Dünya

Almanya’da bayram namazı sosyal mesafeye uygun kılındı

Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan Müslümanlar sabahın erken saatlerinden itibaren Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB Merkez Camisi’nde bayram namazını eda etti. Korona virüs sebebiyle temkinlerin alındığı Köln Merkez Camisine gelen bireyler kendi seccadelerini getirmek ve maske takmak şartı ile camiye alındı. Cami kapısında kuyruklar oluşturan cemaat, 2 metre sosyal mesafe kaidesine uyularak seccadelerini serdi. Salgın vaziyetinde camide namaz kılmış olan bireylere basitçe erişebilmek için şahsi bilgiler cami girişinde kayıt altına alındı. Cami içerisinde yoğunluğu önlemek için 2 grup halinde kılınan bayram namazının ilki mahallî saatle 6.15’de, ikincisi ise saat 7.15’de kıldı.

Bayram namazını kılmaya gelen Zübeyir Cerrah, “Yeni uygulamalar nedeniyle çok şükür bayram namazını kılabiliyoruz. Bu ramazan farklı geçti ama benim için iyi yanları da oldu makûs yanları da oldu. Daha çok kitap okuyabildim. Ama akrabalarla pek müddet geçiremedik, iftar yapamadık. Buna da çok şükür” dedi.
İlahiyatçı Murat Şahin Aslan, “Ramazanı bu yıl çok değişik geçirdik. Herhalde 25 yıldır ilk kez konutta daha çok müddet geçirdik. Müslüman olarak azıcık kederli geçti. Pandemi yarıyılında Ramazan bizi destek ver. Maneviyat açısından, Kuran ile meşgul olmak açısından bizlere çok şey kattı. Tekerrür özümüze dönmeyi anımsattı. Bayrama kavuştuk çok şükür. Bundan sonra allahın izniyle daha iyiye gideceğini ümit ediyoruz” biçiminde konuştu. Hasan Turan, ise Ramazan ayının kederli geçtiğini dile getirerek, “İmanlarımızı camide yapamadık. Allahtan izin verildi de bayram namazını kılmaya geldik” dedi.

Futbol sahasında bayram namazı

İslam Cemiyeti Ulusal Görüş’e IGMG bağlı Brühl Camii cemaati bayram namazını camii yakınındaki futbol sahasında kıldı. Yanlarına seccadelerini alan cami cemaati, sosyal mesafeyi gözeterek bayram namazını eda etti.
Almanya’da alınan ihtiyatları yerine getiremeyen veya ufak ve avlusuz camilerde bayram namazı kılınmadı. Almanya’da korona virüs nedeniyle toplu imana kapalı olan camilerin 9 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak yine açılmasına karar verilmişti.

Sıradaki Haber :  Hindistan’da korona kaynaklı can kaybı sayısı 55 bini geçti

Sinan Karamurat
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu