Gündem

Bakan Koca: “Başarının tamamını özetleyecek olursak; tedbir, tespit, hızlı tedavi”

Koronavirüs Bilim Heyeti video konferans usulüyle Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca önderliğinde bir buluşma asıllaştırdı. Buluşmanın ardından kamera karşısına geçen Bakan Koca, Covid-19 salgınında gelinen noktayı değerlendirdi.

Tüm dünyayı tesiri altına alan yeni tip Korona virüs Covid-19 salgınında Türkiye 50 günü geride vazgeçti. İlk olayın 11 Mart’ta görülmesiyle beraber Türkiye’nin vaziyetini de paylaşan Koca, “Korona virüs çabasını hep beraber veriyoruz. Zafer hepimizin ve hepimiz çok iyi öğreniyoruz gayretimiz bitmedi. Çaba kesintiye uğramadan düzgün devam etmektedir. Taviz vermezsek neticeyi kısa müddette alabiliriz” diye konuştu.

“Türkiye aklıselimini bütün zamanında ortaya koydu”

Bakan Koca, salgın süresince yurttaşların evhamlarını kavradığını vurgulayarak, “Ramazan ayındayız. Ramazan’ı hiç alışkın olmadığı biçimde yaşıyoruz. Daha Öncekinden olduğu gibi aileler, arkadaşlar şimdi toplanamıyor. Sakin ve mütevazı iftar sofraları kuruluyor. Hastalığa karşı her gün yeni hoş haberler alıyorsunuz. Salgın tüm dünyada 210 ülkeye dağılmıştır. Geçen senenin Aralık ayında salgının bu noktaya geleceği uslardan geçmiyordu. Türkiye aklıselimini bütün zamanında ortaya koydu. Acilen bir işlem merkezi heyetti. 15 Ocak’ta bulaşıcı hastalığa karşı bir kılavuz yayımladı” ifadelerini kullandı.

Hadiselerin ortaya çıktığı ilk günden, bugüne kadar gelinen noktada Dünya Sıhhat Örgütü’nün bilgilerini paylaşan Bakan Koca, “Dünkü bilgiler itibariyle dünyada toplam 3 milyon 152 bini aşkın korona virüs hastası bulunmakta. Hastalık nedeniyle yaşamını kaybedenlerin rakamı dünyada 218 bini geçmiştir. Ülkeler bazında; Can kaybının 59 bini aştığı Amerika’da dün 25 bini aşkın yeni olay söylenmiştir. Yalnızca New York’ta dün 521 birey yaşamını kaybetmiştir. Bizden çok evvel salgının başladığı İngiltere’de son 24 saatte söylenen olay rakamı 3 bin 996, yaşamını kaybeden insan rakamı ise 586’dır. Son 1 gün içinde İtalya’da söylenen yeni olay rakamı 27 bin 298, yaşamını kaybeden insan rakamı 871’dir” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  Modern şehir Eskişehir’de su kuyruğu bitmiyor

“Zaferin tamamını özetleyecek olursak; temkin, tespit, süratli rehabilitasyon”

Covid-19 ihtiyatları kapsamında virüsün Türkiye’ye girişinin muhakkak oranda ertelendiğine bir defa daha değinen Koca, “Türkiye bu imtihandan şu ana dek suratının akıyla çıktı. Zaferin tamamını özetleyecek olursak; temkin, tespit, süratli rehabilitasyon diyebilirim” dedi.

Filyasyon hakkında da söylemelerde bulunan Koca, “Filyasyonun bugüne kadar gösterdiğimiz galibiyette hisseyi büyüktür. Filyasyonu çok büyük bir ağ kurarak yaptık. Aktüel bilgiyle söylersem sahada misyon yapan filyasyon takımı rakamı 5 bin 849’dur. Bu takımlar bugüne kadar hastaların temas zincirinde yer alan 468 bin 390 bireyi tespit etmiştir. Her olaya vasati 4 buçuk temaslı birey düşmektedir. Bunların takribî yüzde 99’una başka bir deyişle neredeyse tamamına erişilmiş ve takipleri yapılmıştır. Bugüne kadar filyasyon takımlarının erişerek takip yaptığı birey rakamı ise; 464 bin 434’tür” diye söyledi.

“Türkiye hastalığın dağılmasına karşı elde ettiği zaferin benzerini rehabilitasyonda da gösterdi”

İlk günden itibaren özverili çalışarak Covid-19 salgınına karşı deneyim kazanıldığına değinen Bakan Koca, “Acil olmayan, ertelenebilir vaziyette hastalarımızı erteleyip hastenelerimizi pandemiye uygun hale getirdik. Yatak doluluk oranlarımızı yüzde 60’lardan yüzde 30’lara indirdik. Sıhhat alt yapımızın bu biçimde olması bize hakimiyetin elimizde olması eforunu verdi. Yayılımı önlerken galibiyetli rehabilitasyona taban ve ihtimal oluşturduk. Türkiye hastalığın dağılmasına karşı elde ettiği zaferin benzerini rehabilitasyonda da göstermiştir. Süreç içinde deneyim kazandıkça ve yeni neticeler elde ettikçe Covid-19 hastalığına yaklaşımda ehemmiyetli farklılıklara gittik. Doktorlerimiz ve Bilim Heyetimizin görüşleri yönünde tüm dünya için ehemmiyetli farklılıklara gittik” ifadelerini kullandı.

“Pnömoniye dönüşme oranı yüzde 70’ten yüzde 15’e büyük bir düşüş asıllaşmıştır”

Covid-19 rehabilitasyonunda doğrudan virüse tesirli bir ilacın halihazırda geliştirilmediğini söyleyen Bakan Koca, “Tüm olaylarda rehabilitasyona erken safhada başlamanın bir neticeyi olarak hastalarımızda zatürreye gidiş oranı eksilmiş vaziyettedir. Bu yaklaşımla Türkiye’de hadiselerin pnömoniye dönüşme oranı yüzde 70’ten yüzde 15’e büyük bir düşüş asıllaşmıştır. Pnömoni kritik bir gidişattır. Covid-19 hastalarında pnömoni oranı ne kadar düşerse vefat oranı da o derece düşer. Bilim insanlarımız yol gösterici yayınların içindedir” dedi.

Sıradaki Haber :  Sümela’ya ziyaretçi akını

“Türkiye’de şu ana kadar hasta kayıp oranı yüzde 2,58’dir”
Türkiye’de birey başına düşen doktor ve hemşire rakamının az olmasına karşın çizilen galibiyetli tablo için sıhhat çalışanlarını tebrik eden Sıhhat Bakanı Koca, “Türkiye’de şu ana kadar hasta kayıp oranı yüzde 2,58’dir. Salgındaki ölüm oranı ile ülkemiz Avrupa’daki en düşük ölüm oranına sahiptir. Dünyada 80’nci sırada yer almaktadır. Günlük Koronavirüs Tablosu’nunda süratli bir iyileşme görüyoruz. Negatif her gösterge geriliyor. İyiye işaret eden her şey daha fazla dikkat sürüklüyor. Şayet temkinlere uyulmasaydı, bugünkü galibiyeti tutamazdık. Doktorlerimiz bu galibiyeti birey başına düşen doktor sayımız az olmasına karşın elde etmiştir. Hemşirelerimiz de aynı biçimde birey başına düşen hemşire rakamı az olmasına karşın elde etmiştir. Sıhhat çalışanlarımıza gösterdikleri ve göstermeye devam edecekleri özveri için müteşekkiriz” dedi.

“Covid-19 salgınına karşı şu ana kadar kazandığımız galibiyeti 3 etmen sağlamıştır”

Günlük söylenen Koronavirüs Tablosu’nda her geçen gün daha iyi gidildiğine değinen Koca, temkini elden vazgeçmemek gerektiğini söyledi. Koca, “Son 24 saatte iyileşen hasta rakamının, yeni tanı konan hasta rakamından artık iki kat fazla olduğu bir noktadayız. Covid-19 salgınına karşı şu ana kadar kazandığımız galibiyeti 3 etmen sağlamıştır. Bu etkenlerden ilki sizsiniz. Bu etkenlerden ikincisi; hastalarla temas etmiş şahısların taranmasıdır. Üçüncüsü; rehabilitasyona olabildiğince erken başlamamızdır. Salgının başlangıcında Türkiye virüsün ülkeye girişini geciktiren az rakamda ülkeden biri olmuştur. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde politik istem, bütün bir koordinasyon içinde temkinlere destekledi. Eforlu sıhhat sistemimiz ve fedakar sıhhat personelimiz bu süreçte eforlu desteğimiz oldu. 5’inci haftada hastalığın seyri değişti. Unutmamalıyız; 11 Mart’tan bugüne geldiğimiz nokta kesin zafer noktası değildir. Önümüzdeki günler, daha önceki günlerin benzersi olmayacaktır. Zafer, ihtiyatları terk edeceğimiz bir zafer değildir. Temkinlere sarılmamız gereken bir galibiyettir. Aramızda hala virüsü taşıyan ve yeni tanı konan insanlar var. Hastalık bitmedi. Çaba devam etmelidir. Elbette yaşamda klasiğe yanaşarak devam edecektir. İnanıyoruz ki; her gün bir evvelki günden daha iyi olacak” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  Saros Körfezi’nde maske zorunluluğu

“Enfekte olan sıhhat çalışanlarımızın rakamı toplam 7 bin 428”

Reelleştirilen buluşma sonrası basın üyelerinden gelen sualleri de yanıtlayan Bakan Koca, uzun bir aradan sonra enfekte olan sıhhat çalışanlarıyla alakalı da söylemelerde bulundu. Koca, “Enfekte olan, sahada yoğun bir fedakarlıkla çalışan sıhhat çalışanlarımızın rakamı toplam 7 bin 428. Hadiselerimiz içindeki oranı yüzde 6 buçuğa yakın. Gönül bu yarıyılda hiçbir çalışanımızın enfekte olmamasını ve yaşamını kaybetmemesini dilerdi. Çalışanlarımız için bu yarıyılda ne yapmamız gerekiyorsa yaptığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Emin Kuvat

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu