Gündem

Binlerce dolarlık tıbbı cihaz ve malzeme hastanede üretildi

Koronavirüs Covid-19 salgını sebebiyle binlerce dolara satılan ve bulunması efor olan tıbbi makine ve malzemeler, sağlık kurumunda üretildi. Koronavirüs sebebiyle dünyanın bir hayli ülkesinde tıbbı malzeme ve makine kasveti yaşanırken, Türkiye’de bu kasvet neredeyse hiç yaşanmıyor. Yerli ve ulusal ihtimallerle tıbbı makine ve malzemeler üretiliyor.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi teknik personeli, salgın sürecinde binlerce dolara satılan tıbbı makine ve malzemeleri kendi olanakları ile üretti. Koronavirüs tanısı konulan hastaların taşınmasında ehemmiyetli bir yeri olan olumsuz tazyikli hasta taşıma sedyesi, hastaların entübesinde kullanılan video laparoskopi aygıtı ve numune alma kabini, sağlık kurumunda üretildi.

İthal maliyeti vasati 20 bin dolar olan olumsuz tazyikli hasta taşıma sedyesi yalnızca bin 550 TL’ye mülk edildi. Yoğun bakımdaki hastalarda kullanılan ve maliyeti 4 bin dolar ile 15 bin dolar arasında değişen video laparoskopi aygıtı ise yalnızca 260 TL’ye mülk edildi. Sağlık Kurumu ayrıca Covid-19 kuşkusuyla gelen hastalardan numune almak için kabin yaptı.

Olumsuz tazyikli hasta taşıma sedyesinde hastanın dışarıyla teması kesilerek, hastalığın bulaşma tehlikeyi sıfıra indiriliyor. Kamera kablo ile çok uygun maliyete yapılan video laparoskopi aygıtı ise yoğun bakımdaki hastaları için kullanılıyor.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Doğan, koronavirüs salgın süreciyle beraber sağlık kurumu olarak ciddi bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Covid-19’lu hastalara vereceğimiz hizmet ve sıhhat çalışanlarımızı gözetmeyle alakalı hem gözetici donanım açısından hem de servisleri ayarlama açısından ciddi bir çalışma yürüttük. Bu süreçte gelen hastaların sağlık kurumunda bulaşıcı olmaması için, sıhhat çalışanlarımızı enfekte etmemek için kendi ihtimallerimizle olumsuz tazyikli hasta taşıma sedyesi yaptık. Sedyeyi yaptığımız çizimlerle, teknik personellerle birlikte çalışarak her iki tarafında da hepa filtreler, oksijen tüpü ve motorlar takarak sızdırmaz hale getirdik. Özellikle acil serviste ya da polikliniklerde Covid-19 hastası olarak düşündüğümüz hastanın transferinde olumsuz tazyikli hasta taşıma sedyesini kullanıyoruz. Ayrıca sağlık kurumunda yeniden Covid-19’lu hastalardan numune alma kabinleri yaptık. Yeniden yoğun bakımda bu hastalara vereceğimiz rehabilitasyonlarda, özellikle entüvasyon dediğimiz, vintülatöre bağlanma evresinde kullandığımız video laparoskopi yaptık. Bu biçimde hem kendi personelimizi gözeterek hem de hastalara daha iyi hizmet verebilmek için bunları yaptık. Bu süreçte medikal malzemelerin tüketimi ciddi bir biçimde sürüyor. Dünyada bir pandemi mevzubahisi, medikal işletmelerden bazı malzemeleri temin etmek her zaman basit olmuyor. Biz yapabileceğimizi düşündüğümüz için kendimiz oluşturduk” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  Cumhurbaşkanı Erdoğan Vali Akbıyık’a canlı bağlandı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu