Dünya

Brezilya Başkanı Bolsonaro’nun cep telefonlarına el koyulacak

Brezilya’da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun cep telefonlarına el konulması arzı kabul edildi. Federal Yüksek Duruşması Başkanı Dominantı Celso de Mello, Cumhuriyet Başsavcısı Augusto Aras’ın Bolsonaro’nun cep telefonlarına el konulması arzını kabul etti.

Başsavcı Aras, telefonlara el konulma arzını Bolsonaro’nun federal polise karşı yasadışı baskı yaptığı iddiası ile açılan dava kapsamında sundu. Başsavcı, ayrıca Bolsonaro’nun Meclis Azası olan oğlu Carlos Bolsonaro’nun da cep telefonlarına el konulmasını isterken, arza mazeret olarak Bolsonaro ve oğluyla alakalı bazı parlamenterler tarafından ortaya çıkarılan ispatları sundu.

Bolsonaro’ya karşı açılan dava daha önceki Dominant ve Hak Bakanı Sergio Moro’nun geçen ay istifa etmeden evvel, hükümetin hak üzerinde politik müdahalesi hakkında yaptığı söylemeler neden oldu. Soruşturma kapsamında Bolsonaro’nun Hak Bakanlığına bağlı otonom federal polisin eylemlerine baskı yaptığı iddiası inceleniyor.

Yolsuzlukla Çaba Harekâtı Lava Jato Dominantı olarak tanınan Moro, yaptığı söylemede Bolsonaro’nun 22 Nisan’da bakanlarının bir kısmı ile yaptığı buluşmada sarihçe baskılarını itiraf ettiğini iddia etti. Dominant de Mello, bu iddianın ardından buluşmanın video kayıtlarını Hak Bakanlığından fotoğrafı olarak arz etti. Başkan Bolsonaro, ise yaptığı söylemede bu videoda kendisini riske atacak hiçbir şey olmadığını iddia ederken, hiçbir zaman federal polise baskı yapmadığına söyledi.

Brezilya Müessesesel Güvenlik Bakanı Augusto Heleno ise Devlet Başkanı Bolsonaro’nun cep telefonunun Yargıtay tarafından sorgulanan bir soruşturma kapsamında el konulması hakkında “Devlet Başkanı’nın cep telefonuna el konulması arzı us almaz. Şayet reelleşirse milli karar için öngörülemez neticeler doğurabilir” dedi.

Serkan Bayar

Sıradaki Haber :  Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, Covid-19 önlemlerine karşı düzenlenen protestoya katıldı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu