Gündem

Bu çiçeği koparmak ya da zarar vermenin cezası 60 bin lira

Marmaris’in kırsal Osmaniye Mahallesi’nin yamaçlarında yetişen ‘Ayı Gülleri’ Doğa Koruma ve Milli Parklar kadar koruma aşağıda. Bölgede yalnızca 2 kilometrelik bir alanda öbekler halinde yetişen çiçekler görsel şölen sunuyor.

Mora yakın pembe ve kırmızı renklerde açan, Latince adı Paeonia Muscula ve Paenoia Turcica olan çiçeğe halk aralarında ‘Ayı Gülü, Kızıl Gül’ gibi öbür isimler veriliyor. Türkiye’de aşina öteki adı ise şakayık.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla bölge müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre endemik bitki örtüsüne hasar vermenin cezası 60 bin lira. Keza Orman Genel Müdürlüğü 6831 sayılı orman kanununa göre de ormandan toplanması ve zarar verilmesi yasaklanmış.

Saptama edildiği takdirde 308 lira idari para cezası kesiliyor

Doğma yükselme Marmarisli olan turizmci Şenay Tokmak, “Biz işimiz dolayısıyla ve bazen de hava elde etmek için bu dağları gezeriz. Burası Marmaris’in en yüksek yerlerinden biri bu çiçekleri defalarca görür çok beğenirdik fazla güzel renkleri var. Zaten doğadan bir şey koparmaya karşısında olduğum için hiç koparmadım fakat cezası olduğunu da bilmiyordum galiba 60 bin liradan pozitif cezası varmış” dedi.

Marmaris’in dağlarında yetişen ve arıların da çok sevdiği bu çiçekler dahil tüm orman, gelebilecek zararlara karşısında fotokapanlar ve ormancılar ile korunuyor.

Güldemet Kızıl
 

Sıradaki Haber :  Bakan Koca'ya, Soylu ile tartıştı iddiası soruldu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu