Dünya

Fransa’da tartışmalı internet yasası mecliste kabul edildi

Milli Meclis’te iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü LREM ile liberal muhalefet partisi UDI-Agir abonelerince desteklenen yasa, muhalefet partisi milletvekillerinin karşı çıkmasına karşın kabul edildi. Sağ muhalefet partileri ile aralarında Boyun Eğmeyen Fransa’nın FI da olduğu muhalefet partileri ise, ‘İnternette Nefreti Temkine Kanunu’na ‘hayır’ oyu verdi. 2012-2017 seneleri arasında iktidarda olan Sosyalist Parti PS aboneleri ise bu mevzuda çekimser kaldı. Fransız Komünist Partisi PCF aboneleri ise, Covid-19 salgını sebebiyle bir hayli parlamenterin meclise gelememesini fırsat öğrenip oylama yapılmasına tepki olarak, oylamaya katılmadı.

Milli Meclis’te kabul edilen yasa, sosyal medya platformları ile arama motorlarının yasadışı kabul edilen tüm paylaşımları en geç 24 saat gibi bir vakit içerisinde silme lüzumluluğu getiriyor. Eğer bu vakit içerisinde silinmediği taktirde 1 milyon 250 bin Euro’ya varan para cezası kesilebilecek. Bu kapsama giren paylaşımlar arasında nefreti teşvik edenler, şiddet kapsayanlar, ırkçı veya dini inanışlara hakaret edilen söylemler bulunuyor. Muhalefet partileri ise yeni kanuna tepki gösterdi. Kanunda yargıyı temsil eden dominantların vereceği karar aranmadan ceza kesilebilecek olmasına karşı olduklarını ifade ediyorlar. Bu yetki daha çok Radyo-Televizyon Üst Konseyi CSA müessesesinin vereceği karara vazgeçiliyor. Karşı sol partiler, yasa ile bir hayli paylaşımın legal olmasına karşın, birilerinin sevinci isteğiyle silinmeyle karşı karşıya kalacağı ve bunun ‘fazla ve saklı sansür’ çağrışımı yapacağı iddiasında bulunuyor.

Fransa Milli Meclisi’nde kabul edilen bu münakaşalı kanunun sağ muhalefet azası senatörler tarafından en üst yönetimsel yargı üniteyi olan Tüzük Konseyi’ne taşınacağı düşünülüyor.

Tansu Sarıtaylı

Sıradaki Haber :  Irak’ta korona virüs bilançosu ağırlaşıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu