında konuşan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Bugün Batı Balkan ülkeleri liderleriyle video konferans yoluyla görüşme ihtimali bulduk. Hırvatistan yarıyıl başkanlığı himayesinde bu doruğu Zagreb’de yapmayı hedeflemiştik. Ama korona virüs sebebiyle video konferans yoluyla hakikatleşti” ifadelerini kullandı.

Görüşmenin ana maddesinin yeni tip korona virüs Covid-19 salgını olduğunu belirten Michel, “Bu krizi aşmak AB olarak bizlerin ve Batı Balkan ülkelerinin ortak niyetidir. Bu sebeple AB olarak bölge ülkelerine olan yardımımızı göstermek üzere bir dizi kararlar aldık. AB olarak bugüne kadar Balkan ülkelerine 3.3 milyar Euro dayanağı kısa ve orta vadede eriştirdik” dedi.

AB Kurulu Başkanı Tümörsüle von der Leyen ise, “Bu doruk sanal da olsa AB’nin bölgeye bağlı olduğunu göstermesi açısından çok ehemmiyetlidir. Balkanların AB için ne kadar ehemmiyetli olduğunu göstermiştir. Batı Balkanlar AB’nin bir parçasıdır. Bu bölgeye destekledimek AB için esas bir iştir. Covid-19 ile gayret için de bu iş birliği için esas bir mevzudur. Tam ülkelere işbirliği için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Üçlü basın buluşmasında AB Yarıyıl Başkanı Hırvatistan ismine konuşan Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, “Yakın bir geçmişte AB azası olan bir ülke olarak Balkan ülkelerinin AB’den neler beklediğini ve adaylık sürecinde neler yaşadıklarını çok iyi öğrenen bir ülkeyiz. AB’nin Batı Balkan ülkelerine destekledimesi son derece ehemmiyetlidir” ifadelerini kullandı.
Doruk sonrasında AB ismine yayınlanan ortak bildirgede ise Batı Balkan ülkelerinde organize kabahatler ve yolsuzluk mevzusunun hala en ehemmiyetli çözüm bekleyen meseleler olduğu ifade edildi.

Sıradaki Haber :  Yavru kedi ile köpeğin gülümseten dostluğu

Mustafa Ulusoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu