Dünya

AB, korona virüs aşısı için 7 milyar 400 milyon Euro bağış topladı

Korona virüs salgını ile güç günler geçiren dünya ülkeleri salgınla çabada birlik olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği’nin AB önderliğinde Birleşmiş Milletler BM, Dünya Sıhhat Teşkilatı WHO, G20 ülkeleri ve bazı AB abonesi ülkelerin katılımıyla video konferans yoluyla bağış faalliği reelleştirilirken, aktifliğe Türkiye ismine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı.

Tertip Edile bağış faalliğine “Korona virüs Küresel Mukabele Beynelmilel Vaat Faalliği”ismi verilirken, aktifliğin moderatörlüğünü AB Kurulu Başkanı Tümörsüle von der Leyen üstlendi. Leyen aktifliğin açılışında “4 Mayıs 2020’nin korona virüs ile çabamızda bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Zira bugün dünya toplanıyor. Her kıtadan hükümetler el ele verecek ve küresel sıhhat teşkilatları ve öteki tecrübeli ortaklarla beraber çalışacaklar. Ortaklarımız çok, emelimiz bir o da bu virüsü yenmek” dedi.

Faallik kapsamında AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptığı konuşmada “Covid-19 krizini ancak ortak bir küresel dayanışma ve mesullük ruhu yenecek. Bu ortak ruh, dünyanın her köşesinde hayatları ve toplulukları perişan eden bir virüse karşı en iyi korunmamızdır. İnsanlar her kıtada virüsle savaşıyor. Değişik ülkeler değişik ihtiyatlarla karşılık verdiler. Ama hepimizin ortak bir noktası var. Yalnızca aşıların ve rehabilitasyonların geliştirilmesi, yapımı ve yerleştirilmesi virüsü tarihe gömebilecektir. Bunlar olmadan, yurttaşlarımızdan en sert fedakarlıkları arz edebilir veya en iddialı kurtarma tasarılarını planlayabiliriz, tehdit her zaman orada olacaktır” ifadelerini kullandı.

Aktifliğe video konferans yoluyla katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB’ye faallik için teşekkür etti.
WHO Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı söylemede “Bu görülmedik krize karşı küresel dayanışma hareketine giriştik. Birkaç aşı test edilmeye başlandı dahi. Virüsün tespiti mevzusunda da büyümeler elde ediyoruz. Ama reel galibiyet ortak düşmana karşı ortak bir geleceği kurmaktır. Herkesin ulaşabildiği bir sıhhat sistemini kurmalıyız. Umarım 8 milyar Dolar maksadına erişiriz” dedi.

Sıradaki Haber :  Güney Kore’deki sel felaketinde ölü sayısı 13’e yükseldi

Aktifliğe katılan AB ülkeleri ve öteki katılımcıların tamamı Covid-19 aşısının bulunması ve üretilmesinin ardından tüm dünya ülkelerine dağıtılması emeliyle 7 milyar 400 milyon Euro meblağında bağış lafı verdi.

Buluşma sonunda video ile katılımcılara teşekkür eden Leyen, ”Çok onur dinliyorum. Bu ehemmiyetli proje başladığı ve galibiyetli olduğu için hafifledim. Dünya kamu verimi için fantastik bir birlik sergiledi. Avrupa ehemmiyetli katkılarda bulundu. Bugün 7 milyar 400 milyon Euro topladık ve bu ölçü 8 milyar Dolardan fazla ediyor” dedi.

Mustafa Ulusoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu