Dünya

ABD’de Korona virüsten ölenlerin sayısı 40 bini aştı

Çin’de ortaya meydana çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına bölge korona virüs salgını etkisini arttırmaya devam ederken, salgının merkezi haline gelen ABD’de korona virüs bilançosu her geçen gün ağırlaşıyor. ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi, ABD’de korona virüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 40 bin 565’e yükseldiğini duyurdu. ABD’de toplam korona virüs vaka sayısı 764 bin 265’e ulaştı.

ABD’de korona virüs salgınından maksimum etkilenen eyalet olan New York’ta ise koşul gün geçtikçe kötüleşiyor. New York eyaleti valisi Andrew Cuomo bir basın toplantısında tepecik noktasını aşmış olabileceklerini belirterek “En yüksek noktayı aşıyoruz. Bu noktadaki bütün göstergeler inişte olduğumuzu gösteriyor. İnişin devam edip etmeyeceği ne yaptığımıza bağlıdır, fakat derhal inişteyiz. Sosyal uzaklık kullarının devam etmesini istiyoruz. Kendini uyandırma zamanı ve kibirli olma zamanı yok” dedi.

Çoğu eyalet valisi ile birlikte ekonominin normale dönebilmesi daha pozitif deneme yapılması gerektiğini belirten Cuomo, ABD Başkanı Donald Trump’ın salgın önlemlerinin kaldırılması için eyaletlere sunduğu 3 derece derece plana karşı çıktı. Tartışmaların sürdüğü plana kadar ekonominin canlandırılması noktasında önlemler aşamalı olarak kaldırılacak. Eyalet valileri ise Trump’ın aksine evde kalınması gerektiğini belirtiyor.
Eyaletlerin yeterince deneme kiti olmadığını söyleyen Maryland Valisi Larry Hogan ise Trump’ın ülkede yeterli kit bulunduğu şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi. Virginia eyaletinin Demokrat Valisi Ralph Northam da “Bu yalnızca endişe” ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Trump’la aynı açıklamayı yaparak her eyaletin birinci aşamaya geçmesi için yeterli deneme kitinin olduğunu söyledi. Eyalet valileri ise bu açıklamalara tepkilerini sürdürmeye devam ediyor. Birinci evre ise lokanta, sinema, spor salonları ve ibadet yerlerinin açılmasını sağlıyor.

“ABD’de millet yemek bulamıyor, morglarda yer kalmadı”

Sıradaki Haber :  BAE'den Peru'ya 5 ton tıbbi yardım

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 salgınında, birçok ülkenin toplamından pozitif vaka ve ölüm oranının görüldüğü New York’ta pandemi ile mücadelede üst tepede yeni önlemler alınırken, bilhassa morg konusunda büyük bıkkınlık yaşandığı bilgileri geliyor. 11 Eylül 2001’de Dünya Ticaret Merkezine yapılan terör saldırısından bu yandan ilk defa çaresiz kalan eyalet yöneticileri çareyi frigorifik (soğutucu) römorklarda buldu. California Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamı Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, “ABD’de yoğum bakım hastaneleri dolu olduğu için halk ayakta hastaneye gidemeden ölüyor. Yeterince morg yok. ABD için ölümler devam edecek. Yeteri değin maske değil, yeteri değin hap değil. İnsanlar sokağa döküldü, yiyecek yemekleri değil, ellerinde para yok. 22 milyon insan ABD’de işsiz. ABD’de kötü durumda. En başında maske takılsaydı bugün bu değin insan ölmeyecekti. Aşı bulunana değin ölümler maalesef devam edecek” dedi. ABD vatandaşları, gıda dağıtan destek kuruluşları önünde uzun kuyruklar oluştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu