Dünya

Almanya’da 9 Mayıs’tan itibaren camiler ibadete açılacak

Almanya’da korona virüs salgını ile gayret kapsamında imanlara ara verilmesinin ardından camilerin çoğu 9 Mayıs’tan itibaren yine imana açılırken, bu kapsamda camilerde genel paklik harekâtlarına başlandı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB, İslam Kültür Merkezleri Birliği VIKZ, Almanya Müslümanları Merkez Konseyi ZMD, İslam Cemiyeti Ulusal Görüş Teşkilatı IGMG gibi İslami cemaatlerin oluşturduğu Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi KRM tarafından yayımlanan deklarasyonda camilerin açılmasının emin koşullara bağlandığı ve bu kaidelere uyulması gerektiği belirtildi.

Cuma ve Teravih namazları ikinci bir karara kadar kılınamayacak

KRM, tarafından yapılan söylemede camileri 9 Mayıs’tan itibaren ilk düzeyde yalnızca sabah, öğle ve ikindi namazlarının cemaat ile kılınabileceği aktarılırken, mukabelelerin, camilerde günlük olarak saat 12.30’da okunacağına söyledi. KRM, camilerde cuma ve teravih namazları ise ikinci bir karara kadar kılınamayacağını ifade ederken, mevzuyla alakalı hazırlanan afiş, bilgi kitapçığı ve kamu spotu bugün kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, teşkilatın eyalet birlikleri başkanlarına “Korona virüs ihtiyatları” mevzulu bir yazı gönderdi. Türkmen, teşkilatlara yolladıkları yazıda camilerin açılması ile alakalı 30 Nisan tarihini beklemeleri gerektiğini ve olağanlaşma çalışmalarının da o tarihten sonra değerlendirileceklerini ifade etti. Türkmen, gelinen noktada eyaletlerin ve belediyelerin camilere toplu imana başlanabileceğine dair yazılar yolladığını dile getirirken, virüs riski henüz bütün olarak geçmediğini anımsattı. Türkmen, ‘’Korona virüs ihtiyatları kapsamında bugüne kadar yürüttüğümüz ve her kesimden takdir alan zaferli çalışmalar ve emeklerimiz boşa gitmemesi için dini cemaatler olarak yeni kararlar almak gidişatında kaldık. Buna göre camilerimizi cemaatle imana kademeli olarak 9 Mayıs 2020 tarihinden itibaren, değişik bir büyüme ve negatif bir gidişat olmaması gidişatında sabah, öğle ve ikindi namazları ile mukabele takibi biçiminde açmaya karar vermiş bulunuyoruz. Bu süreçte gerek derneklerimiz gerekse cemaatimiz fiziken ve ruhen bir iki gün içinde yollayacağımız konsepte kendilerini hazırlamaları elzemdir. Aksi takdirde derneklerimiz ve din vazifelilerimiz güç vaziyete düşebilir, istenmeyen kavgalara çekilebilir. İmanların emin koşulların yerine getirilmesi şartıyla camilerin açılabilecek olması kararının memnuniyetle karşılandı” ifadelerini kullandı. Türkmen, “Camilerin toplu imana açılmasının coşkuyu ve mutluluğu bizlere insan yaşamının bedelini ve alınması gereken ihtiyatları asla unutturmamalı bütün aksine hem Rabbimize şükretmeyi hem de bir daha bu karardan geri dönüş olmaması için sevk edilecek kaidelere azami miktarda hassasiyet göstermemiz gerektiğini anımsatmalıdır“ dedi.

Sıradaki Haber :  Mısır’da kontrolden çıkan araç yoldan geçenleri ezdi: 4 ölü

Türkmen, “Teşkilatımız üyelerinin bugüne kadar gösterdikleri kavrayış ve beklentiyi bundan sonra da göstereceğine olan inancım ebedidir. Bu vesile ile içinde bulunduğumuz Ramazan ayının bir defa daha sizlere ve ailelerinize hayırlar getirmesini, ruhunuza besin vücudunuza şifa olmasını yüce Mevla’dan niyaz ederim“ ifadelerini kullandı.

Almanya’daki Müslümanların büyük çoğunluğunu temsil eden KRM’ye bağlı bulunmayan camilerin ise eyaletlerde alınan değişik tarihlere bağlı olarak yine imana açılabileceği kaydolundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu