Biyografi

Björk

Björk Biyografisi

İzlandalı müzisyen, şarkıcı, sinema oyuncusu. Reel adı Björk Guðmundsdóttir’dir. VH1 göre Rock’n Roll tarihinin en kayda değer 36. kişisi olarak değerlendirilmiş, 12 defa Grammy’ye ve oskara aday gösterilmiş, Lars Von Trier’ın Dancer In The Dark filminde gösterdiği performansla Cannes’da en iyi bayan oyuncu dalında bahşedilen ödülün sahibi olmuştur. Albümleri bütün dünyada 15 milyon satmış olan şarkıcı pop, alternative rock, jazz, electronica, folk ve herzamanki müziği birlikte kullandığı eserleriyle müzik endüstrisinin en öbür isimlerinden biri olmuştur.
21 Kasım 1965’te Reykjavik, İzlanda’da dünyaya geldi. Demin 11 yaşındayken piyano çalmaya başlayan Björk’un öğretmenleri, seslendirdiği Tina Charles şarkısı I Love to Love’u İzlanda’nın tek radyo istasyonuna gönderdiler. Sesi binlerce radyo dinleyicisiyle buluştuktan sonradan Björk, bir plak firmasından albüm gerçekleştirmek üzere teklif aldı. İlk gençlik yıllarında punk-rock’la ilgilenen şarkıcı, kızlardan oluşan Spit and Snot adında bir grup kurmuştu. 1980 yılında okuldaki müzik eğitimini tamamlayıp mezun olduktan daha sonra, basçısı Jakob Magnússon’la birlikte Tappi Tíkarrass isimli grubu kuran şarkıcı, Bítið Fast í Vítið isimli single’ı ve 1983’te Miranda isimli albümü yayınladı.

sonradan Einar Örn Benediktsson, Einar Melax, Guðlaugur Óttarsson, Sigtryggur Baldursson ve Birgir Mogensen gibi müzisyenlerle biraraya gelerek daha profesyonel bir grup olan gothic rock temalı KUKL’da vokal yapmaya başlayan Björk, grubuyla iki albüm yayınladı. KUKL daha sonra isim değiştirerek The Sugarcubes oldu.

The Sugarcubes, ilk albümleri için Derek Birkett‘in evinde kurduğu “One Little Indian” isimli plak şirketiyle anlaştı. Bu ilk alıştırma, büyük alaka fark etti ve öteki plak firmalarından teklifler almaya başladılar fakat yaratıcılıklarının engelleneceğini düşündükleri için One Little Indian’da kalmayı seçim ettiler. One Little Indian daha sonra da Björk’un birincil ve son plak şirketi olarak kalacaktı. Grupta çalan Þór Eldon’la aşk yaşamış Björk’un bu birliktelikten 8 Haziran 1986’da Sindri Eldon Þórsson isimli bir erkek çocuğu oldu. 1990 yılında The Juniper Tree isimli filmde aldığı rolle birincil oyunculuk tecrübesini kazanan Björk, kendini aktris olarak ifade etmekte de başarılı olacağının sinyallerini verdi.

Sıradaki Haber :  Prof.Dr.Recep Öztürk

The Sugarcubes 1992 yılında bölündü ve Björk kariyerine solo albümlerle devam etme kararı aldı. Londra’ya taşınan ve Massive Attack’ın prodüktörü olan Nellee Hooper’la çalışmaya başlayan Björk, ilk albümü Debut’u 1993’te yayınladı. Albümden çıkan ve klip yönetmenliğini Michel Gondry’nin yaptığı Human Behaviour isimli single tüm dünyada büyük ilgi gördü. NME tarafından yılın albümü seçilen Debut, Björk’e en iyi video klip ödüllerini de kazandırdı. Albüm 7 hit pat diye verdi müzik endüstrisine ve Björk, İzlanda’nın tüm dünyadaki gururu oluvermişti.

Debut’usırayla “Post“, “Telegram“, “Homogenic“, “Selmasongs“, “Vespertine“, “Medulla“, “Drawing Restraint 9” albümleri takip etti ve Björk alternatif müziğin efsanelerinden biri oldu. Albümleri yok satıyor, konserleri ve giyim tarzıyla 21. yüzyılın ikonlarından biri olarak gösteriyordu.

1996 yılında Björk’un zihin sağlığı bozuk bir hayranı onu asit bombasıyla öldürmek istediğini ve bombayı nasıl hazırladığını anlattığı bir film çekti. 21 yaşında ve adı Ricardo Lopez olan birey, yapılan ihbar sonucu kamera aleyhinde ölü olarak bulundu. İntihar eden Lopez, kasette bombayı Björk’un Londra’daki evine gönderdiğini anlatıyordu. Paket polisler tarafından Björk’ün evine ulaşmadan bulundu. Bunun üstüne Björk yaşadığı evden taşındı.

1999’da Lars Von Trier’ın Dancer In the Dark filminde canlandırdığı Selma Jezkova karakteriyle sinema eleştirmenlerinden tam puan bölge Björk, bu filmdeki rolüyle Cannes’da en iyi bayan oyuncu ödülünü, akademide de oskar adaylığını kazanıp, oyunculukta da gelebileceği noktanın altını çizmiş oldu. Radiohead grubundan Thom Yorke’la filmin müzikleri için yaptığı düet I’ve Seen it All, 2001’de yüksekokul göre en iyi şarkı ödülüne namzet olarak gösterildi. sonradan Björk sinema ve müziği birlikte yürütemediğini açıklayıp müzik çalışmaları üstüne yoğunlaştı. Yönetmen Michel Gondry, The Science Of Sleep filmi için kendisine öneri götürse de Björk açıkladığı sebepten ötürü filmde oynamayı reddetti.

Sıradaki Haber :  Bülent Çolak

3 Ekim 2002’de Björk’un Matthew Barney’le olan birlikteliğinden Ísadóra Bjarkardóttir Barney ismindeki kız çocuğu dünyaya geldi.

Sanatkâr çıkış tarihi 7 Mayıs 2007 olan altıncı stüdyo albümü Volta için Timbaland, Antony Hegarty ve Sjón gibi müzisyen ve prodüktörlerle çalıştı.

Albümleri :
1993 – Debut
1995 – Post
1997 – Homogenic
2001 – Vespertine
2004 – Medúlla
2007 – Volta
2011 – Biophilia
2015 – Vulnicura

Filmleri ve Dizileri :
Oyuncu :
2014 – Björk: Biophilia Live (Kendisi) (Sinema Filmi)
2006 – Glastonbury (Kendisi) (Sinema Filmi)
2005 – Çizgiyi Çekmek 9 (Sinema Filmi)
2000 – Karanlıkta Dans (Selma) (Sinema Filmi)
1994 – Hazırlanmış Giyim (Sinema Filmi)

Müzik :
2005 – Çizgiyi Sürüklemek 9 (Sinema Filmi)
2000 – Karanlıkta Dans (Sinema Filmi)
1999 – John Malkovich Elde Etmek (Sinema Filmi)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu