Gündem

Bu çiçeği koparmak ya da zarar vermenin cezası 60 bin lira

Marmaris’in kırsal Osmaniye Mahallesi’nin yamaçlarında yetişen ‘Ayı Gülleri’ Doğa Koruma ve Ulusal Parklar tarafından koruma altında. Bölgede yalnızca 2 kmlik bir alanda öbekler halinde yetişen çiçekler görsel şölen sunuyor.

Mora yakın pembe ve kırmızı renklerde açan, Latince ismi Paeonia Muscula ve Paenoia Turcica olan çiçeğe millet arasında ‘Ayı Gülü, Kızıl Gül’ gibi değişik adlar veriliyor. Türkiye’de öğrenilen öbür ismi ise şakayık.

Doğa Koruma ve Ulusal Parklar Muğla bölge müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre endemik nebat örtüsüne hasar vermenin cezası 60 bin lira. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü 6831 rakamlı orman yasasına göre de ormandan bir araya gelmesi ve hasar verilmesi yasak. Tespit edildiği takdirde 308 lira yönetimsel para cezası kesiliyor.
Doğma sihrime Marmarisli olan turizmci Şenay Tokmak, “Biz işimiz dolayısıyla ve bazen de hava almak için bu dağları dolaşırız. Burası Marmaris’in azami yerlerinden biri bu çiçekleri hep görür çok hoşlanırdık çok hoş renkleri var. Zati tabiattan bir şey koparmaya karşı olduğum için hiç koparmadım ama cezası olduğunu da öğrenmiyordum sanırım 60 bin liradan fazla cezası varmış” dedi.

Marmaris’in dağlarında yetişen ve arıların da çok beğendiği bu çiçekler dahil tüm orman, gelebilecek hasarlara karşı fotokapanlar ve ormancılar ile korunuyor.

Güldemet Kızıl 

Sıradaki Haber :  Bakan Koca: Evde izole edilmesi gereken hastalarımızı dijital yöntemle peşine düşüp takip edeceğiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu