Biyografi

Bruce Lee

Bruce Lee Biyografisi

Bruce Lee, aktör ve dövüş sanatları uzmanı. 27 Kasım 1940’ta San Francisco’da dünyaya geldi. 1939 yılında, Hong Kong’lu bir opera sanatçısı olan babası, eşi ve üç çocuğuyla beraber Amerika’ya yerleşti. Annesi ona bir Amerikan ismi koymayı düşünmüyordu fakat hastanedeki hemşireler ona, Keltçe’de dinç insan anlamına gelen “Bruce” diye hitabediyorlardı. Demin üç aylıkken birincil filminde yeraldı.

1941 yılında Lee ailesi Hong Kong’a geri döndü. 1946 yılından itibaren yirmi filmde çocuk oyuncu olarak yer aldı. Oyunculuk dışındaki zamanlarında dansla ilgilenen Lee, bu yıllarda birde cha-cha yarışması kazandı.

Gençlik yıllarında Hong Kong sokak çetelerine dahil olan Lee, dövüş yeteneklerini için, 1953 yılında kung-fu dersleri almaya başladı. 1959 ‘da dövüşler yüzünden polisle sorunlar yaşadı ve annesi tarafından Amerika’ya, Seattle’daki aile dostlarının yanın yollandı.

Lise eğitimini tamamladıktan daha sonra, Washington Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Bu sırada da Hong Kong’ta eğitimini aldığı Wing Chun tarzı dövüş sanatının derslerini vermekteydi. Bu yıllarda tanıştığı Linda Emery ile 1964 yılında evlendi. Seattle’da kendine ait bir dövüş sanatları kursu açtı. daha sonra eşi Linda ile California’ya taşınan Lee, Los Angeles ve Oakland’da iki yeni ku genellikle Jeet Kune Do tarzıyla ilgili dersler verdi. Steve Marquin, Karem Abdul Cabbar, James Caburn, Don Inosanto gibi meşhur isimler öğrencileri arasında yer aldı. 1965 yılında oğulları Brandon Lee ve birkaç yıl sonradan da kızları Shannon Lee doğdu.

1964 yılında Ed Parkers ile birincil çıkışını yaptı. sonradan da kendisi için mükemmel bir çıkış olacağını düşündüğü dizi, “Gren Hornet”ta yer aldı. Ama bu dizi bir sezon yayında kaldı. James Garner’ ın oynadığı “Marlove” adlı filmde de ufak bir rolü oldu.

Sıradaki Haber :  Başar Sabuncu

1970’li yıllarda hem Hong Kong’dan, ayrıca de Hollywood’dan çoğu teklif aldı. 1972 yılında, Asya’da büyük bir film yıldızı haline geldi ve kendi yapım şirketi olan, Concorde Pictures’ı kurdu. Bu dönemde sırtından fazla ciddi bir sakatlık geçirdi. Doktorların tavsiyesi üstüne altı ayını yatakta sırtüstü yatarak devretmek zorunda kaldı. Yatmak zorunda olduğu dönemde “Jeet Kune Do Tao” adlı kitabını yazmaya başladı lakin tamamlayamadı. Ölümünden sonra bu kitabı eşi Linda tamamladı.

Bruce Lee, Linda Emery ile evli idi. Brandon Lee (d.1965-ö.1993) ve Shannon Lee (d.1969) adlarında iki oğlu oldu.

20 Temmuz 1973 tarihinde, otuz iki yaşındayken hayatını kaybetti. Bruce Lee’nin ölümü beraberinde birçok iddayı da getirdi. Sağlığının gayet iyi olduğu biliniyordu. Baş ağrısı için Equogesic adlı bir hap aldı ve uzandı. Uyuya kalan Lee bir daha hiç uyanamadı. Hastaneye ulaştırıldığında şimdiden ölmüştü. Vefat sebebinin beynindeki bitki örtüsü olabileceği düşünüldü ama sebep ur olmasa bile bu şekilde çok pozitif yaşa de bir beyin travması geçirmişti. Ölümü tüm Hong Kong’u yasa boğdu.

31 Mart 1993 tarihinde, oğlu Brandon Lee de babası gibi tartışmalı bir şekilde, “The Crow” filminin çekimleri esnasında, karnından vurularak öldü.

Bruce Lee, Seattle’daki Lake View mezarlığına gömüldü. sonra Oğlu Brandon Lee’de aynı yere, babasının yanında gömüldü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu