Biyografi

Bernard Arnault

Bernard Arnault Biyografisi

Dünyaca meşhur bir ödenti rekortmeni ve başarılı bir işadamıdır. LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), Christian Dior SA. Arnault şirketlerin başkanı ve CEO görevlerini üstlenmektedir.

Bernard Arnault, 5 Mart 1949 tarihinde Roubaix, Fransa’da doğmuştur. Bütün adı Bernard Jean Étienne Arnault’dur. Babası meslek adamı Jean Leon Arnault’dur. Maxence Van Der Meersch Lisesi’ni bitirdikten sonradan dünyaca ünlü École Polytechnique adlı üniversitede mühendislik okudu ve 1971’de mezun oldu. Mühendislik öğrenimi görebilen Arnault, babasının inşaat şirketini ve orta karar bir serveti yönetmesi beklenirken, o bambaşka bir kulvara doğru yürüdü.

Üniversiteden mezuniyetinin hemencecik ardındaki da babasının Ferrt şirketine girdi. Burada mühendis olarak çalışırken bir yana da şirketi büyütmenin planlarını yapıyordu. Uzun uğraşlar sonunda babasını 1976 yılında ikna ederek şirketin odak noktasını değiştirmeyi başardı, şirket tez büyüyen bir sektör olan emlak alanına yöneldi.

Bu amaçla şirketin inşaat sektöründeki tüm mülk varlıklarını satışa çıkardı. Bu satıştan elde edilen 40 milyon Fransız frangı ile o zaman tez gelişen bir sektör olan emlak alanına yatırım yaptı. Sonradan ismi değişerek Ferinel adını alan şirket, tatil ve konaklama hizmetleri sektörüne yönelerek çok büyük başarılara imza attı. Bernard Arnault 1974’te Şirket Geliştirme Departmanı Direktörü pozisyonuna atandı, bundan üç yıl sonra CEO oldu, 1979’da ise babasının yerini alarak şirketin yönetim kurulu başkanlığına geldi.

1981’de Fransa’da sosyalistler iktidara gelince işler kendisi için o kadar de iyi gitmedi, bu sebeple Arnault ve ailesi ABD’ye taşınmak zorunda kaldı. Arnault, burada da belirgin ticari zekasını kullanarak girişimlerde bulundu ve Florida eyaletinin Palm Beach şehrinde lüks siteler yapı etti, yani emlak işinin resmi olarak ABD ayağını kurmuş oldu. Takvimler 1983’ü gösterdiğinde Fransız siyasetinde birtakım şartların değişmesi meydana gelmeye başladı; iktidardaki sosyalistler daha muhafazakâr bir hesaplı modele geçiş yapınca Arnault da vatanına geri dönme kararı aldı.

Sıradaki Haber :  Birce Akalay

Bu esnada Boussac Saint-Frères adlı büyük tekstil firması iflas edince Arnault bunu epeyce kârlı bir fırsat olarak fark etti. Christian Dior’un tasarım ofisini ve dikimhanesini de bünyesinde barından Boussac Saint-Frères tam bir dokuma imparatorluğuydu. Arnault, Lazard Fréres adlı yatırım firmasının idari ortağı Antoine Bernheim ile iş birliği yaparak gerekli finansmanı sağladı ve Boussac’ı satın aldı.

Toplamda 80 milyon dolara mülk olan bu operasyon için Arnault 15 milyon dolar yatırdı, geri kalan 65 milyon doları ise Bernheim sağladı. Arnault Boussac’ı satın aldıktan daha sonra şirketin varlıklarının çoğunu sattı ama zenginlerin gözde markası olan Christian Dior’u ve Le Bon Marché alışveriş merkezini elinde tuttu, 1985’te ise Dior’un CEO’su oldu.

Arnault ağır ağır birçok farklı şirketi satın aldı ve son derece prestijli bir marka olan Christian Dior’u ve Le Bon Marché alışveriş merkezinin yeni sahibi oldu. 1987 yılında Louis Vuitton ile Moët Hennessyu yeni şirketin hisselerine milyonlarca dolar yatırdı ve LVMH’nin birincil hissedarı oldu. Sonradan haliyle yönetim kurulu başkanı seçildi ve derhal çok detaylı bir çoğalma planını uygulamaya başladı. Bu plan zarfında LVMH’yi dünyanın en büyük lüks ürün satan şirketlerden biri haline getirdi.

sonradan Guerlain (1994), Loewe (1996), Marc Jacobs (1997), Sephora (1997) ve Thomas Pink (1999) gibi birkaç kayda değer firma daha satın aldı.

Önceleri özel yatırımcı sıfatıyla girdiği şirkette kısa sürede çoğunluk hisselere sahip olarak yönetimi ele geçirmiş ve amiral gemisinin Louis Vuitton olduğu şirketine yavaşça Givenchy, Christian Lacroix, Kenzo, Christian Dior, Loewe, Celine, Fendi gibi köklü modaevlerini ve şirketleri eklemeye başlamış.

LVMH’nin tek faaliyet kolu moda yok (zaten LVMH’nin açılımı da Louis VuittonMoet Hennessy). Moet Chandon, Dom Perignon şampanyaları, Hennessy ve Hines konyakları gibi lüks içecekler, Sephora kozmetik zinciri, dünyanın en büyük duty-free zinciri olan DFS Grup, Tag Heuer saatleri ve daha böylece çok lüks ürün markası da bu şirketin şemsiyesi altında yer alıyor. Yukarıda sayılan hiçbir markanın kurucusu da o değildir. Onun yeteneği, eline aldığı her markayı dünya çapında bir yıldız, sektörünün en güçlü markası haline getirmek.

Sıradaki Haber :  Mbaye Diagne

Bernard Arnault, Forbes dergisinin Mart 2011 raporuna tarafından $41 milyar Doları bulan servetiyle en varlıklı 4. İşadamıdır. 9 Mayıs 2017 tarihli aktüel verilere göre Bernard Arnault’un net değeri 54,5 milyar dolardır.

Aralarında Christian Dior, Louis Vuitton, Sephora, Hennessy, Dom Perignon, Fendi, Donna Karan, Givenchy, Zenith, Moet et Chandon, Guerlain ve TAG Heuer gibi markaların olduğu 60’a yakın markanın sahibidir.

1989’da LVMH’nin CEO’su ve idare heyeti başkanı olan Arnault, benzer dönemde ünlü Fransız perakende grubu Carrefour’un da azınlık hissedarı oldu.

Kendi ürünlerinin taklitlerini sattığı için eBay şirketini mahkemeye vererek, 2008 yılının haziran ayında 61 milyon dolarlık bir tazminat kazandı.

Bernard Arnault, François Hollande‘nın Fransa başkanı seçilmesinden sonradan ücret oranlarında artışın gündeme gelmesi üzerine 2012 Ağustosunda Belçika vatandaşlığına başvurdu. Bu haberi izleyen haftalarda Arnault’nun Belçika‘daki daha ayrıcalıklı ödenti mevzuatından yararlanmak için grup şirketlerine ait 4,1 milyar Avro aktifi bu ülkeye aktardığı duyuruldu.

Kızı Delphine Arnault LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy)başkan yardımcısıdır.

Evlilikleri :
1.eşi : 1973 yılında Anne Dewavrin ile evlendi. 1990 yılında boşandı. Antoine Arnault (d.1977) adında bir oğlu ve Delphine Arnault (d.1975) adında bir kızı vardır. 2.eşi : 23 Eylül 1991 tarihinde Piyanist Hélène Mercier (d. 1960) ile evlendi. Alexander, Frederick ve John adlarında 3 oğlu oldu.

Pablo Picasso Bernard Arnault meşhur bir sanat koleksiyoncusu olup Pablo Picasso, Yves Klein, Henry Moore ve Andy Warhol gibi ünlü sanatçıların farklı alanlara yönlendirilmiş tablolarını satın almıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu