Dünya

ABD’de aşı üretiminin hızlandırılması için harekete geçildi

Yeni tip korona virüs Covid-19 salgınının merkez üssü Amerika Birleşik Devletlerinde Beyaz Saray’dan yapılan söylemede, korona virüs salgınına müteveccih aşı geliştirilme ve yapımını süratlendirme programının başlatıldığı duyuruldu. “Operation Warp Speed” ismi verilen program ile bazı hekimlerin karşı çıktığı ve 18 ay süreceğini belirttiği aşının geliştirilmesi, testlerinin yapılması ve milyonlarca şahsa erişecek biçimde üretilmesi sürecinin 2020 seneyi sonuna kadar bitirilmesi amaçlanıyor. Program ayrıca, süreçteki bazı bürokratik manilerin önünü açarak süreci süratlendirmeyi kastediyor.

Program içerisinde yapılacak çalışmalar neticeyi ortaya çıkacak rehabilitasyonda oluşabilecek yan tesirler mevzusunda ilaç ve biyo-teknoloji işletmelerinin mesullüğünün eksiltileceği ve Amerika Birleşik Devletleri Korunma Bakanlığının da Pentagon devreye gireceği söylendi.

Deneysel ilacın ilk sınamalarında pozitif netice

Amerika Birleşik Devletleri Milli Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü ve Beyaz Saray Covid-19 ile Gayret Misyon Eforu azası Dr. Anthony Fauci Beyaz Saray’da yaptığı söylemede, Remidesivir olarak öğrenilen ve test düzeyinde olan deneysel ilacın ilk sınamalarda pozitif netice verdiğini bildirdi. Fauci, hastalar üzerinde iyileşmeyi süratlendiren ilacın tesirleri mevzusunda, “Çok iyi” ifadelerini kullandı.

Piyasalar umutlu

Öte yandan Amerika Birleşik Devletlerinde aşı mevzusunda yapılan pozitif söylemeler borsayı da etkiledi. Takviye kolileri ile dağıtılan takribî 3 trilyon doların yanı gizeme bugün aşı ile alakalı söylemelerin ardından Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi, 2008 senesinde yaşanan mali krizden bu yana en büyük daralmayı yaşıyor olmasına karşın pozitif tepki verdi. Borsa yüzde 2.7 bedel kazanarak günü kapatırken işsizliğin son bir ayda 20 milyon birey çoğalmasının ardından önümüzdeki günlerde vaziyetin bilinmeyenliği mevzusunda ise kaygılar sürüyor.

Öte yandan şu ana kadar 6 milyon 139 bin 911 Covid-19 testi yapılan Amerika Birleşik Devletlerinde Covid-19 olayı 1 milyon 64 bin 572’ye, yaşamını kaybedenlerin rakamı ise 61 bin 669’a erişti.

Sıradaki Haber :  Hollanda’da kafe ve restoranlar bugün yeniden açıldı

Aydın Tuna Palabıyıkoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu