Biyografi

Bill Clinton

Bill Clinton Biyografisi

Amerika Birleşik Devletleri‘nin 42. başkanı William Jefferson “Bill” Clinton döneminde, ülkesi tüm tarihinin en barışçı ve en parlak ekonomik dönemlerinden birini yaşadı. Franklin Roosevelt‘den bu yana ilk kez bir demokrat parti adayı ikinci kere başkan seçilmişti.
Tarihin en düşük işsiz30 yılın en düşük enflasyonuna, halkın maksimum ev sahibi olduğu, suç oranının maksimum düştüğü, ve insanların idareli olarak en kuvvetli olduğu dönemlerden birine imzasını attı. Uzun yıllardır birincil defa bütçe’nin denklendiği ve hatta bütçe fazlası yaşandığı günler getirdi.

2000 yılı kutlamalarını, Clinton millet farklılıklarını yoketme yolunda önemli gelişmeler katedilen bir dönem olarak tarihe geçirdi. Başkanlığının ikinci yılında halka sıhhat reformu başarısızlığa ulaşınca, Clinton bir dönemi değiştererek ; “Büyük devlet dönemi sona ermiştir” diyerek; kanunları insanların işlerini koruyabileceği, ailelerin hasta çocuklarına bedava olarak bakabileceği, tabanca satışlarının sınırlandırıldığı , eğitime yeni katkılar sağlayarak ve doğa koruma planlarına adım attı.

Bill, 19 Ağustos 1946 yılında Arkansas’in Hope şehrinde dünyaya geldi. Doğumundan 3 ay daha sonra babası bir trafidayken annesi üvey babası Roger Clinton ile evlendi. Lise döneminde, William Jeferson isteyerek üvey babasının soyadını aldı. Okulu bir fazla kere profesyonel bir müzisyen elde etmek için bırakmayı düşündü; ancak Boys Nation üyesiyken, beyaz saray da başkan John F. Kennedy ile tanıştı. Bu da onun ahali hizmetine ilk adım atmasını sağlayan yıllara adımını attırdı.

1968 yılında Georgetown Üniversitesi’nden mezun olduktan daha sonra; burslu olarak Oxford Üniversitesi’sinde okudu. 1973 yılında Yale Üniversitesi’sinden hukuk eğitimi aldıktan sonra politikaya atıldı. İlk defa seçimlere 1974‘de Arkansas’da girdi ve başarılı olamadı. Bir sonraki yıl Hillary Rodham ile evlendi. Chelsea isimli bir kızları oldu. 1976 yılında Arkansas’da bölge savcısı olduktan daha sonra; 1978 yılında vali seçildi. 1980‘de dönemi bittiğinde yeniden namzet olmasına rağmen seçilemedi. Ama , 2 sene sonra 1982‘de bitmiş vali oldu ve 1992 yılında başkan seçilene kadar valilik görevine devam etti. 1992‘de başkanlık dönemi bitmek üzere olan George Bush‘u yenerek Amerika Birleşmiş Devletleri’nin 42. başkanı oldu.

Sıradaki Haber :  Blerim Dzemaili

1998 yılında, Monica Lewinsky ile olan ilişkisini yalan söyleyerek gizlemekten dolayı Beyaz Saray tarihinde ikinci kez resmi olarak suçlanan (İngl. impeach) başkan oldu. ABD senatosunda yapılan yargılama sonucunda aklandı. Bütün halktan bu ilişki yüzünden özür diledi ve işine devam etti.

Dünyada ; Bosna’da güç da olsa barışı sağladı, Saddam Hüseyin‘in Birleşmiş Milletler karşısında aldığı kararlar karşı Irak’i bombaladı. (gerçi asker göndermeye gereklilik duymadı). NATO‘nun gelişmesini sağlayarak, daha açık bir uluslarası ticaret sağladı, uyuşturucu karşısında uluslarası anlamda savaşti. Güney Amerika, Avrupa, Rusya, Afrika ve Çin’e yaptığı gezilerle, Amerika’nin dış dünya ile ilişkilerinin en iyi olduğu döneme imzasını attı.

Halen liderlik ve idare üzerine seminerler vermekte, bir çok insan göre Amerika Birleşmiş Devletleri tarihinin en büyük başkanlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu