Dünya

El Salvador’da mahkumlara benzeri görülmemiş hücre cezası

Orta Amerika ülkesi El Salvador’un başkenti San Salvador’un kuzeybatısındaki çete üyelerinin bulunduğu Izalco Hapishanesi’nde mahkumlara verilen suç oluşturan dünyada yankı uyandırdı. El Savador Devlet Başkanı Nayib Bukele, ülkede bir günde 22 ceza işlenmesinin peşinde azami acil koşul bildiri ederek mahkumlar için 24 saat hücresel cezası emri verdi. Bukele yaptığı açıklamada, “Dış dünya ile temas olmayacak. Mağazalar kapalı kalacak ve bir sonraki duyuruya değin tüm faaliyetler askıya alınacak. Çete liderleri hücresel hapsine girecek” dedi. Keza, hükümet tarafından bahşedilen talimat doğrultusunda hapishanedeki 5 hücrede de arama yapıldı.

Korona virüs salgınıyla mücadelenin devam ettiği ülkede, mahkumlara uygulanan gözenekli olan cezasında sosyal mesafenin korunmaması ise uyarı çekti. Elleri kelepçelenen mahkumlar, uzun sıralar oluşturacak şekilde birbirlerine yakın mesafede tabi yanlamasına oturtuldu. Bir Takım mahkumların yüzlerinde maske olduğu görülürken çoğu mahkumda maske olmaması da tepki çekti.

Bir günde en yüksek ceza sayısı

Yaşanan cinayetler Devlet Başkanı Bukele’nin geçtiğimiz yıl Haziran ayında göreve başlamasından bu yana, ülkede bir günde işlenen en yüksek ceza sayısı oldu. Birkaç yıl önce bulunduğu bölgede kuvvetli sokak çeteleri nedeniyle ceza oranının en yüksek seviyede olduğu ülkede Bukele’nin iktidara gelmesinin ardındaki canice oranlarında kayda değer ölçüde düşüş yaşandığı belirtildi.

Çete şiddeti konusunda sıfır tutku politikasının uygulandığı El Salvador hapishanelerinde hiçbir ziyaretçiye ve telefon görüşmesine müsade verilmezken mahkumlar 24 saat baştan başa hücrelerinde tutuluyor. Oysa keza hapishane içerisinde ayrıca de açık havada koşul normalleşirse, hücresel saatleri esnetiliyor ve ziyaretçi kabul ediliyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, El Salvador’daki hapishanelerde 12 bin 862 çete üyesinin bulunduğu belirtildi.

öte yandan, şu başlıca değin 323 korona virüs vakasının kayıtlara geçtiği ülkede, salgın sebebiyle 8 kişi hayatını kaybetti.

Sıradaki Haber :  Manisa’da bir mahalle karantinaya alındı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu