Dünya

AB’den Alman yargısına sert uyarı: ‘AB hukuku üstündür’

Geçtiğimiz hafta Almanya Tüzük Duruşması aldığı bir kararla Avrupa Merkez Bankasının ECB gidişatı makûs olan ekonomileri canlandırmak için uyguladığı bono alım programının Almanya Tüzüğünü kısmen ihlal ettiğine söylemişti. Duruşma, Alman Merkez Bankasının programa katılımını da kanuna ters bulduğunu ifade etmişti.

Mevzubahisi karar sonrasında Avrupa Adalet Divanı ise bir Avrupa Birliği AB müessesesinin birlik kanunlarına ters davranıp davranmadığına karar verme yetkisinin yalnızca kendisinde olduğunu bildiren bir yanıt yayınlamıştı.

“AB hukuku, milli hukuka göre öncelikli”

Sürecin tırmanması sonrasında AB hukukunun uygulanmasından mesul olan müessese AB Komiteyi de mevzuya ait fotoğrafı bir ileti yayınladı. AB Komiteyi Başkanı Tümörsüle von der Leyen imzalı söylemede, “Alman Tüzük Duruşması’nin son kararı, Avrupa Birliği’nin iki mevzusunu gündeme getirdi. Euro sistemi ve Avrupa hukuk sistemi. Avrupa Adalet Divanı’nın 8 Mayıs tarihli sarih ifadesini iyice anekdot ediyoruz” denildi. Söylemede, “Avrupa Komiteyi üç esas prensibi korunmaktadır: Birliğin para siyasetinin münhasır bir yetki sorunu olduğu, AB hukukunun milli hukuka göre önceliği olduğu ve Avrupa Adalet Divanı’nın kararlarının tüm milli duruşmaları bağlayıcı olduğu” ifadeleri kullanıldı.

Almanya’ya yasal süreç ihtarı

Söylemede, Alman Tüzük Duruşmasına AB hukuku mevzusunda son lafın AB Adalet Divanı’na ait olduğu anımsatıldı. Ayrıca, “AB hukuku ile alakalı son laf her zaman Lüksemburg’da söylenir. Başka hiçbir yerde değil” ifadeleri dikkat çekti.

İhlal süreci başlatılabilir

Söylemede, Avrupa Komiteyi’nun vazifesinin Euro sisteminin ve birliğin legal sisteminin muntazam işleyişini gözetmek olduğu belirtilerek, “Şimdi Alman Tüzük Duruşmasının kararını detaylı olarak inceliyoruz ve ihlal davası alternatifini kapsayabilecek muhtemel sonraki adımlara bakacağız. Avrupa Birliği, her zaman korunulması gereken bir kıymetler ve hukuk topluluğudur. Bizi bir arada yakalayan şey budur. Biz bunun için varız” denildi.

Sıradaki Haber :  Belçika'daki Türkler Ramazan ayını Covid-19 gölgesinde karşıladı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu