Gündem

Bakan Pakdemirli: ‘Mezopotamya topraklarını suyla buluşturuyoruz’

Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen TİGEM-Ceylanpınar Sulama Projesi’nin takribî 70 milyon lira yatırım değeri ile yaşama geçirildiğine vurgu yapan Bakan Pakdemirli, proje ile şirkette kuru tarım yapılan alanda imal düşüklüğü tehlikesinin ortadan kalkacağını belirtti. Bakan Pakdemirli, “İmal çoğalışı için bırakılmaz olan suyu, çağdaş sulama sistemleriyle daha tasarruflu kullanıyoruz. Ceylanpınar Tarım Firmasında toprakları en ileri teknolojilerle donatılmış çağdaş sistemlerle suluyoruz. Yalnızca tek tuşa basarak binlerce dönüm araziyi suya kavuşturuyoruz” diye konuştu.

“Türkiye su zengini bir ülke değil”

Bu projede olduğu gibi çağdaş tazyikli sulama sistemleriyle suyu daha tasarruflu kullandıklarını kaydolan Pakdemirli, “Öğrenilenin aksine Türkiye su zengini bir ülke değil. Bu nedenle suyumuzu muhtemel olduğunca tasarruflu kullanmak zorundayız. Bu nedenle her damla suyumuz toprağa yaşam olacak, yarar olacak, toprak da bize” değerlendirmesinde bulundu.

Ülke ekonomisine 4 kat daha fazla katkı sağlanacak

Toplam 60 bin dekar tarımsal araziye can suyu olacak TİGEM Ceylanpınar Sulama Projesi ile iki senede bir mahsul yerine senede iki mahsul alınacağının altını çizen Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:
“Bu arazilerde nadas sistemi kalkacak, ikinci mahsul ekilişleri sayesinde nebat spektrumu çoğalacak, bereket ve nitelikte çoğalış asıllaşacak. Tahıl yararı 250 kilogram/dekardan 500 kilogram/dekara çıkacak ve nitelik yükselecek. Her sene ilave 25 milyon TL kazanç sağlanacak. İkinci mahsul ekilişleri ile bu kazanç 70 milyon TL seviyelerine çıkacak. Böylece ülke ekonomisine 4 kat daha fazla katkı yapılacak. Ayrıca daha fazla istihdam sağlanacak, kanal sulaması sebebiyle enerji tüketimi eksilecek. İmal maliyeti düşecek. Yer altı su kullanım oranı eksilecek.”

“Maksadımız 2023 senesine kadar 150 bin dekar araziyi daha suyla buluşturmak”

Ceylanpınar Tarım Firmasında 2008 senesinde 108 bin dekar arazinin sulandığını ifade eden Pakdemirli, “2019 haysiyetiyle sulanan alan büyüklüğünü 613 bin dekara yükselttik. Açılışını yaptığımız bu projeyle bu alan 2020 haysiyetiyle 673 bin dekara çıktı. Maksadımız 2023 senesine kadar 150 bin dekar araziyi daha suyla buluşturmak ve firma arazisinde 820 bin dekar arazinin sulanmasını sağlamak” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  Markette hapşıran müşteriye 392 TL ceza

18 senede 800 milyon liralık yatırım yapıldı

Bakan Pakdemirli, 2002 senesinden 2019 senesine kadar Ceylanpınar Tarım Firmasına sulama, hayvancılık, mekanizasyon ve zirai kuruluş anlamında 721 milyon lira yatırım yapıldığını ve bu sene yapılacak 80 milyon liralık yatırımla son 18 senede yapılan yatırımın 800 milyon lirayı aştığını da sözlerine ilave etti.

Neşra Durmaz
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu