Dünya

Afganistan’da siyasi kriz uzlaşı ile aşıldı

Afganistan’da geçtiğimiz yıl 20 Nisan’da yapılması tasarlanan cumhurbaşkanlığı tercihleri, iki kere ertelenerek, 28 Eylül’de tertip edilmişti. Tercihin sona ermesinin ardından yapılan itirazlar neticesinde kesin olmayan neticeler 19 Ekim yerine 22 Aralık’ta söylenmişti. Ardından Tercih Kurulu, tarafından 18 Şubat’ta cumhurbaşkanı bülten edilen Eşref Gani ile tercihteki rakibi Abdullah Abdullah arasında tercihlerde şike yapıldığı iddiası ülkede politik krize neden olmuştu. Abdullah, tercihlere şike karıştığını iddia ederek, neticeleri kabul etmemişti. Krizden sonra hem Gani hem de Abdullah 9 Mart’ta ayrı ayrı yemin merasimleri kumpaslarken, ülkede yaşanan politik kriz daha da derinleşmişti. Afganistan’da devam eden politik kriz bugün politik uzlaşı sağlanması neticeyi sona erdi.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayından yapılan söylemede, 18 Şubat’ta cumhurbaşkanı bülten edilen Gani ile tercihlere şike karıştığı iddiasıyla neticeleri kabul etmeyen rakibi Abdullah arasında uzlaşma sağlandığını duyuruldu. Uzlaşı neticeyi Abdullah, Afganistan Milli Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanlığı misyonunu yürütecek ve bakanlar kurulunun yarısını da tanımlayacak. Abdullah, ayrıca yeni misyonunda Taliban ile Afganistan hükümeti arasında yapılması tasarlanan sulh görüşmeleri sürecini yürütecek.

Raşid Arkadaşım’a mareşallik unvanı verildi

Afganistan’da sağlanan politik uzlaşı neticeyi Cumhurbaşkanı Gani tarafından daha önceki Cumhurbaşkanı Destekçisi Raşid Arkadaşım’a mareşallik unvanı verildi. Arkadaşım, ülkenin kuzeyinde Taliban’a karşı ehemmiyetli bir efora sahipken, ülkedeki Özbek popülasyonun lideri konumunda bulunuyor.
Türkiye’den ise Afganistan’daki politik krizin uzlaşı ile çözülerek, aşılmasına takviye geldi.

Sıradaki Haber :  İran’da 14 yaşındaki kız çocuğu babası tarafından öldürüldü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu