Dünya

Dünya Sağlık Örgütü: ‘Türkiye huzurevleri ve bakım kuruluşlarında alınan önlemlerle dünyaya örnek oluyor’

Buluşmaya Manili ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan Koç ve genel müdürlük çalışanları ile Dünya Sıhhat Teşkilatı “Türkiye Sıhhat Güvenliği Projesi Koordinatörü” Dr. Irshad Ali Shaikh’ın da aralarında bulunduğu DSÖ yetkilileri katıldı.

Manili ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, buluşmada yaptığı sunumda huzurevleri ve bakımevlerinde alınan ihtiyatları paylaştı.

Bakanlığın manili ve yaşlı hizmet merkezleriyle alakalı bilgi veren Koç, Bakanlığa bağlı 426 huzurevi ve yaşlı rehabilitasyon merkezinde toplam 27 bin 500 yaşlının bakım ve sıhhat hizmeti aldığını söyledi.

Covid-19 salgın sürecinde öbür ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye’de yaşlı hastalara tahsis edilen yatak ve ventilatör yapay solunum makineyi rakamının ortalamanın üstünde bulunduğunu belirten Koç, ülke olarak zaferlerinin entegre olmuş sıhhat ve bakım hizmeti uygulamasından kaynaklandığını ifade etti.

Covid-19 salgını sırasında huzurevi serinkanlılarının ve personelin sıhhatini gözetmek için kuruluşların alması gereken önlemler ve prosedürler hakkında bilgilendirmeyi “Kuruluşlarımıza Müteveccih Koronavirüs Bilgilendirme Kılavuzu 1 ve 2” olarak iki ayrı kılavuzda topladıklarını da belirten Koç, Türkiye’de daha ilk hadise söylenmeden evvel; 7 Ocak 2020 tarihinde korona virüs ile alakalı ilk fotoğrafı yazıyı tüm Şehir Müdürlüklerine yolladıklarını söyledi.
Türkiye’de ilk hadisenin fotoğrafı olarak söylenmesinden sonra da tüm şehir müdürlüklerinde, süreçle süratli ve aktif bir biçimde çaba etmek için Takip İzleme Üniteyi oluşturduklarını da belirten Koç, “İzleme ve Takip Ünitelerimiz periyodik buluşmalarla süreci çok yakından izledi. Ayrıca, tüm kuruluşlarımızda şahsi gözetici teçhizatların ve dezenfekte mahsullerinin anlık takiplerini yaptık. Aile Bilgi Sistemi üzerinden, kuruluşların tüm gereksinimlerini ve stoklarını takip eden bir modül oluşturduk” diye konuştu.

Kuruluşlarda yiyecek ve malzeme tedarik zinciri ile alakalı temkinlerden, 14 gün vardiya sistemine, sosyal yalıtım kuruluşlarından, vardiya başkalaşımında personele uygulanan testlere kadar geniş bir çerçevede ihtiyat aldıklarını hatırlatan Koç laflarına şöyle devam etti:

Sıradaki Haber :  Kabe örtüsü yukarı kaldırıldı

“Bulaş yolunu, kuruluşa yeni kabulleri ve kuruluş dışına çıkışları menederek önlemiş olduk. Mümkün tehlikeleri göz önüne alarak tüm kuruluşlarımızda ‘yalıtım odaları ve katları’ ve huzurevlerinden bağımsız alanlarda ‘yalıtım kuruluşları’ oluşturduk. Hasta Olan kimseyi yine huzurevlerimize almadık, kendilerine yalıtım kuruluşlarında hizmet verdik. Tam kuruluşlarımızda yaşlı ve manililerimizden kuşkulu ve semptomları olanları rehabilitasyonu için sağlık kurumuna sevk ediyoruz ve 14 gün sağlık kurumunda kalıyorlar ve taburcu olduklarında sosyal yalıtım kuruluşlarında hizmet alıyorlar. Serinkanlılarımızın rehabilitasyon süreçlerinin erken başlamış olması ve rehabilitasyonlarının sağlık kurumularda yapılıyor olması ehemmiyetli. Öbür ülkelerde yaşlıların hastalansalar da huzurevlerinde kalma kavrayışı var, bizde ise bütün tersi; sağlık kurumunda rehabilitasyon olmaları gerektiği kavrayışı var.”

26 Mart itibariyle değişmez vardiya sistemine geçtiklerini, bunu da yeterli görmeyerek, vardiyaya giren tüm personele PSR usulü ile tarama testi uyguladıklarını da belirten Koç, “Tüm kuruluşlarımıza girecek personeli de tarama testlerine tabi yakalıyoruz. Vardiya evveli kesinlikle testlerin dağılmasını gerekli hale getirdik ve tehlikeleri asgariye indirdik” söylemesinde bulundu.

“Türkiye tarafından kuruluşlarda alınan ihtiyatlar bir yayın haline getirilerek DSÖ içinde yayımlanacak”

Manili ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç’un sunumunun ardından laf alan Dünya Sıhhat Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Dr. Irshad Ali Shaikh, alınan ihtiyatların ve izlenen siyasetin çok etkileyici olduğunu söyledi.
Türkiye’nin dünyaya misal olduğunu vurgulayan Dünya Sıhhat Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Shaıkh, Türkiye tarafından kuruluşlarda alınan ihtiyatların bir yayın haline getirilerek DSÖ içinde yayımlanması kararı aldıklarını da vurguladı. Mevzuyla alakalı, gelecek hafta Avrupa Temsilinin de katılımıyla bir buluşma daha hakikatleştirilecek.

Shaikh, alınan önlemler ve testlerin sık kullanımı ve yaygınlığı mevzusundaki duyarlılık sebebiyle Türk yetkililere teşekkür etti.

Yunus Emre Kartal
 

Sıradaki Haber :  Suudi Arabistan Kralı Selman hastaneden kabine toplantısına katıldı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu