Gündem

Bakan Koca: ‘Elimizdeki veriler bize salgının kontrol altında olduğunu gösteriyor’

BAKAN FAHRETİN KOCA’NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI;

-Koronavirüsle mücadelede her gün daha iyiyiz daha ilerideyiz. Elimizdeki veriler salgının kontrolümüz aşağıda olduğunu gösteriyor. ABD vefat oranı yüzde 5.3, İspanya yüzde 10.5, İtalya 13.2, Almanya 3.5, Fransa 17.3, Çin yüzde 5,5 Belçika yüzde 14.7, Türkiye yüzde 2.3, oranlar ne değin yüksekse hastalar o kadar geç ayrım edilmiş demektir.

-Tedbirleri uygularsak ölüm oranları düşüyor, kesin olan budur.

AŞI ÇALIŞMALARI

-Aşı çalışmaları 6 merkezde devam ediyor. 3 merkez virüsün izolasyonu sağlandı. Bu noktadaki gelişmeler oldukça zaten bilgilendirmiş olacağız. Dünyadaki gelişmeler bu anlamda insanlara uygulanma noktasında yol aldığını söyleyen İngiltere oldu. İngiltere afiyet bakanıyla görüştük. Aşı ile ilgili konuda yarın için uygulanacağını, her şey iyi giderse eylülden önce kullanımının şu lahza için mümkün olmadığını söylediler.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI PANDEMİ ÖNCESİNDEN BİLE DÜŞÜK

Salgın başlar başlamaz tedavileri daha sonra yapılması muhtemel olan hastalarımızın tedavilerini o dönem ertelemiştik. Bu sayede hastanelerimizde önemli refah sağlayarak pandemiye hazırlık yapmıştık. Biz bu dönemde yatak doluluk oranlarımızı yüzde 70’lerden yüzde 30’lara çektik.

Yüzde 80’lere yakın seyreden yoğun bakım yatak doluluk oranlarımızı da şu an yüzde 60’lara indirmiş durumdayız. Pandemiye rağmen lüzum servis, lüzum yoğun bakım odalarımız pandemiden evvelden bile batmış değildir.

ZATÜRREYE MUTASYON ORANI DÜŞTÜ!

Türkiye’de vakaların pinomaniye mutasyon oranı her geçen gün azaldı. Yüzde 60’dan yüzde 12’ye değin vakaların zatüreeye mutasyon oranı düştü.Burada kritik koşul zatüre oranı ne kadar düşürülürse ölüm oranı o derece azalmaktadır. Yoğun bakımda entübe edilen hasta sayısı o oranda azalmaktadır.

EN AZ VEFAT ORANINA SAHİP ÜLKELERDEN BİRİYİZ

Türkiye’nin yüzde 2-3 ile en az ölüm oranına sahip olan ülkelerden biri olduğunu görüyoruz. Bu bizim hastalığı belirtiler ilerllemeden denetim altına aldığımızı kanıtlamaktadır.

Sıradaki Haber :  Urartuların ölü gömme gizemi çözülüyor

Bizim Çin’e benzer bir seyir izlediğimiz görülmektedir. Ölüm oranlarının stabilleştiğini bir tabloyu fazla net görüyoruz. İlk 1-2 hafta içinde bizde de yükselişi görüyorsunuz, tedaviyi devreye soktuğumuzda vefat oranlarının nasıl azaldığını bildiren bir tablo var önümüzde.

YÜZDE 8’İ 60 YAŞ ALTI VE HASTALIĞI OLMAYANLAR

Halen dünyada entübe edilen vakaların yüzde 50 oranında kaybedildiğini bilhassa anlatmak istiyorum. Bu salgında kimse ‘bana bir şey olmaz’ deme gücüne sahip değildir. Hayatını kaybedenlerin yüzde 8’i 60 yaşından minik ve diğer hastalığı bulunmayan kişilerdir. Koronavirüs bu sağlıklı bünyeleri de yenmiştir. Dolayısıyla tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.

NORMALLEŞME TEDBİRLERİ SIKI UYGULAMAMIZA BAĞLIDIR

Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi aşamalı bir şekilde normalleşmemiz kurallara uyarak hareket etmemiz baştan sona olacaktır. Hareketlilik haritalarımıza dayanarak hazırladığımız simülasyona göre taktik belirliyoruz. Kurallara uymamız ve bilinçli hareket etmemiz ölçüsünde normalleşme takvimi gecikmeyecektir. Bayram ve ardından aşamalı olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz bildiri edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır.

İLGİLİ HABER

Sağlık Bakanı Koca: Son 24 saatte korona virüsten 117 kişi hayatını kaybettiSağlık Bakanı Koca: ‘Son 24 saatte korona virüsten 117 kişi hayatını kaybetti’

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu