Dünya

ABD’de Covid-19 protestolarının ardından kritik karar

ABD’de yeni tip korona virüse (Covid-19) yakalanan kişi sayısı 800 bine yaklaşırken, bir takım eyaletlerde yetkililer göre en kötü durumun geride kaldığı açıklama edilerek, halihazırda 4 trilyon dolara yaklaşması beklenen bütçe açığının artmaması için ekonomiyi her yerde normale döndürme dahilinde çalışmalar başladı.
Geçtiğimiz hafta Beyaz Saray’dan valilere yapılan “Kendi kararınızı kendiniz verin” açıklaması ve federal hükümetin korona virüsle ilgili tavsiyelerini Nisan ayı sonunda yumuşatacağını açıklama etmesinden sonradan, eyalet valilerinden bir bir korona virüs tedbirlerinde yumuşama sinyali geliyor.

Georgia eyaleti valisinden kritik karar

Georgia Valisi Brian Kemp, 24 Nisan’dan itibaren eyalet genelinde hayati önemi bulunmayan meslek yerlerinin kapatılması kuralının gevşetileceğini duyurdu. Vali Kemp, jimnastik salonları, berberler, çekicilik salonları ve masaj merkezlerinin açılacağını bildirdi. Keza, 27 Nisan’dan itibaren tiyatro, sinema salonu ve restoran gibi meslek yerlerinin her tarafta açılacağını ifade etti.

Son 24 saat içerisinde bin yeni vakanın görüldüğü Georgia eyaletinde Sağlık Durumu Ölçüm ve Değerleme Merkezi’ne tarafından en yüksek olgu sayısına 7 Nisan’da ulaşıldı. Düşük ölüm oranlarının korunması için sıkı kuralların ise 15 Haziran’a değin uygulanması gerektiği öngörülüyor.

Georgia eyaletinin “Evde kal” kuralını gevşetmesinin ardındaki Güney Carolina, Batı Virginia ve Colorado eyaletlerinde de iş yerlerinin tekrar açılması için alıştırma başlatıldığı bildirildi.

ABD genelinde bazı eyaletler idareli yaşamı baştan başlatmaya çalışırken, aralarında Kaliforniya’nın da bulunduğu birçok eyalet valisi demin yeterince test yapılamadığını vurgulayarak, erken alınacak kural gevşetme kararının, ikinci bir salgın dalgası oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom da, normale dönüş sürecinin zaman alabileceğini ve söz konusu durumun sağlanması için birincil kuralın testlerin arttırılması olduğunu söyledi.

öte taraftan, ABD’nin Michigan eyaletinde Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemlerin kaldırılması için başlatılan protesto gösterileri ülke geneline yayılmıştı. ABD Başkanı Donald Trump ekonominin daha pozitif darbe almaması nedeniyle Demokrat valilerin yönetiminde olan bir takım eyaletlerde, Covid-19 önlemlerinin kaldırılması için yapılan protestolara Twitter üzerinden destek verince protestolar, Demokratların yönettiği eyaletlere de sıçramıştı.

Sıradaki Haber :  Fransa'da korona virüsten son 24 saatte 367 ölüm

Kültürlü Tuna Palabıyıkoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu