Biyografi

Burhan Felek

Burhan Alın Yazısı Biyografisi

Burhan Alın Yazısı, 1889 doğumlu meşhur gazeteci. Türk gazetelerinde, fıkra türünün ilk temsilcisi olan Alın Yazısı, “Şeyh-ül Muharririn” ünvanına bedel görülmüş tek yazardır.
11 mayıs 1889 tarihinde, istanbul’da doğdu. İlk öğrenimine, 6 yaşında, Ravza-i Terakki adında, özel bir okulda başlayan ve bu okuldan 1902 yılında mezun olan Felek, aynı sene, Üsküdar Mülkiye İdadisi’ne başvurdu, sınavda başarılı oldu ve doğrudan ikinci sınıfa başlamaya yargı kazandı. Kader, derslerinde üstün başarı göstererek, bu okuldan birincilikle mezun oldu. Liseyi de ikincilikle tüketen Kader, avukatlık düşünü yerine getirmek için, 1906‘da, Hukuk Fakültesi’nin sınavına girdi. O sene başarı sağlayamayan Kader okula 1907‘de girebildi. Fakültesinde, Talebe-i Hukuk Cemiyeti’nin kuruluş çalışmalarına katılan Felek, bir vakit derneğin genel sekreterlik görevini yürüttü. Evkaf İnşaat Başkâtipliği ve Ticaret Bakanlığı’nda hukuk müşavirliği yaptı.

Benzer yıllarda, güreşin yanı sıra, atletizm ve futbolla da ilgilenen Felek, uzun mesafeli koşulara (1500 metre) ve dağıtılmış futbol karşılaşmalarına 1907’de, Üsküdar’daki arkadaşlarıyla birlikte Anadolu Spor Kulübü’nü kurarak, Türk spor tarihine, Anadolu Spor Kulübü’nün ayrıca kurucusu keza de futbolcusu olarak geçti. 1908 yılında, resmi olarak kuruluşunun arkasından kulüp, İstanbul liglerinde, her zaman ön sıralarda yer aldı ve bu performansını 1920’li yıllara değin sürdürdü.

Felek’in, spor hayatı boyunca, ara sıra futbol ve güreş karşılaşmalarında hakemlik de yapmasına karşın, etkin spor yaşamı pozitif uzun sürmedi. Daha fazla yazıları ve makaleleriyle Türk sporuna katkıda bulunmaya çalışan Alın Yazısı, milletlerarası alanda da olimpizm düşüncesinin yerleşmesine katkılarından dolayı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi göre Diplome de Merite Olimpic (Liyakat Diploması) ile ödüllendirildi.

Balkan ve Akdeniz Oyunları kurucularından olan Kader, 1924 ve 1928 Olimpiyat Oyunları’nda idare yaptı. 1924 yılında kurulan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi‘nin kurucuları aralarında bulunan Alın Yazısı, 19381952 yılları aralarında TMOK Genel Sekreterliği, 19601964 ve 19651982 arası, 21 sene süreyle, TMOK Başkanlığı görevini üstlendi.

Sıradaki Haber :  Prof.Dr.Akın Kaya

1922‘de, Ali Sami Yen ve Yusuf Ziya Öniş ile birlikte, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’ nın kuruluşunu gerçekleştirdi. Atletizm Federasyonu Başkanlığı’na seçilen Kader, 1936‘ya değin bu görevi sürdürdü.

Burhan Alın Yazısı, gazetecilik yaşamına, ‘amatör’ olarak 1909 yılında, İdman Dergisi’nde başladı. 1910’da, Deniz Filosu Dergisi‘nde profesyonelliğe adım atan Alın Yazısı, 1918 yılında, Tanımlama-i Efkâr Gazetesi‘nde spor ve foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. Süre, Vatan, Yeni Ses, Alemdar ve Tetebbu Gazeteleri’nde fıkra , 29 sene yazılarını yazacağı Cumhuriyet Gazetesi‘ne geçti. 1 Eylül 1969’da, Milliyet Gazetesi’nde yazmaya başlayan Kader, o yıl 45. yılını dolduran fıkra yazarlığını, ölümüne değin Uyruk’te sürdürdü. Alın Yazısı bir zaman İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Türk fotoğrafçılığının birincil ‘basın fotoğrafçısı’ olarak adlandırılan Alın Yazısı’in, bu alandaki en önemli çalışması, Çanakkale Savaşı’yla ilgilidir.

1944’de, yolculuk yazılarından oluşan Hint Masalları’nı, 1947’de Felek’i, 1957’de, Vatandaş Efendi adlı espri kitabını yazar Felek, 1971’de Eski İstanbul Hikâyeleri, 1974’de, Yaşadığımız Günler ve 1982’de de, Nasrettin Öğretmen adlı kitapların altına imzasını attı.

1974 yılında, sadece ona bahşedilen, Şeyh-ül Muharririn (en kıdemli gazeteci) ünvanına sahip oldu. 8 mayıs 1980’de İstanbul Üniversitesi Senatosu’nun, “fahri doktorluk” ünvanı verdiği Alın Yazısı’e, Fransa Hükümeti, ölümünden sonradan, Legion d’honneur nişanını değerinde görmüştür.

Kader, gazateciliğin yanı sıra spor yöneticiliği ve futbol hakemliği de yaptı.

Burhan Alın Yazısı, 4 Kasım 1982 tarihinde, İstanbul’da vefat etti. Köşe yazılarını, aralıksız olarak bütün 57 sene sürdüren Kader’in, son köşe yazısı, 5 Kasım 1982 tarihinde, ölümünden bir gün daha sonra Milliyet Gazetesi’nde yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu