Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Macron otomotiv sektörünü kurtarma planını açıkladı

Fransa’da sanayi kazancının yüzde 16’sını oluşturan otomotiv sektörü, hem yeni tip korona virüs Covid-19 hem de inovasyon beceriksizliği sebebiyle ekonomik krize girdi. Satılmayan vasıtaların satışını desteklemek emeliyle ekonomik desteklerin yapılacağını duyuran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, daha önceki taşıtları yeni etrafçı vasıta ile değiştirecek olan yurttaşlara ve firmalara 2 bin ila 7 bin euro arası parasal yardım yapılacağını duyurdu. Satılamayan 500 bin vasıtanın yalnızca 200 bini için geçerli olacak olan parasal desteğin her 4 aileden 3’üne sarih olacağı bildirildi.

Etrafçı vasıta yapımını da destekleyen Macron, “Yerli ve ulusal etrafçı vasıta imaliyle Avrupa lideri olacağız” diyerek 2025 seneyi haysiyetiyle her sene 1 milyon etrafçı vasıta üretmeyi kastettiklerini duyurdu. “Başka bir Avrupa Birliği ülkesinde bu kadar büyük bir maksat yok” diyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, elektrikli vasıtaların kullanımını arttırmak ismine elektrik istasyonlarını 100 bine çıkarmayı kastettiklerini de belirtti.

Vasıta imalinin tamamen Fransa’da yapılması için üreticiler ile uyuşma sağlandığını dile getiren Macron, tüm yurt dışı yapım yerlerinin ülkeye taşınacağını ve ulusal imalin destekleneceğini ifade etti. Yerli ve ulusal yapım için 8 milyar euro dayanak yapılacağını duyuran Macron, ayrıca 400 milyonu devlet takviyeli toplam 600 milyon euro meblağında bir yatırım fonu oluşturulacağını, bu fona Fransız üreticilerin katkıda bulunacağını ve sektörde lüzum olan alanlara tüketileceğini bildirdi.

Fransız taşıtları daha çağdaş, daha etrafçı ve son teknoloji ile üreterek Avrupa ve dünyaya ihraç etmek istediklerini söyleyen Macron, Ar-Ge için üreticilere 200 milyon euro hibe verileceğini de duyurdu. Ülkede senelik elektrikli vasıta yapımını dörde katlamayı kasteden Macron, lider firmalarla görüşüp yerli ve ulusal yapıma zorunlu tüm parasal dayanakların yapılacağını, ancak işletmelerin de buna yardım olması gerektiğini ifade etti.

Sıradaki Haber :  Berlin’de araç yayaların arasına daldı: 7 yaralı

Özlem Kaplan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu