Biyografi

Beklan Algan

Beklan Algan Biyografisi

Beklan Algan, 31 Mart 1933 tarihinde Erzurum’da doğmuştur. istanbul’da Robert Kolejinden mezun oldu. mezun olur olmaz da Işık Halkası Algan (Kasman) ile evlendi. Maden mühendisliği eğitimi elde etmek için gittiği Amerika‘da eşiyle birlikte tiyatro eğitimi aldı. Amerika’da birçok tiyatro oyununda profesyonel oyunculuk yaptı. New York’ta Actor’s Repertuary Theatre ve New York Actor Studio’da sahne ve tiyatro eğitimi almasının gerisinde Brodway’de dağıtılmış oyunlarda rol aldı. 1960 yılında Türkiye’ye dönünce, Kent Tiyatroları’nda yönetmen ve oyuncu olarak çalışmaya başladı.
1961 yılında girdiği Şehir Tiyatroları’ndan, Muhsin Ertuğrul‘un istifası üzerine arkasından eşi ile beraber 1966 yılında ayrıldı. Muhsin Ertuğrul’un önderliğinde kurulan LCC’de tiyatro bölümünü idare eden Algan, 1970 yılında Bakırköy Halk Müziği Evleri Test Sahnesi’ni kurdu. Bir vakit daha sonra Şehir Halkı Tiyatroları’na yeniden girerek yönetmenlik yaptı.

1975 yılında Tepebaşı Deneme Sahnesi’nin kurulmasına katkıda bulundu. 1980 yılında buradaki görevine son verilince Almanya‘ya gitti.

1964 yılında senaryosu Vedat Türkali’nin, yönetmeni Ertem Göreç olan “Karanlıkta Uyananlar” adlı filmde Fikret Hakan, Ülkü Algan, Tülin Elgin, Kenan Pars ile beraber oynayarak sinemaya başladı.

Beklan Algan, 1980 yılında gittiği Berlin‘de, Schaubühne Tiyatrosu’nda 4 sene Tuncel Kurtiz, Şener Neşelendirici ve Macit Koper gibi sanatçılarla işçi tiyatrosu yaptı. 1984 yılında birkaç meslektaşıyla birlikte BİLSAK Tiyatro Atölyesi’ni kurdu. Beklan Algan, 1988‘de Şehir Halkı Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Gencay Gürün‘ün daveti üzerine Işık Halkası Algan, Erol Keskin, Haluk Şevket Ataseven‘le Kent Tiyatrosu bünyesindeki Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nın (TAL) başına geçerek, genç oyuncuları yetiştirme görevini üstlendi.

Dağıtılmış oyunlar yazan ve sahneleyen sanatkâr, tiyatro alanında “İlhan İskender Armağanı” gibi dağıtılmış ödüller kazandı.

Sıradaki Haber :  Bilal Uçar

2002 yılında Ekol Drama Sanat Evi’nde Çağdaş Tiyatro ve Marifetli Oyuncu eğitimi vermeye başladı.

Beklan Algan, Tiyatro ve sinema sanatçısı Işık Halkası Algan (Kasman) ile gençlik yıllarında evlenmiştir. Sevi Algan (d.1975) adında bir çocuğu vardır.

Beklan Algan, 27 Eylül 2010 tarişa Alıcı Fakültesi’nde 77 yaşında ölmüştür.

Filmleri ve Dizileri :
Yapımcı :
1964 – Karanlıkta Uyananlar (Sinema Filmi)

Oyuncu :
1993 – Kız Kulesi Aşıkları / Hera ile… (Adam) (Sinema Filmi)
1966 – Karanfilli Bayan (Sinema Filmi)
1966 – Halime’yi Samanlıkta Vurdular (Sinema Filmi)
1965 – Hoşuna Gitmek Seni (Sinema Filmi)
1964 – Karanlıkta Uyananlar (Ekrem) (Sinema Filmi)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu