Gündem

Dışişleri Sözcüsü Aksoy: ‘Yunanistan’ın ahdi kara hududumuzu ihlali tedbirler alınarak anında önlenmiştir’

Dışişleri Bakanlığı Lafçısı Hami Aksoy, Yunanistan’ın Türkiye-Yunanistan sınırına ait iddiaları hakkındaki suale yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı Lafçısı Hami Aksoy, “Yunanistan 15 Nisan 2020 tarihinde Bakanlığımıza Türkiye-Yunanistan kara sınırının Ferre Kupürü bölgesinde tel çit inşa edeceğini duyurmuştur.

Bakanlığımız alakalı müesseselerimizle zorunlu koordinasyonu yaptıktan sonra 11 Mayıs 2020 tarihinde Yunanistan’a bir Anekdota vererek, kara sınırımızı ihlal etmemesini, bunun için inşaat alanının apsislerini paylaşmasını ve hudut kurulunun bir araya gelmesini arz etmiştir. Yunanistan’a aynı zamanda ahdi sınırımızı teşkil eden Meriç Nehri yatağının, sınırın tanımlandığı tarih olan 1926’dan beri natürel ve suni sebeplerle ehemmiyetli miktarda değiştiği, sınırın bu bölgesinde iki ülke arasında mutabık kalınmış duyarlı apsislerin mevcut olmadığı, bu sebeple iki ülke kurulları arasında teknik koordinasyon yapılmadan çalışmalara başlanmaması gerektiği bildirilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Hudutlarımızda bir oldubittiye hiçbir biçimde hoşgörü gösterilmeyecektir”

Aksoy, söylemelerini şöyle sürdürdü:

“Bu ihtarlarımıza ve işbirliği tekliflerimize karşın Yunanistan 13 Mayıs 2020 tarihinde arazi tesviye çalışmalarına başlamış ve ahdi kara sınırımızı ihlal etmiştir. Bu ihlal alakalı makamlarımız tarafından zorunlu ihtiyatlar alınarak anında önlenmiştir. İki ülkenin teknik kurulları arasında yapılmasını öneri ettiğimiz görüşmeler hakikatleştirildiği takdirde mesele aşılabilecektir. Hudutlarımızda bir oldubittiye hiçbir biçimde hoşgörü gösterilmeyecektir.”

Cevdet Fırat Aydoğmuş
 

Sıradaki Haber :  Dışişleri Sözcüsü Aksoy: "ABD’nin FETÖ üyeleri için güvenli bir liman haline geldiğini kaygıyla müşahede ediyoruz"

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu