Dünya

ABD’de Covid-19 salgınında can kaybı 59 bini, vaka sayısı 1 milyonu aştı

Amerika Birleşik Devletlerinde korona virüs Covid-19 salgını sebebiyle vefatların önüne geçilemiyor. Ülkede korona virüs sebebiyle yaşamını kaybedenlerin rakamı 59 bin 266’ya, toplam hadise rakamı ise 1 milyon 35 bin 765’e yükseldi. Korona virüs salgınından en fazla etkilenen eyalet olan New York’ta hadise rakamı 301 bin 450’ye yükselirken, ölü rakamı 23 bin 144’e yükseldi. New York’un ardından en fazla hadisenin kaydolunduğu New Jersey eyaletinde yaşamını kaybedenlerin rakamı 6 bin 442’ye, hadise rakamı 113 bin 856’ya erişti. En fazla hadisenin görüldüğü üçüncü eyalet olan Massachusetts eyaletinde de hadise rakamı 58 bin 302’ye, yaşamını kaybedenlerin rakamı 3 bin 153’e yükseldi. Hadise sıralamasında dördüncü sırada yer alan Illinois’de Covid-19 hadise rakamı 48 bin 102 olurken, 2 bin 125 birey yaşamını kaybetti. Kaliforniya eyaletinde hadise rakamı 46 bin 163’e, ölü rakamı ise bin 862’ye yükseldi. Pensilvanya eyaletinde hadise rakamı 45 bin 16 olurken, virüse bağlı can kaybı rakamı 2 bin 60’a erişti. Michigan’da hadise rakamı 39 bin 262’ye, yaşamını kaybedenlerin rakamı 3 bin 567’ye erişti. Florida eyaletinde hadise rakamı 32 bin 846, yaşamını kaybedenlerin rakamı bin 171 oldu. Louisiana eyaletinde hadise rakamı 27 bin 286, virüse bağlı yaşamını kaybedenlerin rakamı bin 801 olarak söylenirken, Connecticut eyaletinde ise hadise rakamının 26 bin 312’ye yükseldiği, virüse bağlı yaşamını kaybedenlerin rakamının 2 bin 89 olduğu belirtildi. Georgia eyaletinde hadise rakamı 24 bin 854’e yaşamını kaybedenlerin rakamı ise bin 36’ya yükseldi. Maryland’da ise hadise rakamı 20 bin 113 olurken, virüs kaynaklı yaşamını kaybedenlerin bin 16 olarak söylendi.

“Biz dünyada herkesten daha çok test yapıyoruz”

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı söylemede, hadise rakamının 1 milyonu geçmesinin test rakamındaki çoğalışlarla orantılı olduğunu, ilerleyen günlerde daha fazla hadise görüleceğini, bu safhada daha fazla test yapacaklarını ifade etti. Trump, “Biz dünyada herkesten daha çok test yapıyoruz. Çin’de daha fazla test yaparsanız, daha çok hadise görürsünüz. İlerleyen yarıyılda daha fazla hadise göreceğiz zira daha fazla test yapacağız. Çalışmalarımız sonucunda zamanı geldiğinde hadise rakamı sıfıra düşecektir” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  ABD’de geçen üç aya nazaran işsizlik maaşı başvurularında düşüş yaşandı

“Salgının bu kadar ciddi olacağı öğrenilmiyordu”

Virüsün bu kadar tesirli olacağının öğrenilmediğini söyleyen Trump, “Bazı iyi uzmanlar, bu salgının Amerika Birleşik Devletlerini etkilemeyeceğini söyledi. Çin dışında hiçbir yeri etkilemeyeceğini söyledi. Biz de her zaman olduğu gibi uzmanları dinledik. Bir Hayli insan da olduğu gibi, bu sefer uzmanlar da yanıldı. Salgının bu kadar ciddi olacağı öğrenilmiyordu” dedi.
Günde 5 milyon test gayesine yakında erişebileceklerini, solunum makinelerinin yapımı mevzusunda çok iyi iş çıkardıklarını belirten Trump, “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana böyle bir iş yapan görülmedi” ifadelerini kullandı.

Hasan Çelik
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu