Biyografi

Bob Marley

Bob Marley Biyografisi

Efsane reggae sanatçısı Bob Marley’in 130’un üzerinde plağı, herkes dillere destan olmuş yüzlerce şarkısı bulunuyor.
Esas adı Robert az sanatkâr, 6 Şubat 1945 tarihinde dünyaya gelmiştir.5 yaşındayken, annesi Kingston’a taşınmaya karar vermiş ve orada Bob ve ailesi, yaşamı her tarafında Bob’un en iyi arkadaşlarından biri olan Bunny Livingston ve ailesi ile birlikte yaşamışlar. Bob ve Bunny, o yıllardan beri müzik ile uğraşmışlar.

Bob Marley, reggae müziğinin sadece Jamaika sınırlarında kalmamasını sağlayıp, onu bütün dünyaya duyuran en kayda değer isimlerden biridir. Büyük bir kesim kadar bu tür müziğin kralı olarak açıklama edilen Bob Marley, söz yazarı, şarkıcı ve gitaristtir. Profesyonel anlamda müziğe The Wailers grubu ile başlamıştır. The Wailers, Peter Tosh ve Bunny Livingston‘dan oluşuyordu oysa, bu isimlerde daha sonra Bob Marley gibi solo kariyer çalışmalarına devam ettiler. İlk hitleri “Simmer Down” olmuştu.

Bob, The Wailers’dan ayrıldıktan sonra, üç bayan reggae sanatçısının oluşturduğu The I-Threes adlı gruba müzikal alanda destek etti. Topluluğun elemanlarından Juddy Mowatt, tecrübeli artist için şu ifadeyi kullanmıştı; “Bob Marley’in şarkı sözü ve müzik altyapısı öylesine gelişmiş fakat, kendisi bir müzik ansiklopedisi gibi”

Bu ünlü Jameikalı laf yazarı, sadece kendisi ile yok bu grubu ile de, “ada müziğinin” evrensel bir ebat kazanmasını sağladı. Şarkılarında politik oysa basit bir içerik vardı.

“Catch A Fire”ı 1972 yılında yayımladı. Bu çalışmayı; 1973 çıkışlı “Burnin’”, 1975‘te kaydedilen “Natty Death” ve 1975 tarihli “Live” albümleri izledi. İngiltere, Almanya gibi kayda değer Avrupa ülkelerinde de hatrı sayılır bir dinleyici kitlesine sahip oldu. Bu sayede Avrupa’da bilhassa o yıllar için büyük önem içeren konserler verdi.

Sıradaki Haber :  Benjamin Britten

En popüler şarkılarından biri olan “Get Up, Stand Up”, sosyal karmaşayı konu edinir. “No Women, No Cry” gibi politik olmayan içerikte parçaları da vardır.

Birleşmiş Milletler “Uzlaştırma Madalyası”, 1978‘de Afrika insanına yapılan insancıl yardımlara şarkılarıyla destek olduğu için, Bob Marley’e verilmiştir. Ve bu ödülü aldığı yıl yardımsever yardım amacıyla Jamaika’da konsere çıkmıştır. Müzisyenliğiyle milletlerarası alanda kabul gören Marley, insani yönüyle de büyük takdir kazanmıştır.

Yaptığı “I Shot The Sheriff” ve “Get Up, Stand Up” gibi şarkılar meşhur artist Eric Clapton göre yıllar sonradan tekrar düzenlenmiştir.

Ve Bob Marley, 11 Mayıs 1981 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Olur Ya bedeni yok fakat unutulmaz eserleri, büyük manevi değer taşıyan destek çalışmaları ve dimdik ayakta duran adıyla dünya müziğinin en önemli efsanelerinden biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu