Gündem

AVM’de rotadan çıkmak yok

Alışveriş merkezlerinde 11 Mayıs’ta hakimiyetli açılış için hazırlıklar sürerken, tam bunlar en ince ayrıntısına kadar ele alınıyor. Rakamlı alıcının alınacağı, ateş ölçümü yapılmadan, maskesiz girişin izin verilmeyeceği AVM’lerdeki tüm güvenlik yapısı, cemiyet sıhhatini öncelik alacak biçimde baştan alt yenilenecek. Sıhhat Bakanlığı Bilim Kurulu’nun, banka, Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ve karantina merkezleri gibi yerlerde çalışan güvenlik vazifelilerine müteveccih nasihat kalitesinde bir kılavuz hazırlamasının ardından, güvenlik firmaları da alacağı temkinleri tanımlıyor. Bir grup gazeteciye değerlendirmede bulunan Securitas Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu, haftaya İstanbul’da AVM’lerin test açılışı yapmayı tasarladıklarını ve bu kapsamda alınacak yeni güvenlik tedbirlerini görüştüklerini belirtti. Kösereisoğlu, AVM’lerde artık asayişi sağlamak için verilen genel güvenlik hizmetinin yanı gizeme, sıhhat güvenliğinin sağlanmasına müteveccihte hizmet vereceklerini anlatarak, sıhhat güvenliğinin daha AVM’ye girmeden bina önlerinde başlayacağını söyledi.

HÜR DOLAŞMAK YOK
AVM içerisinde bundan böyle o mağazadan çıkıp ötekisine hakimiyetsiz gitmek olası olmayacak. Hür dolaşışın olmayabileceği belirtiliyor. Mağaza içlerinde ve genel AVM alanında alıcılar için patikalar çizilecek ve alıcıların bu alandan ilerlemeleri istenecek. Mağaza içinde de tanımlanan patikadan ilerleyerek kasaya gidiş ya da mağaza dışına çıkış olası olacak. Adaleye önlerinde iki metre aralıklı çizgiler çizilerek sosyal mesafe korunacak.
Maske mecbur, alıcı hudutlu
AVM’lerde şu an marketlerde olduğu gibi mağaza metrekaresinin yüzde 10’u kadar 100 metrekare alanda 10 şahıs emin rakamda alıcı alınması ve adaleye önlerinin genişletilmesi tasarlanıyor. Ayrıca maske gerekliliği bulunacak.

SİNEMALAR VE GIDA ALANLARI AÇILMAYACAK
Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği, bir AVM’nin kâr etmesi için yüzde 70 doluluk oranını tutması gerektiğini söylüyor. Kösereisoğlu’nun verdiği bilgiye göre ek maliyet getiren salgın nedeniyle bu oran pek olası görünmüyor. Mayıs ortasında açılması beklenen AVM’lerin tamamının açılması da güç görünüyor. Yemek alanları, çocuk reyin alanları ve sinemaların epey uzun zaman açılması beklenmiyor. Güvenlik misyonlusu rakamının 60 bini bulduğu Türkiye’de Covid-19’u pozitif olanların oranının binde 2’yi geçmediğini söyleyen Kösereisoğlu, bir hayli firmada güvenlikçilere verilen minik ısı ölçer aygıtların büyük oranda işe yaramadığını, aynı zamanda bireylere yanaşmanın da tehlike oluşturduğunu söyledi.

Sıradaki Haber :  AB'den Belarus'a yaptırım kararı: 'Seçim sonuçlarını tanımıyoruz'

TERMAL KAMERALAR HER AVM’DE OLACAK
Yurttaşlar evvel ısı ölçen kamera önünde duracak, ısısını ölçtürecek. Güvenlik misyonlusu ısı bilgisinin ekranına düşmesinin ardından bir kasvet görülmemesi hâlinde girişe izin verecek. Ateşi yüksek olanlar ve maske kaidesine uymayan içeri alınmayacak.

X-RAY CİHAZLARINA SIK DEZENFEKSİYON
Güvenlik noktalarındaki kapı dedektörlerinin hassasiyeti artırılacak, el dedektörleri daha az kullanılacak. Güvenlik misyonluları saydam bir dağılmanın arkasında bulunacak,-ray makinelere sıklıkla dezenfeksiyon uygulanacak girişte de sosyal mesafe
korunacak.

SINAMA KABİNİ TARİH OLABİLİR
Mağaza ve marketler yeni ihtiyatlar üzerinde çalışıyor. Yeni yarıyılda alıcı alışkanlıkları değişmek zorunda olacak. Sınama kabinlerinden mahsul temasına kadar pek çok mevzu yeni yarıyılda sıhhat güvenliğinin ana gündemi olacak.

Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu