Biyografi

Benyamin Netanyahu

Benyamin Netanyahu Biyografisi

Lakabı ‘Bibi’ olan Benyamin Netanyahu, İsrail tarihinin gördüğü en aşırı sağcı ve en tartışmalı politikacı ve başbakan.
Benyamin Netanyahu 21 Ekim 1949’da Tel Aviv‘de Zila ve Benzion Netanyahu çiftinin oğlu olarak dünyaya geldi.

Netanyahular Litvanya Yahudileriyle akrabadır. Babası Yahudi tarihi profesörü, Hebrew Ansiklopedisi’nin birincil editörü ve Zeev Jabotinsky‘in yardımcısıydı. Netanyahu’nun abisi Yonatan 1976’da Entebbe Operasyonu esnasında öldürüldü. Küçük kardeşi Iddo radyolog ve yazardır. Üç kardeş elit Sayeret Matkal buluş biriminde ödev aldı. Netanyahu 14 yaşındayken ailesi ile birlikte Birleşik Devletler’e göç etti. Philadelphia’nın bir banliyösü olan; Pennsylvania, Cheltenham Township’e yerleştiler. Cheltenham lisesi’nde eğitim fark etti.

18 Haziran 1996 – 6 Temmuz 1999 tarihleri arasında ilk kere Başbakanlığa seçilen Netanyahu 31 Mart 2009’da tekrar göreve geldi.

Tarihe ismini çoktan yazdırmış bir siyasetçi. 1996’da İsrail’in en genç başbakanı oldu. Üstelik ülkede halk müziği kadar ilk elden seçilerek iktadara gelen birincil başbakandı. Fakat terörleve Filistinlilere toprak verilmesine aleyhinde duruşuyla kazandığı seçimlerin peşinde gelen iktidarı, sadece 3 sene sürdü.

Kısa olmasına rağmen iktidari bir hayli çalkantılı geçti. Inleme duvarı tünelinin her tarafta açılması yönünde verdiği talimatın arkasında, Filistinliler ve İsrailliler aralarında başlayan çatışmalarda onlarca kişi öldü.

İktidarının ilerleyen döneminde ise “şahin” duruşuna zıt düşecek bir karar alarak, Batı Şeria’daki El Halil kentinin kontrolünün büyük bir bölümünü Filistinilere devretti.

1997’de aldığı bu karardan bir sene sonra, Yaser Arafat’la anlaşmaya vararak, Batı Şeria’nın kontrolünün yüzde 13’ünü Filistin Yönetimi’ne bıraktı.

Netanyahu, aldığı bu kararlarla aşırı sağcıları hayal kırıklığına uğrattı, fakat Filistinlilerle toprak karşılığı uzlaşma yapılmasını isteyenlerin de gözüne girmeyi başaramadı.

Mayıs 1999’da kendi kararıyla yapılan erken seçimlerde, İşçi Partisi karşısında yenilgiye uğradı ve hemencecik arkasında Likud Partisi liderliğini de Ariel Şaron’a kaptırdı. Politikayı bırakmaktan diğer çaresi kal Fakat politikadan uzakta duruşu fazla uzun sürmedi ve 2002’de Ariel Şaron iktidarı döneminde Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenerek, her tarafta siyasete girdi. 2005’te Maliye Bakanı olduğu dönemde Şaron’un Gazze’deki Yahudi yerleşim birimlerini kaldırma kararına tepki olarak görevinden istifa etti.

Sıradaki Haber :  Begüm Birgören

Kısa bir vakit sonra talih her yerde yüzüne güldü. Şaron’un yeni bir parti düzenlemek için Likud’tan ayrılmasıyla, her yerde bu partinin lideri seçildi.

Likud lideri şeçilerek, başbakanlık koltuğuna oturmaya bir defa daha ikle Hamas’a aleyhinde sert söylemiyle ön plandaydı.

İsrail’in Gazze saldırılarının erken bitirildiğini savundu ve iktidara gelirse Hamas’ı yoketme vaadinde bulundu. İran’a karşı sert tutumuyla da dikkatleri üstüne toplayan Netanyahu, Davos zirvesinde yaptığı konuşmada, İran’ın nükleer silaha sahip olmasını, küresel mali krizden daha büyük bir korkutma olarak niteledi.

Netanyahu, Filistin sorunundaysa iki devletli çözüm yerine idareli çerçevede bir çözümden yana. Ilk Olarak “idareli uzlaşma” yapılması gerektiğini savunuyor.

Netanyahu, tercih kampanyası sırasında “şahin” tutumunu yumuşatmaya özen gösterdi. Aşırı radikal isimleri parti listesinden çıkarırken, Filistinlerle barıştırma müzakerelerini sürdüreceği ve Filistin topraklarında yeni Yahudi mesken birimleri kurmayacağına dair laf verdi.

Dünya gerçekten 62 yaşındaki Netanyahu’yu ilk olarak İsrail’in BM daimi temsilcisi olarak tanımıştı. Amerika’daki Harvard Üniversitesi’nde siyaset bilimi üstüne eğitim görebilen Benyamin Netanyahu, 1988’de politikaya adım atmış ve parlamentoya girmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu