Dünya

Almanya’nın başkenti Berlin’de restoran ve kafeler yarın yeniden açılıyor

Korona virüs salgını ile güç günler geçiren Avrupa’da sıradanlaşma adımları her geçen gün çoğalıyor. Almanya’nın başşehri Berlin’de korona virüs salgını ile çaba kapsamında kapatılan kafe ve lokantalar 2 ay sonra yarın yine faaliyete geçiyor. Hükümet, sosyal mesafe, maske ve hijyen kaidelerine uyulması şartı ile lokanta ve kafelerin yarın yine hizmete başlayacaklarını aktarırken, sarih büfe satışlara izin vermedi. Şirketler, alıcıların ismini, soyadını, telefon numarasını, geldikleri tarih ve saati girişte kayıt altına alacaklar. Şirketler, kullanılan masaları ve yerleri her alıcı için yine dezenfekte edecek.

Berlin’de 40 yıldır lokanta şirketçesi olan Türk yurttaşı Saim Aygün, yaptığı söylemede son hazırlıkları yaptıklarını ve artık alıcı kabul etmeye hazır olduklarını dile getirdi. Aygün, “Yeni kaideler, sabah 06:00’dan gece 22:00’ye kadar açacaksınız diyor. Tabi burada masalar arasındaki 1,5 metre mesafe kaideyi ehemmiyetli. Girdiğiniz zaman hijyenik dezenfeksiyon olmalı. Personeller, eldiven ve maskeyle çalışacak. Her alıcının girişte kaydı yapılacak. Yeniden her kalkan alıcıdan sonra masalar yine dezenfekte edilecek” ifadelerini kullandı. Aygün, “Neredeyse sıfırdan yine başlayacağız. Personelimize, çok büyük bir misyon düşüyor. Hizmet sektöründe alıcıya birebir nasıl hoş hizmet edersen onun karşılığını alırsın. Hep beraber onun çabasını vereceğiz. Gerçeğinde yine tabiatcağız” dedi.

Berlin’de başka bir lokanta şirketçisi Cevat Akpolat ise yaptığı söylemede yine faaliyete geçmek için pakliklerini yaptıklarını ve gereken temkinleri aldıklarını dile getirdi. Akpolat, işlerin daha öncekisi gibi iyi olmayacağını ifade ederken, “Bir buçuk metre mesafe kaideyi var. Gelen herkesin ismini, soyadını ve telefon numarasını kaydolmamız gerekli. Bunları koşul koşuyorlar” dedi.

Hizmet sektörü ve gastronomi, Berlin’de en ehemmiyetli ekonomik faaliyet alanlarından biri konumunda bulunurken, hükümet, salgın yarıyılında gastronomideki yüzde 19 olan katma bedel aidatını yüzde 7‘ye indirmeyi tasarlıyor.

Sıradaki Haber :  Almanya'da AB veya yabancı ülke bayrağına zarar verene 3 yıla kadar hapis cezası verilecek

Öte yandan Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya ve Alt Saksonya eyaletlerinde lokanta ve kafeler geçtiğimiz günler açılırken, Bavyera ve Baden Württemberg eyaletlerinde ise 18 Mayıs’ta açılması tasarlanıyor.

Mahmut Tosun
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu