Biyografi

Buffalo Bill

Buffalo Bill Biyografisi

Barbar Batı’nın en ünlü figürlerinden birisi olan Amerika’lı asker, şovmen ve avcı. Her ne dek lakabını Bizon avları bir uçtan bir uca kazanmış olsa da, kısıtlı av sezonunun getirilmesi, Kızılderili haklarının savunulması gibi toplum yararına böylece çok harekette bulunmuş olan Buffalo Bill, Barbar Batı tarihindeki en renkli kişiliklerden birisidir ve edebiyattan sinemaya değin pek çok sanat eserinde izleri bulunabilir.
William Frederick Cody, 26 Şubat 1846 tarihinde, Le Claire, Iowa, A.B.D.’de dünyaya geldi. Babası Isaac Cody’nin, yaptığı esaret karşıtı konuşmaları yüzünden, köleliği destekleyen bir grup tarafından bıçaklanarak ağır yaralanması ve kısa zaman içinde ölüm etmesi üzerinde, az önce 11 yaşındayken posta ve mesajları iletmek için beygir üstünde uzun mesafeleri gitmeye başladı.

1860 yılında, hemen şimdi 14 yaşındayken meşhur posta servisi Pony Express’e katılan Cody, kısa bir vakit için atlı postacı olarak çalıştıktan sonradan orduya katılmaya kadar verdi. Yaşının küçüklüğü nedeniyle orduya alınmayan genç şoför, 18631865 yılları arasıında 7. Kansas Atlı Birlikleri’nde er olarak tayin yaptı, 18681872 yılları aralarında ise A.B.D. ordusunda izci olarak görevlendirildi. Cody’ye Buffalo Bill lakabı, 18671868 yılları aralarında, Kansas–Pasifik Demiryolu çalışanlarını doyurmak için vurduğu toplam 4.860 Buffalo nedeniyle, bu yıllarda verildi. Ayrıca 1872 yılında, yer aldığı görevlerdeki centilmen tavırlarından nedeniyle ordudan Itibar Madalyası kazandı.

1872 yılında, ordudan ayrılmasının hemen gerisinde Chicago’ya taşınan Bill, Texas Jack Omohundro ve James Butler adlı iki arkadaşı ile beraber Scouts of the Plains (Düzlüklerdeki İzciler) adını verdikleri bir Kaba Batı gösterisi hazırladı. Kısa sürede büyük üne kavuşan ve on yıl aralıksız devam een gösteriyi, 1883 yılında Nebraska’da düzenlenmeye başlanan Buffalo Bill’s Wild West (Buffalo Bill’in Barbar Batısı) adlı şov izledi. Büyük bir çadırda gösterime sunulan ve Türk, Arap, Moğol gibi dünyanın o kadar fazla öbür bölgesinden gelen insanların da lokal giysiler ve folklorik öğelerle kadrosunda bulunduğu bu gösteri, o tarihe değin üretilmiş olan en detaylı gösteri programlarından birisi olarak gösterildi.

Sıradaki Haber :  Bekir Bozdağ

1887 yılında, İngiltere Kraliçesi’nin huzurunda bir gösteri gerçekleştirmek üzere bu ülkeye giden ve altı ay İngiltere’de yaşayan Bill, 1889 yılında, uzun süreli bir Avrulpa turnesine çıkarak o kadar çok farklı ülke ve kültüre şovunu gösterme imkanı buldu. Bu turne, Buffalo Bill’in 19. yy’ın en önemli sanatçılarından birisi aralarında gösterilme imkanını sağladı ve ünü tüm dünyaya yayıldı.

1895 yılında Wyoming, A.B.D. yakınlarında bulunan anlamsız ve verimli bir araziyi satın bölge ve kendi adını içeren Cody kasabasını bu mekana kuran Bill, bundan böyle saygıdeğer bir iş adamı olarak tanınıyordu. 1901 yılında kasabayı anonim bir ayla getirmesinin peşinde, 1902 yılında kızının adını taşına Irma Otel’i açarak ir yatırımın kapılarını açmış oldu.

10 Ocak 1917 tarihinde, Denver’da yer alan aile evlerinde böbrek yetmezliği sonucunda hayatını kaybeden Buffalo Bill, Lookout Mountain, Colorado’ya gömüldü. Ölümünün ardındaki dünya liderlerinden çok sayıda baş sağlığı mesajı alan Bill’in efsanesi, vefatının ardındaki da devam etti. Posta pullarında, romanlarda, edebi metinlerde aralıksız atıflarda bulunulan Barbar Batı’nın bu en ünlü figürü, Western sinemasının yaygınlaştığı 50’li ve 60’lı yıllarda beyaz perdenin vazgeçilmez yüzlerinden birisi haline geldi.

Buffalo Bill’in hayatını okumak isteyenler için en iyi kaynak, 1879 tarihini içeren ve kendisinin yazdığı The Life and Adventures of Buffalo Bill olarak gösterilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu