Gündem

Covid-19 engeline takılan 5 asırlık gelenek böyle sürdürüldü

Sivas’ta, 15. yüzyılda yaşayan Sivas evliyalarından Şemsettin Sivas-i kadar yazıldığı düşünülen ilahi Sivas’taki bütün camilerde 5 asırdır Ramazan ayının başında teravih namazlarından sonra okunuyordu. Korona virüs (Covid-19) salgını tedbirleri zarfında camilerde teravih namazı kılınamayınca 5 asır daha sonra Ramazan ayının birincil üç günü bu gelenek de gerçekleştirilemedi. Sivas Valiliği 5 yüzyıllık geleneğin bozulmaması için ayrı bir usul düşündü. Diyanet İşleri Başkanlığından gerekli izinler alınarak Ramazan ayının 3. günü Sivas’taki bütün cami hoparlörlerinden bu ilahi yayınlandı. Minarelerden yankılanan “Yâ Hannan, Yâ Mennân, Yâ Ze’l-cudi ve’l ihsân; Sebbit kulûbenâ ale’l-îmân, Nercû afveke ve’l-ğufran; Merhaba Merhaba, şehr-i Ramazân Merhaba; Merhaba Merhaba, şehr-i Sıyam Merhaba. Evvel Hû, Âhir Hû; Zâhir Hû, Bâtın Hû; Kul Yâ Hû, Yâ Hû, Yâ Men Hû Hak” ilahisi ve sözcük-i tevhit-i duyan Sivaslılar, geleneğin bozulmamasına sevindi.

Konuyla ilgili izah etme yapan Sivas Ulu cami İmam Hatibi Ahmet Kocabaş, Ramazan ayının geçmiş yıllar gibi aynı olmadığını belirterek, “Camilerimiz abes. Bu Ramazan bizler için hazin geçiyor. Bu sene Ramazan ayı geçmiş yıllar gibi yok. Ramazan ayında Müslümanlar gündüzleri oruç tutup, akşamları teravih ibadeti ile birlikte hoş, neşeli bir öyle da İslam alemi için huzurlu geçerdi. Bu sene Ramazanda Rabbimin takdiri Korona virüs salgını Dünya’nın dört bir yanını sardığı gibi bizim ülkemizde de etkin oluyor. Camilerimizde cemaatimizle birlikte ibadetlerimizi yapmaya devam edeceğimiz günler yakındır inşallah” dedi.

“Türkiye’de bir tek Sivas’ta okunur”

Kocabaş, ‘Ya hennan, ya Mennan ‘ ilahisinin Türkiye’de bir tek Sivas’ta okunduğunu açıklama ederek, “Ya Hennan, ya Mennan ilahisi Şemsi Sivas-i hazretlerinin yazdığı bir ilahidir. Türkiye’de bir tek Sivas’ta okunur, şehrimize özgüdür. Teravih namazlarından sonradan okunur normalde. Bu senede teravih namazı cemaatimizle birlikte kılınmadığı için insanlarımızda bu geleneğimizden mahrum kalmasın diye böyle bir tatbik başlatıldı. Sivas Valiliği ve il müftülüğü ile birlikte birazcık önce dinlediğimiz gibi camilerden yatsı ezanından daha sonra ‘Ya hennan, ya mennan’ ilahisi insanların kulaklarında olacak inşallah. Böylelikle her yerde yad etmiş, baştan hatırlamış ve her tarafta yaşamış olacağız” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  Elazığ'da deprem sonrası harabeye dönen 10 bin konut yıkıldı

Veysel Korkmaz – Iftihar Erden

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu