Dünya

Amerika’yı sarsan ölümde komplo teorileri

Çin’de ortaya çıkarak küresel bir krize neden olan yeni tip korona virüs Covid-19 salgını sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki gerilim devam ederken, Amerika Birleşik Devletlerinde evinde ölü bulunan Çinli bilim adamı komple kuramlarına neden oldu. Pennsylvania eyaletindeki Pittsburgh Tıp Fakültesi’nde analist olarak misyon yapan ve Covid-19 salgınına müteveccih çalışma yürüten Çinli bilim adamı Bing Liu, geçtiğimiz Cumartesi günü baş, boyun ve gövdesinden vurulmuş halde evinde ölü bulundu. 37 yaşındaki Çinli bilim adamının meslektaşları, Liu’nun Covid-19 üzerine yaptığı çalışmalar kapsamında “ehemmiyetli belirtiler” elde etmeye yakın olduğunu söylediğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri polisi: “İspat yok”

Mevzubahisi söyleme komple kuramlarına neden olurken Amerika Birleşik Devletleri polisi, hadisenin bir cinayet olduğunu ve saldırganın hadisenin ardından intihar ettiğine söyledi. Polis, saldırganın kimliğini 46 yaşındaki Yazılım Mühendisi Hao Gu olarak belirtirken saldırganın cinayeti işledikten sonra otomobiline döndüğünü ve intihar ettiğini ifade etti.
Cinayeti inceleyen dedektifler de Liu ve Gu’nun birbirlerini tanıdıklarını, cinayetin ikili arasındaki uzun süren bir ihtilaftan kaynaklandığını belirtti.

Polis, cinayetin Liu’nun araştırmaları ve korona virüs salgınıyla iletişimi olduğuna dair hiçbir delilin bulunmadığını aktardı.

Öte yandan Liu’nun meslektaşları, Liu’nun çalışmalarını devam ettirerek neticeye varmaya çalışacaklarını duyurdu.

Komplo kuramları peş peşe geldi

Çin merkezli sosyal medya platformu Weibo’da bir kullanıcı, “Aman Yaradanım. Bu, Vazifemiz Risk filminden çıkmış gibi. Belki de virüsün bir Amerikan laboratuvarından geldiğini bildi” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada çok rakamda eş yorumda Liu’nun korona virüsün orijininin sırrını çözmek üzereyken öldürüldüğü öne sürüldü. Bazı kullanıcılar ise hadisenin çok rastla olduğunu ifade ederek, “Mucizevi bir gidişat. Muhtemelen karanlıkta saklanmış gizemler var” yorumunu yaptı. Başka kullanıcılar ise Liu’nun Çinli olmasının onu riske atmış olabileceğini düşündüklerini dile getirdi.

Sıradaki Haber :  AB'den Belarus'a yaptırım kararı: 'Seçim sonuçlarını tanımıyoruz'

Çin’in önde gelen gazetelerinden Evrensel Times gazetesi de Liu’nun öldürülmesine müteveccih spekülasyonların derlendiği bir yazı yayınladı. Twitter’da ise yaşanan vakada Çin hükümetinin parmağı olabileceği öne sürüldü.
Daha evvel de Çinli yetkililer, virüsün Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıktığı ve Amerikan askerleri tarafından Wuhan’a getirildiğini iddia etmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu