Gündem

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Koç korona virüs rakamlarını açıkladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Manili ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Opr. Dr. Orhan Koç, manili ve yaşlı bakımevleri ile huzurevlerinde alınan korona virüs Covid-19 temkinleri ve olay rakamlarına ait bilgi verdi. İHA muhabirinin suallerini cevaplayan Koç, “Ülkemizde yaşlılarımıza ve manililerimize hizmet verdiğimiz 977 bakım merkezimiz var. Bu merkezlerimizde 55 bin 585 şahıs hizmet almakta. Huzurevi bağlamında baktığımızda 455 huzurevimiz var. Bu huzurevleri içerisinde bir kısmı ‘Yaşlı Yaşam Merkezi dediğimiz konut etrafında hizmet verdiğimiz üniteler” diye konuştu.

“Hiçbir kronik rahatsızlığı olmayan yaşlımız hemen hemen yok”

Koç, huzurevlerindeki yaş ortalamasına ve sıhhat gidişatlarına ait, “Huzurevlerimizdeki yaşlılarımızın yaş ortalamasına baktığımızda yüzde 50’si 80 yaşın üzerinde. Yaşlılarımızın hemen hemen hepsinde bir kronik rahatsızlık var. Kiminde tansiyon eşlik etmekte, kiminde kalp yetmezliği var. Hiçbir kronik rahatsızlığı olmayan yaşlımız hemen hemen yok” biçiminde konuştu.

Bakım merkezleri ve huzurevlerindeki korona virüs önlemlerine ait konuşan Koç, “Ülkemizde henüz daha ilk olay söylenmeden evvel biz 7 Ocak’ta tam kuruluşlarımıza özel, fotoğrafı, belediyeye bağlı kuruluşlar da dahil, Covid ve temkinlere ait ilk fotoğrafa yazımızı yollamıştık gerek sıhhatle alakalı ihtiyatların alınması, gerek de eğitimlerinin verilmesi hususlarında. Şahsi anlamda tutum farklılığı yapmak çok basit değildir, özellikle yaşlılarda, manililerde kısa müddet içerisinde maske takmalarını söylemeniz, sık sık el yıkamalarını söylemeniz, bunların da tutum farklılığına dönüşmesi çok basit değildir. Bu açıdan çok erken başlamak gerekiyordu. Biz de öyle yaptık” biçiminde konuştu.

Koç, laflarını şöyle sürdürdü:
“28 Şubat’ta ise henüz Türkiye’de ilk olay söylenmeden evvel tüm kuruluşlarımıza biz ziyaret kısıtlamaları getirdik. Acil bir gidişat olmadığı sürece yaşlılarımızın kuruluştan dışarı çıkmamaları noktasında yönergeler gönderdik. Personelimiz bile akrabalarından, etrafından rastgele bir yurt dışından gelen yurttaşla temas etmeleri vaziyetinde kuruluşa hizmet vermemelerini, izinli olmalarını sağlamaya çalıştık.”

Sıradaki Haber :  Çankırı'da 600 binin üzerinde maske dağıtıldı

Günde 4 tarama yapılıyor

Koç, tam yaşlıların, tam kuruluş hizmeti alan fertlerin günde 4 kere sıhhat taramasından geçirildiğini ifade etti. Koç, korona virüsle çaba kapsamında zorunlu dinlenen tıbbi ve paklik malzemelerinin tümünü üç aylık stoklar biçiminde temin ettiklerini söyledi. Takip programları ile stok yönetimi yaptıklarını da dile getiren Koç, “Bugün haysiyetiyle rastgele bir malzeme kasvetimiz yok” dedi.

Mevzubahisi kuruluşlarda çalışan personellere ait de konuşan Koç, “Personelimiz de 26 Mart’ta cemiyetteki virüsün dağılma süratine bakarak, konutlarına gidip geliyorken tehlike altında olmalarını da göze alarak kuruluşun içerisinde 7 günlük, 10 günlük, daha sonra 8 Nisan’da da 14 günlük statik vardiyaya geçmelerini sağladık. Kuruluşlarımızda uyuyorlar” diyerek personellere gösterdikleri özveri için teşekkür etti.

Koç, “Tam vardiya girişlerinde testleri yapıyoruz. Pozitif olan veya pozitif olmayıp rastgele bir şikayeti olan personelimizin rehabilitasyon süreçlerini başlatıyoruz ve kuruluşumuzda hizmet vermesinin önüne geçmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Koç, “Tam bu ihtiyatlara karşın bu bir salgın. Cemiyetin her kesimine dağılabilen, dağılmayla alakalı tam yalıtım kaidelerine dikkat etmemize karşın bugünkü olay sayılarını öğreniyoruz, Sıhhat Bakanlığı her gün söylüyor. Natürel ki kuruluşlarımızda da tam bu ihtiyatlara karşın kuruluşlar 7/24 saat canlı firmalardır ve cemiyetin içindeki firmalardır. Buralarda da ne yazık ki virüsün bulaşmış olduğu ve pozitif hadiseler diye ifade ettiğimiz yaşlılarımızdan hasta olanlar var ve bunların da rehabilitasyon süreçleri ilk günden itibaren yakın takibe alınıyor. Sıhhat Şehir Müdürlüğü ile beraber zorunlu ihtiyatlar alınarak yaşlılarımız sağlık kurumuna sevk ediliyor. Sağlık Kurumundaki rehabilitasyon süreçleri takip edilerek bu süreci bitiriyoruz” biçiminde konuştu.

“Değişik periyotlarda taramalar yapıyoruz”

Erken teşhisin ehemmiyetini vurgulayan Koç, “Kuruluşlarımızda birden fazla değişik periyotlarda taramalar yapıyoruz. Personelimizi girerken tarıyoruz. İçeride hafif bir belirti, şikayet olduğu zaman yaşlımızın hemen testlerini yapıyoruz. Testin pozitif çıkması vaziyetinde kuruluşun tümünü tarıyoruz” dedi. Koç, tam kuruluşu tarayarak erken tanı koyduklarını ifade etti.

Sıradaki Haber :  Siyam ikizleri yarın Türkiye’ye dönüyor

“Manili ve yaşlı bakımevleri ile huzurevlerinde bin 30 olay, 484 iyileşen var”

Manili ve yaşlı bakımevleri ile huzurevlerindeki korona virüs olay rakamını da söyleyen Koç şunları söyledi:
“55 bin müessesesel bakımda olan yaşlımız var, manilimiz var. Bunların içerisinden tarama usulüyle rastgele bir belirtisi olmadan teşhis koydurduğumuz bin 30 olayımız var. Bu, bin 30 olayımızın tümünün sağlık kurumu süreçlerinde rehabilitasyonlarını yaptırdık ve 484 yaşlımız ve manilimiz taburcu oldu. Bu yaşlılarımızın içinde 102 yaşında olan yaşlılarımız var, 94 yaşında olan yaşlılarımız var. Başka Bir Deyişle, ileri yaşta olup da virüsü yenen yaşlılarımız var.”

Koç, taramaların kuruluş içinde hakikatleştirildiğinin de altını çizdi.

“Türkiye bu anlamda rehabilitasyon algoritmasında dünya ülkelerine misal olmuş bir ülkedir”

Yaşlılara ait rehabilitasyon süreçlerini yakından takip ettiklerini dile getiren Koç, “Erken teşhis koymamız, erken tanı koymamız, sağlık kurumu süreçlerini erken başlatmamız ve tam elimizdeki ilaçlar, Türkiye bu anlamda rehabilitasyon algoritmasında dünya ülkelerine misal olmuş bir ülkedir, rehabilitasyonların başlamış olmasına karşın kritik süreçte alıngan yaşlılarımız var. Bunlar içerisinde, tam bu rehabilitasyonlara karşın; erken tanı koymamıza, erken rehabilitasyon yapmamıza karşın ölüm eden yaşlılarımız da var. Bu süreci, tam bu temkinleri artırarak devam ettiriyoruz” diye konuştu.

Özel bakım merkezlerine ait iddialara cevap

Koç, bazı özel bakım merkezlerinde bazı yaşlılara bakılmadığı, korona virüse tutulan yaşlıların ailelerine geç haber verildiği doğrultusundaki iddialara ise, “Her zaman olduğu gibi bugün de gerek Covid pozitif olan yaşlılarımız veya manililerimiz, gerekse sıhhatiyle alakalı rastgele bir semptomu olan yaşlılarımızı 112 sistemi ile sağlık kurumuna kaldırıyoruz. Bu süreçte yaşlımızın yakınına kesinlikle bilgi veriyoruz ve kendilerinin de bu sürece dahil olmalarını istiyoruz. Özellikle salgın yarıyılında bu hassasiyetimiz daha da çoğalarak devam etmekte ancak münferit hadiseler olabilir. Bunlar olduğu zaman kesinlikle yaşlımızın kendisi veya yakını bizim kuruluşumuza, bizlere erişebileceği mekanizmalarımız var” biçiminde yanıt verdi.

Sıradaki Haber :  İstiklal Caddesi’nde yağmur etkili oldu

Koç, bakanlığın çağrı merkezinin 24 saat hizmet verdiğini ifade ederek, 183, 144 çağrı merkezi hatlarından, CİMER üzerinden yurttaşların kendilerine erişebileceklerini anımsattı. Yurttaşlara seslenen Koç, “Müessesesel bakımda olan manili ve yaşlımıza had safhada hizmet verdiğimizden tam yurttaşlarımızın emin olmasını istiyoruz. Alınması gereken ihtiyatların zamanında, faal bir biçimde alındığını, müessese ve kuruluşlarımızın karantina kaideleriyle işletildiğini, personelimizin de bir adanmışlık, bir gönüllülük, bir özveriyle kuruluşlarımızda 14 gün hiç çıkmadan hizmet verdiğini öğrenmelerini isterim” dedi.
Koç, yurttaşlardan yaşlıları aramalarını, onların moral ve motivasyonunu artırmalarını istedi.

101 yaşında korona virüsü yendi

Öte yandan, Kahramanmaraş Şehit Hakan Duyğal Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan 101 yaşındaki Ömer Dinler korona virüsü yendi. Rehabilitasyonunun ardından taburcu olan Dinler, kaldığı merkezde beğenilerle karşılandı.

Cevdet Fırat Aydoğmuş – Erdinç Türkcan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu