Biyografi

Bernoulli

Bernoulli Biyografisi

Jacques Bernoulli (Jakob), d. 6 Ocak 1655 Basel – ö. 16 Ağustos 1705 Basel
Johann Bernoulli (Jean, John)d. 27 Temmuz 1667 Basel – 1 Ocak 1748 Basel
Daniel Bernoulli, d.29 Ocak 1700 Groningen – ö. 17 Mart 1782 Basel Hollanda

Üstün zekauzun uzun genetikçiler kadar incelenmiştir. Üç veya dört nesilde sekiz on tane üstün zekalı matematikçi veren Bernoulli ailesi incelemeye değer.

Bernoulli’ler, Saint-Barthelemy toplu öldürmelerinde olduğu gibi, hügnoların katolikler göre toplu öldürülmelerinden kurtulmak için 1583 yılında Anvers’deri kaçan bir ailenin devam eden soyudur.

İçlerinden birçoğu hukukta, bilginlikte, edebiyatta, özgür mesleklerde, yönetimle ilgili alanlarda ve görevlerde ve sanatta hakiki bir fayda göstermişlerdir. Matematik alanında daha fazla Bernoulli soyunun ikinci ve üçüncü kuşakta sivrildiğini görmekteyiz.

Jacques Bernoulli (Jakob), d. 6 Ocak 1655 Basel – ö. 16 Ağustos 1705 Basel Matematik tarihinin ünlü İsviçre’li ailesinin matematik geleneğini başlatan kişidir. Kesintisiz rekabet ettiği kardeşi Johann ile birlikte Leibniz’in öğrencisiydi.

Leibnitz kadar ortaya atılan diferansiyel ve integral hesabın şeklini inceledi. 1687 yılından, ölümü olan 1705 yılına kadar Bale’de maı. Çözümlemeli geometri, olasılıklar kuramı ve değişimler hesabına ait buluşları vardır.

Katkıları aralarında kutupsal koordinatların kullanımı, zincir ve kelebek eğrileri ile logaritmik sarmalın incelenmesi vardır.

Johann Bernoulli (Jean, John)d. 27 Temmuz 1667 Basel – 1 Ocak 1748 Basel İsviçreli matematikçidir. Rekabet içinde olduğu matematikçi Jakob Bernoulli’nin kardeşi, Daniel Bernoulli (Bernoulli prensibi’nin mucidi) ve Nicolaus II Bernoulli’nin babasıdır. bununla beraber Jean veya John Bernoulli olarak da bilinir.

Jakob ve John Basel Üniversitesi’nde eğitim aldıkları dönemde beraber çalıştıkları halde aralarındaki ilişki, John Bernoulli mezun olduktan daha sonra ikisi kıskançlığa varan bir rekabete dönüşmüştür. Bu rekabet daha fazla John’un Jakob’un pozisyonunu kıskanmasından gelmekteydi. Jakob’un ölümünden sonra John bu defa matematikte yetenekli oğlu Daniel ile rekabete girmiştir. 1738 de oğlu ile birlikte nerdeyse bununla beraber hidrodinamik üstüne çalışmasını yayımlamıştır.

Sıradaki Haber :  Bensu Soral

Jakob Bernoulli’nin ilgilendiği konulardan birisi de olanak kuramıdır. Bununla ilgili olarak yazdığı kitabında, Huygens’in talih oyunlarıyla ilgili broşürünü tekrar basmış ve permütasyonları ve kombinasyonları inceleyerek binom dağılımlarıyla ilgili Bernoulli Teoremi’ni geliştirmiştir.

Daniel Bernoulli, d.29 Ocak 1700 Groningen Hollanda – ö. 17 Mart 1782 Basel İsviçre Hollanda doğumlu, ama genelde İsviçre, Basel’de yaşamış matematikçidir. Daniel Bernoulli, Johann Bernoulli’nin oğlu ve Jacob Bernoulli’nin yeğenidir. Matematikçi oluncaya değin doktorluk yaptı. Paris İlimler Akademisi ödülünü bütün on kez kazandı. En ünlü eseri sıvılar dinamiğine aittir. Yirmi beş yaşındayken Saint Petersburg’a matematik profesörü olarak atandı. Anatomi, bitkibilimsel ve fizik dersleri okuttu. Matematikte fazla eser verdi. Daniel Bernoulli’ye, fiziğin kurucusu denilmiştir. Daniel, Basel Üniversitesi’nde profesörlük yapmış olup, verimli çalışmalarının çoğu astronomi, fizik ve hidrodinamikle ilgilidir. “Hydrodinamica” adlı kitabında hidrolik basınçla ilgili teoremlerini ve gazların kinetik kuramını açıklamıştır.

Babası (Johann) ve amcası (Jacob) basmakalıp (adi) diferansiyel denklemler kuramında, Daniel ise kısmi diferansiyel denklemler alanında öncü sayılmaktadır.

Akışkanların dinamiği konusundaki birincil çalışmaların sahibidir. O zamana değin akan bir akışkanın enerjisi hakkında hiçbir şey bilinmezken; Daniel Bernoulli, akıcı akışkanların kinetik, basınç ve potansiyel enerjilerine sahip olduğunu ve bu enerjilerin birbirine dönüşebildiğini göstermiştir. Geliştirdiği formüller halen akışkanlar mekaniğinin temelini oluşturmaktadır.

Ayrıca, bir tıp doktoru olan Bernoulli, kan basıncını ölçen birincil aletide akışkanlar hakkında yaptığı çalışmalardan yararlanarak tasarlamıştır. Geliştirdiği yöntem 18 yüzyılın sonlarına dek kullanılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu