Gündem

Çay hasadına vekâlet formülü

Karadeniz’de mayıs ayında başlayacak nehir hasadı dönemi için şehir dışından gelecek üreticilere müsade verilmemesi tartışmalara sebep oldu. İçişleri Bakanlığı devreye girerek problemin çözümü için alan valileri ile toplantı yaptı. Hasat döneminde ürününün başında bulunamayacak üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için alınacak tedbirler belirlendi.
Türkiye’deki koronavirüs vakalarının merkezi hâlinde bulunan İstanbul’daki Karadenizli vatandaşların büyük bölümü her yıl olduğu gibi bu sene de akarsu hasadı için memleketlerine gitmek istedi. Fakat virüsün İstanbul’dan Anadolu’ya taşınmasının önlemek amacıyla getirilen yolculuk yasağı uygulamasına takılan üreticilere hasat için bile olsa izin çıkmadı. Edinilen bilgilere kadar birincil hasat dönemi olan mayıs ayında İstanbul’dan memleketlerine gitmek isteyen 100 bin civarındaki Karadenizli, gezi izni talebinde bulundu. Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı, Trabzon, Rize, Artvin ve Giresun Valileri ile bir araya gelip il pandemi kurullarının da görüşünü alarak bu kişilere izin verilmemesini kararlaştırdı. Geçtiğimiz günlerde dört şehrin valisi kadar “Akarsu hasadı yapılacak Rize, Trabzon, Artvin, Giresun şehirleri dışındaki müstahsillerin, bu illere gelişi için seyahat izni verilemeyeceği” duyuruldu. Bu gelişmeden sonradan kent dışındaki nehir üreticilerinin ürünlerinin nasıl toplanacağına dair tartışma başladı.

KOMİSYON KURULACAK
İçişleri Bakanlığı kaynakları, dört şehrin valisi ile bitmiş toplantı yaparak çözüm tekliflerini masaya yatırdı. Bu çerçevede akarsu hasadı yapılacak şehir halkı ve ilçelerde kaymakamların başkanlığında ilgili STK’lar, muhtarlıklar ve köylere hizmet götürme birliklerinin temsilcilerinden oluşan komite kurulacak. Komisyonlar, kent dışından gelemeyecek üreticileri tespit edecek, üreticiler bu komisyonlara başvurarak, hasat için kendileri namına, ürünlerinin toplanacağı yerde yaşamış diğer bir ismi görevlendirecek. Şehirlerine gidemeyen üreticiler, yetkili kıldıkları kişiler yoluyla hasat sürecini peşine düşüp takip edecek. Hasat için gerekli olan mevsimlik işçilerle ilgili de formül bulundu. Sınırların kapalı olmasından dolayı, her sene nehir hasadı için Gürcistan’dan gelen mevsimlik işçilerin bu sene gelememesi sebebiyle oluşacak mevsimlik emekçi açığının, Ardahan, Kars, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt ve Iğdır gibi çevre şehirlerden geleceklerle kapatılması kararlaştırıldı. Oysa, bu bölgelerden gelecek olan mevsimlik işçilerin dere hasadını bilmemeleri üreticileri düşündürüyor.

Sıradaki Haber :  İstanbul Valisinden filyasyon açıklaması

ON BİN KİŞİ VİRÜS TAŞIR
Koronavirüs vakalarının merkezi hâline gelen İstanbul’dan memleketine gitmek isteyenlere müsade verilmesi durumunda büyük riskin oluşacağına dikkat çeken İçişleri Bakanlığı kaynakları “İstanbul’dan Karadeniz’e gitmek isteyen 100 bin civarında vatandaşımız var. Bunlar gelip ürünlerinin hasadında başında durmak istiyor. Lakin bunlara izin vermemiz çağrıda bulunmak, mevcut tablodan yola çıkarak, asgari 10 bin kişinin virüs taşıması çağrıda bulunmak. Bu, çok büyük bir risk olur” değerlendirmesinde bulundu.

​​Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu