Gündem

Bakan Ersoy’dan turizm sektörü için önemli açıklamalar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İZTO meclis ve komisyon azalarının katılımıyla tertip edilen telekonferansta turizm sektörüne ait değerlendirmelerde bulundu. İZTO İdare Heyeti Başkanı Mahmut Özgener’in açılış konuşmasıyla başlayan telekonferansta, korona virüs Covid-19 salgınının en yoğun etkilediği turizm sektöründeki tüm hissedarları ilgilendiren meseleler ve çözüm teklifleri tek tek ele alındı.

Tüm dünyayı etkileyen salgın sebebiyle turizm sektörünün karşı karşıya kaldığı meseleleri, çözüm tekliflerini ve önümüzdeki süreçte yapılacakları anlatan Bakan Ersoy, “İç ve dış turizmin tekerrür canlanması için öncelikle havayolu trafiğinin açılması gerekiyor. Bu emelle, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Heyeti ile beraber hazırlanan Sağlık Sertifikasyon Programları tüm dünyaya misal olurken, aynı zamanda Dış İşleri Bakanlığımız ile beraber yürütülen Beynelmilel Turizm Diplomasisi sayesinde mevkidaşlarımızla maksat mektupları paylaşıldı.

Bayramdan sonra İstanbul’dan çıkışlar için tatil emelli özel izin dokümanı oluşturulacak. Haziran başı itibariyle geçerli olacak bu izin dokümanıyla 3-4 Haziran gibi İzmir yolcu almaya başlar” laflarına yer verdi.
Tüm sektörü harekete geçirmede hava trafiğinin açılmasının kritik olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, “Amacımız, haziran ortası itibariyle düzeyli olarak hava trafiğini açmak ve temmuz ayı içinde de yoğunluğunu artırmak” söylemesinde bulundu.

Lokantalar ile alakalı tertip etme yayınlandı

Lokantalar ile alakalı tertip etmenin bugün yayınlandığını belirten Bakan Ersoy, lokanta açılışlarında kapasite açısından bir değerlendirmenin yanlış olacağını, ancak sosyal mesafe kaidelerinin çok ehemmiyetli olduğunu ve 1,5 metrelik sosyal mesafe kaidesine uyulduğu sürece mesele olmayacağını belirtti. Açılan her firmada özellikle split klimaların veya klima sistemlerinin değiştirilmesi ya da klimaların çalıştırılmaması suretiyle tedbir alınması gerekeceğini laflarına ekledi.

Bu tertip etme kapsamında; konaklama, yeme içme sektörü şirketlerin açıldığı tarihte Bilim Heyeti nasihatleri, Sağlık Bakanlığı Genelgeleri dikkate alınarak çalışan ve millet sıhhatini en üst seviyede yakalayan hijyen kaidelerini koruyan genelgenin bugün Bakanlık websitesinde yayınlandığını söyleyen Bakan Ersoy, “Çok yoğun süren çalışmaların ardından yayınlanan bu genelge, ‘misal’ teşkil edecek kalitede ve kapsamdadır” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  Bakan Ersoy'dan Kütüphane Haftası mesajı

Turizmde yabancı emekçiler

Turizmde yabancı emekçi çalıştırma ile alakalı tertip etmeler hakkında bilgi veren Bakan Ersoy, yabancı emekçilerin yurda girişte yalnızca test olacaklarını ve pozitif çıkması halinde kendi lokasyonların da karantinada yakalanacağını belirtti. Bakan Ersoy, acentelerin konuttan çalışma uygulamasının hazirandan sonra da devam ettirilmesi mevzusunda da sektörün arzı üzerine yeni bir tertip etme gelebileceğine sözlerine ilave etti.

“Gemilerin eylül ayında gelmesi bekleniyor”

Tüm dünyada ne zaman seferlere başlanacağı mevzusunda kruvaziyer firmalarının kendi aralarında bir konsensüs oluşturmak emeliyle görüşmelerinin sürdüğünü belirten Bakan Ersoy, “Alınan duyumlara göre gemilerin eylül ayında gelmesi bekleniyor” diye konuştu.

Yakın destinasyonlarda kara ve deniz kapılarının da açılması mevzusunda Eriştirme Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı ve kendi mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptığını ifade eden Bakan Ersoy, Yunanistan ve Bulgaristan kara ve deniz kapılarının açılması halinde ortak turizm kutularıyla karşılıklı turizm hareketlerinin çoğaldırılmasını amaçladıklarını söyledi. Salgın nedeniyle yalnızca turizmin değil tüm sektörlerin güç bir süreçten geçtiğine değinen Bakan Ersoy, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde, istihdamı destekleyecek yeni kutuların hazırlandığını ve sektör ayırt etmeksizin tüm ekonomimizi iyileştirmek üzere yaşama geçirileceğinin de müjdesini verdi.

Bakan Ersoy’a teşekkür

Konuşmasına İZTO abonelerine özel bu buluşma için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkürlerini sunarak başlayan İZTO İdare Heyeti Başkanı, “Yaşadığımız süreç, bize sıhhate olduğu kadar seyahat hürlüğüne, tehlikesiz ve hijyenik besin, konaklama ve turizm sektörüne yapılan yatırımların ne kadar ehemmiyetli ve öncelikli olduğunu gösterdi. Bu yarıyıl, turizmde bir kriz oluştuğunda bununla nasıl çaba edebileceğimize müteveccih de ışık yakalıyor. Tüm dünyaya hayalleri pazarlayan turizm sektöründe, cemiyet sıhhati korunarak tehlikesiz, sıhhatli ve hijyenik bir çerçevede turizm tecrübesinin yaşanması ehemmiyet talep ediyor” dedi.

Sıradaki Haber :  Okulun ilk gününde minik öğrenciler renkli görüntüler oluşturdu

İZTO’dan Kriz Strateji Heyeti

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının ortak strateji ile beraber yürüttükleri diplomatik ve galibiyetli diyaloglar çerçevesinde beynelmilel turizmin açılması ve Türkiye’nin her açıdan güvenlikli bir ülke olduğu algısının yaygınlaştırılması için atılan adımların sektör açısından çok ehemmiyetli olduğunu vurgulayan Özgener, şunları söyledi:

“İzmir Ticaret Odası olarak kriz sonrası sürecin idarenmesi, sektörlerin aldığı zararın tanımlanması ve KOBİ’ler başta olmak üzere süratli iyileşme için alınması gereken siyaset tedbirlerinin tanımlanması emeliyle hem Türkiye hem İzmir ebadında çalışma grubu kurulmasını tasarıladık.”

Turizmin, ‘öncelikli sektör’ olarak tanımlandığı heyette, salgın bittiğinde ekonomik olarak sektörlere nasıl dayanakçı olunacağı, çarkların yine nasıl süratle döndürüleceği mevzularında sektör temsilcileri, bürokratlar ve bilim insanları misyon alıyor.

Çeşme Projesi doğru karar

Şu anda yaşananların Çeşme Projesi’nin ne kadar doğru olduğunu gösterdiğini ifade eden Özgener, şöyle konuştu:

“Çeşme’nin dokusuna, yapısına uygun ve geleceğin turizmini Çeşme’ye getirecek, yalnızca Türkiye için değil dünya çapında, dünyaca misal gösterilecek bir turizm markasının, Ege Turizm Merkezi içinde ehemmiyetli bir parça olarak yer alan Çeşme Projesi’nin var olmasını sağlamak istediğinizi öğreniyoruz. Biz de İZTO olarak aynı maksadı paylaşıyoruz ve her zaman yardıma hazırız.”

Buluşmaya katılan sektör temsilcileri, İzmir’in turizmde hak ettiği yeri bulması için tüm dünyaya misal olacak Çeşme Projesi’ni başlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür etti. İZTO İdare Heyeti Başkanı Mahmut Özgener’in konuşmasının ardından İZTO İdare Heyeti Azaları, Meclis Başkanlık Divanı, meclis ve komisyon azalarının suallerini cevaplayan Bakan Ersoy, tehlikesiz konaklama ve tur alma mevzusunda şahsın hür istemi ile seyahat ettiğine ait tebliğin, şirket sahiplerinin hukukçularına danışılarak hazırlayabileceklerini ve konaklama evvelinde onaylarını alabileceklerini belirtti.

Sıradaki Haber :  Karantinadan çıkan 79 kişi memleketleri Hatay’a geldi

İZTO abonelerine özel tertip edilen telekonferansın sonunda, İZTO İdare Heyeti Başkanı Mahmut Özgener, zaman ayırarak turizm sektöründeki büyümeleri aktaran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, kendisine iletilen sual ve teklifleri tüm transparanlığıyla cevapladığı için teşekkürlerini sundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tertip edilen telekonferansa, İZTO İdare Heyeti Azaları, Meclis Başkanlık Divanı ile İZTO 41. Turizm, Seyahat Acenteleri ve Oto Kiralama Grubu, 42. Lokanta, Kafe ve Cümbüş Yerleri Grubu, 43. Konaklama Grubu ve 44.Yolcu Taşıma Grubu meclis ve komisyon azaları katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu