Gündem

Bahattin Duran: “Cüneyt Çakır saha içinde çok iyi bir lider”

Cüneyt Çakır ve Tarık Ongun ile beraber 2015’te Şampiyonlar Ligi’nde final, 2014 ve 2018’de Dünya Kupası’nda yarı final çabaları da dahil olmak üzere 3 kıtada, 33 değişik ülkede 296 maça çıkan FIFA kokartlı destekçi hakem Bahattin Duran, korona virüs salgını sürecinde yaşadıklarını, takım olarak biriktirdikleri hatıraları ve niyetlerini İhlas Haber Ajansı muhabirine anlattı.

“Eşimle beraber çok iyi ekip olduk”

Laflarına korona virüs temkinleri kapsamında karantinada bulunduğu süreçte konutta nasıl vakit geçirdiğini anlatarak başlayan Bahattin Duran, “Korona günlerinde zamanımın çoğunu konutta eşim ve çocuklarımla geçiriyorum. Oğullarım Can ve Kaan ile bol bol oynama olanağı buluyorum. Natürel işlerimi de konutta telefonla hallediyorum. Bununla beraber yeri geliyor oğlumun hocayı oluyorum, yeri geliyor bebek bakıcısı oluyorum. Konuttayken de zaman yönetimi çok ehemmiyetli. İş, eş, çocuklar ve idman zamanlarını çok iyi organize etmek gerekli. Bu mevzuda eşimle beraber çok iyi bir ekip olduk” ifadelerini kullandı.

“Sıhhat çalışanlarının nasıl canla başla çalıştıklarını öğreniyorum”

Günlerce konutta kalmanın psikolojisini nasıl etkilediği doğrultusunda gelen bir suali ise zaferli hakem, “Evet, zamanda senenin 100-150 günü konutumuzdan uzakta maçlarda ya da turnuvalarda oluyoruz. Daha evvel hiç bu kadar ailemle beraber olmamıştım. Onlarla beraber olmaktan mucizevi mutluyum. Konutta kalmak, uzun zaman dışarı çıkmamak psikolojimi hiç negatif etkilemedi. Gerçekten dışarı çıkmak zorunda olan ve çalışmak zorunda olan insanlar var. Bizler bu süreçte konutta kalarak en azından onlara böyle yardım olabiliriz. Eşim Ümran Duran hemşire. Pandemi müddetince tüm sıhhat çalışanlarının nasıl canla başla çalıştıklarını yakınen biliyorum. Bu vesile ile tüm sıhhat çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum” diye yanıtlandırdı.

“Tarık Ongun ile sarih havada koşu idmanları yapıyoruz”

İdmanlarını kumpaslı olarak sürdürdüğünü de belirten Duran, “TFF bünyesinde vazife yapan performans antrenörlemiz bizim için konutta yapabileceğimiz harikulade bir idman programı hazırladılar. Kumpaslı olarak o idmanları yapıyorum. Bununla beraber Tarık Ongun ile beraber federasyonumuzun Beylerbeyi Tesisleri’nde sarih havada koşu idmanlarımızı yapıyoruz” biçiminde konuştu.

Sıradaki Haber :  6-8 Ekim olaylarında babasını kaybeden Şener: 'Bu PKK topluluğu, zalim bir topluluktur'

“8 sene sonra aynı coşkuyu yaşadım”

Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası karşılaşmalarının tekerrürlerini fırsat buldukça izlemeye çalıştığını laflarına ilave eden Bahattin Duran, “Geçen hafta sonu 2012 seneyi Avrupa Şampiyonası yarı finalinde idarediğimiz Portekiz-İspanya maçı vardı. 8 sene sonra aynı coşkuyu yaşadım. Bununla beraber akşam çocuklar yattıktan sonra kitap okuyarak ve dizi izleyerek kendimi dinlendiriyorum” diye konuştu.

“Birkaç haftalık zamana lüzum olacak”

Liglerin yine başlaması vaziyetinde hakemler olarak kendilerini hazır hale getirebilmek için belirli bir zamana lüzum dinleyeceklerini söyleyen FIFA kokartlı hakem, şu tümcelere yer verdi:

“Muhakkağım tüm hakem dostlarım konutta da olsalar idmanlarına, yeme içmelerine dikkat etmişlerdir.

Hepimiz bulunduğumuz konumun farkındayız. Dışarıda idman yapamayan dostlarımız için kesinlikle birkaç haftalık zamana lüzum olacaktır. Ama mevzuyla alakalı Merkez Hakem Heyetimiz ve alıştırmanlarımız lüzumlu tasarılamayı yapacaklardır.”

“Seyirci, hakemler için motivasyon kaynağıdır”

Korona virüs nedeniyle yarışmaların seyircisiz oynanacak olmasının hakemler üzerinde nasıl bir tesire yol kalemtıraşına müteveccih deneyimli hakem, “Sadece ben değil muhakkağım herkes futbolun seyirci ile hoş olduğu mevzusunda hemfikirdir. Seyirci, hakemler için baskı unsuru olarak görülse de hakikatinde aynı zamanda çok büyük bir motivasyon kaynağıdır. Federasyon başkanımız, Spor Bakanımız ve Sıhhat Bakanımız lüzumlu görüşmeleri yaptılar. Salgını belirli bir noktaya kadar gerilettik. Alınacak her karar unutmayalım ki hepimizin sıhhati için olacaktır. Maçlar seyircisiz de olsa, çok özlediğimiz futbola kavuşmanın coşkusuyla ve yüksek motivasyonla biz hazır olacağız” dedi.

“Cüneyt öğretmen saha içinde çok iyi bir lider”

Cüneyt Çakır ve Tarın Ongun ile aynı takımda olduğu için onur dinlediğini ifade eden Bahattin Duran, bu uzun süreli birlikteliğin gizemini ise şöyle söyledi:
“Cüneyt öğretmen ve Tarık ile 11 yıldır çok iyi bir ekibin parçasıyım. Bu zaman zarfında beraber 3 kıtada, 33 değişik ülkede 296 maç yönettik. 2 Dünya Kupası, 2 Avrupa Şampiyonası, 1 Olimpiyat, 1 Kulüpler Dünya Kupası ve 3 kez de 20 Yaş Altı Dünya Kupası olmak üzere toplam 9 büyük turnuvaya katıldık. Bunun yanında 2015 senesinde Juventus – Barcelona Şampiyonlar Ligi finaline idaredik. Cüneyt öğretmen saha içinde çok iyi bir lider, saha dışında da çok iyi bir dost. Takımı devamlı hazır ve yüksek coşkuda yakalıyor. Amaçlarımız hiç bitmiyor. 11 senenin özeti, karar. Dünya üzerinde bu kadar uzun zaman beraber ve zaferli olan bir hakem ekibi yok. Bu ekibin bir abonesi olmaktan onur dinliyorum. Cüneyt öğretmene bize ve takıma kattıkları için teşekkür ediyorum.”

Sıradaki Haber :  Nilüfer çiçeğini koparmanın cezası otomobil fiyatı

“Cüneyt öğretmen ve Tarık ile her gün görüşüyoruz”

Merkez Hakem Kurulu’nun MHK tertip ettiği online eğitimler dışında Cüneyt Çakır ve Tarık Ongun’la da görüntülü konuşarak klip incelemeleri yaptıklarını aktaran 44 yaşındaki hakem, “Bu süreçte Cüneyt öğretmen ve Tarık ile her gün görüşüyoruz. Haftada en az bir kez de görüntülü arama yapıyoruz. Cüneyt öğretmen her gün bize klipler yolluyor. Hep beraber klip incelemeleri yapıyoruz. Bunun yanında her hafta MHK ve UEFA tarafından sevk edilen testler ve görüntüler üzerinden fikir alışverişinde bulunuyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“Ülkemizi en iyi biçimde temsil ettik”

Arka arkaya iki Dünya Kupası’nda yarı final idareyen tek hakem üçlüsü olduklarının da altını çizen Bahattin Duran, şunları söyledi:
“Rahmetli Doğan Babacan öğretmenimizden 40 sene sonra, Türk takımı olarak ilk kere 2014 senesinde Breziya’da yapılan Dünya Kupası’na katılma şerefini ulaştık. İlk maçımız Brezilya – Meksika maçıydı. Mucizevi onur verici ve coşkuluydu. Turnuva Türk hakem takımı için harikulade geçti. İlk katıldığımız Dünya Kupası’nda Arjantin-Hollanda yarı finalini idareyerek ülkemizi en iyi biçimde temsil ettik. Son olarak 2018 senesinde Rusya’da yapılan Dünya Kupası’na katıldık. Takımımız için yeniden çok iyi bir turnuva oldu. Toplamda 3 maç ve İngiltere-Hırvatistan yarı finaline idaredik. Hakem üçlüsü olarak arka arkaya iki Dünya Kupası’nda da yarı final idareyen başka bir takım dünyada yok.”

“İlk amacımız Avrupa Şampiyonası”

2021 senesine ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda vazife almayı amaçladıklarını vurgulayan Duran, “Dediğim gibi takımımızda niyetler bitmiyor. Şu anda ilk amacımız Türkiye Ligi’nde idareyeceğimiz ilk maç. Turnuva olarak da natürel ki ilk amacımız Avrupa Şampiyonası. En büyük emelimiz ulusal ekibimizle beraber orada ülkemizi en iyi biçimde temsil etmek. Hayırlısıyla o turnuvaya katılıp tamamladıktan sonra yeni niyetleri konuşuruz” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  Bakan Koca: 'Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66'

“Unutamadığım bir çok maç var”

Unutamadığı maçların sorulması üzerine ise FIFA kokartlı destekçi hakem Bahattin Duran, “Öncelikle 2015 Şampiyonlar Ligi finali. Sonrasında 2012 Avrupa Şampiyonası, 2014 ve 2018 Dünya Kupası yari finalleri. Hakikatinde o kadar çok maç var ki yazmakla bitmez. Hepsinin kendine ait özel hatıraları var. Bunların haricinde 3-3’lük Fenerbahçe Beşiktaş derbisi var. Orada Tarık’ın maçın sonlarında maçı bitti varsayıp sancağını toplayarak sahaya girişi hiç usumdan çıkmıyor” dedi.

Uygar Aydın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu