Dünya

ABD’de ekonomiyi açma çabaları hızlanırken “erken açılma tehlike getirir” uyarısı yapıldı

Dünyada yeni tip korona virüs Covid-19 salgınında en çok hadisesi görülen ülke olan Amerika Birleşik Devletlerinde son bilgilere göre ülke genelinde yeni tip korona virüs sebebiyle toplam 96 bin 359 birey yaşamını kaybederken tespit edilen olay rakamı ise 1 milyon 621 bin 196 olarak söylendi. Amerika Birleşik Devletlerinde dün bin 422 vefat ile 22 bin 967 olay, 20 Mayıs’ta bin 530 vefat ile 20 bin 289 olay, 19 Mayıs’ta bin 35 vefat ile 22 bin 630 olay, 18 Mayıs’ta ise 865 vefat ile 19 bin 891 olay kayıtlara geçti. Ülkede korona virüs bilgilerini dalgalı izlerken ekonomiyi yine açma mücadelelerine karşı uzmanlardan ihtar geldi.

Erken açılma risk getirir ihtarı

Michigan Üniversitesi Tıp Tarihi Merkezinden Hekim Howard Markel yaptığı söylemede, Amerika Birleşik Devletleri genelinde bir hayli sağlık kurumunun korona virüsten etkilenen hastalara hizmet vermek için yarısının boş olduğunu belirtirken erken hafiflemenin riskli olabileceğine dikkat çekti. Markel, “Sosyal mesafe kaidelerinden erken bırakılması virüse geri gelme kaderi verecek ve ciddi olay rakamları ile vefatlarda çoğalış yaşanabilecek” ifadelerini kullandı.

“Risk henüz geçmedi”

Bir Hayli eyalette olay rakamında yükselişin hakimiyet altına alınması ile ekonomiyi banalleştirme gayretleri sürat kazanırken uzmanlar yükselme çarpığının düzleşmesine karşın henüz riskin geçmediğini belirtiyor. Eyaletlerin ve kentlerin yasakları rahatlatırken hakimiyetli olmaları gerektiğinin altını çizen uzmanlar, yasakların hafifletilmesinden sonra önümüzdeki 15 günlük sürecin reel neticeleri göstereceğini ifade ediyor. Nisan ayında ve Mayıs başında Covid-19 sebebiyle günde 2 bin 500 üzeri vefat yaşanırken, son 5 günde vefat rakamları bin 600’ün altına düştü. Bu kapsamda gözler özellikle eyaletlerin açılış kararını vermeye başladığı tarihten 15 gün sonrasına denk gelen Mayıs ayının son haftasına çevrilmiş gidişatta.

Sıradaki Haber :  Almanya’da camiyi kundaklama girişimi

Amerika Birleşik Devletleri, bu süreçte süratli bir biçimde aşı bulunması için 1 milyar 200 bin dolar bütçe ayırdığına söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı HHS tarafından yapılan söylemede, yeni bütçe ve sözleşmelerle aşının yakın zamanda 30 bin birey üzerinde sınanacağı duyuruldu.

Bazı eyaletler çoğalan sayılara karşı açılıyor

New York, New Jersey gibi başlarda hastalığın süratli yükseldiği ve vefat oranlarının yüksek olduğu eyaletlerde yükselme çarpığının düzelmesine bağlı yasaklar rahatlatılırken, California gibi hastalığın baştan beri hakimiyet altında yakalandığı eyaletlerde de kaideler hafifletiliyor. Buna rağmen Alabama gibi bazı vefat ve olay rakamlarının ülke ortalamasının üzerinde çoğalış gösterdiği eyaletlerde de bilgilere karşın ekonomi süratle açılıyor. Alabama Valisi Key Ivey yaptığı söylemede, yaz kampları gibi bir hayli şahsın bir arada bulunacağı şirketlerin açılabileceğini duyurdu. Ivey, “Sayılar istediğimiz kadar az değil. Ama aşıyı ararken daha fazla hayatı durdurmayı sürdüremeyiz. Herkesi birbirinden tamamen izole etmek reelci değil” diye konuştu.

Alabama’dan gelen bilgiler ülke ortalamasının 273 oranında üzerinde kalıyor. Alabama’da bulunan Montgomery kentinin Belediye Başkanı Steven Reed, kentte yalnızca bir yoğun bakım yatağının boş olduğunu duyurmuştu.

“Salgın hala hakimiyet altında değil”

Ülkede korona virüsün dağılmasını yasaklamak emeliyle getirilen kaideler eksiltilirken Dünya Sağlık Teşkilatı WHO ile çalışan ve İngiltere’de bulunan Imperial Collage tarafından yapılan söylemede, yapılan modelleme çalışmasına göre bilgilerin çoğalacağı öngörüldü. Raporun yazarlarından Juliette Unwin, “Amerika Birleşik Devletleri ile alakalı yaptığımız modellemeler ne yazık ki salgının hali hazırda hakimiyet altında olmadığını gösteriyor” dedi.

Aydın Tuna Palabıyıkoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu