Dünya

AB’den ayrılan İngiltere, serbest ticaret için ABD ile müzakerelere başladı

İngiltere, Avrupa Birliği’nden AB ufaladıktan sonra hür ticaret uyuşmasını güvence altına almak için Amerika Birleşik Devletleri ile fotoğrafı görüşmelere başladı. Görüşme, İngiltere Beynelmilel Ticaret Bakanı Liz Truss ve Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Robert Lighthizer arasında yeni tip korona virüs Covid-19 salgını sebebiyle video konferans usulü ile asıllaştırıldı. Truss ve Lighthizer’in hür ticaret uyuşması hakkındaki görüşmelerin tehlikesiz bir biçimde seyahatin olası olana kadar uzaktan yürütülecek video konferanslar ile hakikatleştirileceği ifade edildi.

Röportajların 6 haftada bir yineleneceği ve görüşmelerde her iki taraftan 100 mülakatçı yer alacağı kaydolundu. Altı haftada bir fotoğrafı seviyede asıllaşacak görüşmeler, İngiltere Beynelmilel Ticaret Departmanı’ndan Oliver Griffiths ve Amerika Birleşik Devletlerinin Avrupa ve Orta Doğu Ticaret Temsilcisi Destekçisi Daniel Mullaney tarafından idarenecek.

İngiltere Beynelmilel Ticaret Bakanı Liz Truss yaptığı söylemede Atlantik ötesi ticaretin desteklenmesinin Covid-19’un neden olduğu ekonomik gerginliğin atlatılmasına dayanakçı olabileceğini belirterek, “Amerika Birleşik Devletleri, en büyük ticaret ortağımız ve transatlantik ticaret uyuşmaları korona virüsün getirdiği ekonomik kasvetleri yenmemize dayanakçı olabilir” ifadelerini kullandı. Bakan Truss, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın hür ticareti korunduğunu ifade ederken Amerika Birleşik Devletleri ile yapılacak hür ticaret uyuşmasına müteveccih, “İngiltere’nin her bölgesinde fertlere ve firmalara fayda sağlayacak bir uyuşma sağlamak için sıkı bir pazarlık yapacağımızdan emin olabilirsiniz” dedi.

İngiltere’de muhalefet evhamlı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson uzun zamandır Amerika Birleşik Devletleri ile yapılacak hür ticaret uyuşmasının Brexit sonrası ekonomiye takviye sağlayan büyük mükâfatlardan biri olduğunu korunurken muhalefet partileri, Amerika Birleşik Devletleri ile bir uyuşmaya varılmasının besin, etraf ve sıhhat mevzularında da AB standartlarından uzaklaşma tehlikeyi taşıdığına dikkat çekti. Tenkitler ile birlikte İngiltere’nin Amerika Birleşik Devletlerine yakınlaşması ile beraber sıhhat sektörünün özelleştirileceğinden kaygı dinleniyor.

Sıradaki Haber :  İran'da 800 gram ağırlığındaki prematüre bebek korona virüsü yendi

Öte yandan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB ile de hür ticaret uyuşması mevzusunda görüşmelerini sürdürürken bu mevzuda ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.

Aylin Karadeniz
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu