Dünya

AB’den İsrail’e uyarı: ‘Uluslararası hukuka uy’

Uzun bir aradan sonra İsrail’de yeni bir hükümetin kurulmasının ardından AB, yayınladığı fotoğrafı bir söyleme ile yeni kurulan hükümeti tebrik etti.

Söylemede AB’nin yeni İsrail hükümetinden Orta Doğu’da kalıcı sulhun kuruluş edilmesi için beklediği adımlar dile getirildi. Avrupa Birliği AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi ve AB Komiteyi Başkan Yardımcısı Josep Borrell imzalı söylemede şöyle denildi;

“Orta Doğu Sulh Süreci ile alakalı olarak AB, iki taraf arasında devam eden anlamlı ziyaretleri desteklemeye ve basitleştirmeye, tüm son statü meselelerini çözmeye ve adaletli ve kalıcı bir sulh sağlamaya isteklidir. Yeni hükümete ve alakalı tüm hissedarlara hemen katılmaya hazırız. Beynelmilel hukuk, beynelmilel kaidelere dayalı kumpasın esas direğidir. Bu bağlamda, AB ve aza devletleri, İsrailliler ve Filistinliler tarafından kabul edilmedikçe 1967 hudutlarında rastgele bir farklılığı tanımayacaklarını andırıyorlar. Kudüs’nam her iki devlet için gelecekteki başşehir olduğu iki devletli çözüm, bölgede sürdürülebilir sulh ve kararı sağlamanın tek yoludur”
Öte yandan yeni kurulan İsrail hükümetinin, Filistin topraklarının ilhak edilmeye devam edileceği doğrultusundaki söylemesi, AB Komiteyi tarafından tertip edilen basın buluşmasında gündeme geldi. Mevzuya ait olarak AB’nin davranışının sorulması üzerine yanıt veren AB Komiteyi Lafçılarından Peter Stano; “AB olarak bu mevzuda tutumumuz gayet sarih ve nettir. Sayın Borrell de bu mevzuda son derece katı bir tavır içindedir. Yayınladığımız söyleme ile beyan ettiğimiz gibi AB ve aza ülkeler olarak kalıcı bir sulhu destekliyoruz. Yeni bir hükümet heyetti. Usul gereği tebrik ettik. Bir sürecin başındayız. Henüz süreç nihayete ermedi. Yapıcı bir ilişki içinde sualin çözümünü istiyoruz. AB olarak İsrail’i beynelmilel hukuka uymaya davet ediyoruz” biçiminde konuştu.

Mustafa Ulusoy
 

Sıradaki Haber :  Almanya'da normalleşme süreci devam ediyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu