Gündem

Artvin’de kuzuların anneleriyle buluşması görüntülendi

Artvin’in Ardanuç ilçesinde kış aylarının sona ermesinin arkasında besiciler için ilkbahar mevsiminin müjdecisi olarak görülen koyunların, kuzulama dönemi heyecanı yaşanıyor. Aylarca karla mücadele edip hayvanlarını bahara çıkartmış olmanın telaşını yaşamış besiciler, şimdilerde zamanlarının büyük bir kısmını sürülerinin kuzulama dönemine harcıyor.

Artvin’in Ardanuç ilçesine 5 kilometre mesafede bulunan Harmanlı köyünde yaşayanların büyük bir bölümü geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Her yeni doğan yavruyla birlikte ağıllarda yükselen kuzu sesleri artarak tatlı bir melodiye dönüşüyor.

İlçenin kayda değer kazanç kaynaklarından biri olan küçükbaş hayvancılıkla uğraşan besiciler, yeni doğan kuzuları yeme alışkanlığı kazanmadığı için öbür bir bölümde tutuluyor. Zorlu hayat şartlarına karşın bir taraftan sürülerini iyi beslemeye çalışan, üstelik da yeni doğan kuzuları soğuk hava ve hastalıktan korumaya çalışan besiciler, günün iki öğününü de yeni doğan kuzuları anneleriyle buluşturup süt ihtiyaçlarını karşılıyor. Kapıların açılmasıyla annelerini sesinden tanıyan kuzular annelerine koşarak süt içiyor.

“Kuzular annelerini sesinden tanır”

Artvin ilinde koyunculuk yapan üretici sayının yüzde 40’ını Ardanuç ilçesi karşıladığını ifade eden Artvin İl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Azam Demirci, yaptığı açıklamada ”Besicilik yapan üreticilerimiz, yaylaya varmak için, değişik yerlerde otlak tutarak Haziran’ın ortalarında yaylaya ulaşırlar. Plato sezonu Eylül gibi sona ermesinin gerisinde, tekrar benzer şekilde geri dönüş başlar ve Kasım gibi sürü içeri alınır. Bu süreçte içeri de besi yapılır birincil baharla sürü her yerde dışarı bırakılır. Bu sürede kuzulama dönemi başlar. Kuzuları dışarı bırakıldığı süre, annesinin sesini tanıdığın için gönder annesine gider. Anne de kuzusunu tanır ve yavrusunu bulur. Burada 1000 canlı sürü var, bini de annesini dar bir şekilde bulur. Bu içgüdüsel bir şey. Nasıl bir insana isim verirseniz buda aynı, kuzu sesini çıkarttığı vakit annesi kuzusunu bulur” dedi.

Sıradaki Haber :  Malatya’da korkutan vaka artışı

Ardanuç Harmanlı köyü sakinlerinden 60 yaşındaki besici Şaban Beşli, ise yaptığı açıklamada “Gözümü açtım açalı bu işi yapıyorum. Bu işin zevkli ve zor tarafları var. Sevmezsen bu işi yapamazsın. Bu meslek bizim kemiğimize kaynamış, bu işten vaz geçemeyiz. Geçimimizi bu işten sağlıyoruz” diye konuştu.

Sabahtan erken saatlerden itibaren akşama değin hayvanların bakımlarıyla uğraştıklarını ifade eden Celal Beşli ise “Çayır sorunumuz var. Bakanlığımızdan bu konuda yardım istiyoruz. Kesin bir arazinin bize atama edilmesini istiyorum. Yaylalarımız belirli süreden sonradan bizi kabul etmiyor biz de onca sürüyü erkenden yayladan indirmek istemiyoruz. Bu konuda bakanlıktan vardım başvurusunda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Adem Güngör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu