Gündem

Gaziantep’te korona virüse yakalananların sayısı artıyor

Türkiye genelinde korona virüs hadiseleri eksilme gösterirken, Gaziantep’te ise korona tutulanların rakamı çoğalıyor. Ülke genelinde bayağılaşma sürecine girilirken, Gaziantep’te alınan yoğun önlemler ve tüm ihtarlara karşın korona virüslü rakamı çoğalıyor.

Yasaklanamayan çoğalış sebebiyle şehirde ise alınan önlemler ise yoğun bir biçimde uygulanıyor. Toplu taşıma taşıtları ile fırın, yapımevi, fabrika gibi tüm işlerlerinde sıkı hijyen, sosyal mesafe gibi kaideler yoğun bir biçimde sorgulandığı şehirde, insanların yoğun olarak bulunduğu sokaklar haftalardır trafiğe kapalı yakalanarak, bu sokaklara maskeli ve hakimiyetli biçimde erişime izin verilmesine izin veriliyor.

Ramazan Bayramı sebebiyle insanların büyükleri, eş, arkadaş ve akrabaları ile bayramlaşmalarını ve temasları yasaklamak emeliyle polis ve jandarma takımları tarafından kavşak ve iletişim yollarında hakimiyet noktaları oluşturuldu. Takımlar durdurdukları taşıt ve yayaların caddeye çıkma evrakı olmayanlara kesilen cezaların ardından ardından konutlarına geri yollarken, mahallerde devriye attığı taşıtlardan ise megafonla yaptığı ihtarlarla insanların konutlarında kalmasını istiyor.

Hadise görülen mahallerde karantina

Olayların görüldüğü konut, apartman ve mahallerde ise karantina kaideleri uygulanıyor. Yapılan dezenfekte harekâtının ardından ise konut, apartman ya da mahalle girişlerinde örgütüne üyeleri tarafından nöbet yakalanarak, karantinadaki insanların 14 gün süresince dışarı ile teması kesiliyor. karantinada bulunan insanların lüzumları ise Vefa Destek Grupları tarafından karşılanıyor.

Artan olaylar üzerine Gaziantep Valisi Davut Gül, sosyal medya hesaplarından aralıksız yurttaşlarla süreç ile alakalı bilgiler paylaşarak, gidişatın ciddiyetini anlatıyor. Yurttaşları kaidelere uyması mevzusunda sık sık çağrıda bulunarak, yurttaşların uygulanan ihtiyat ve yapılan ihtarlara riayet etmesini istiyor.

Sosyal medya üzerinden Türkiye’deki cezaların hemen hemen yarısını Gaziantep’te kesildiğini söyleyen Vali Gül, ikaz ve ihtarlara karşın insanların kaidelere riayet etmemesinden de yakınıyor. Aksi halde ağır para cezalarının uygulandığını da andırdıran Vali Gül, yaptığı bir paylaşımında ise “Yürüme mesafesindeki fırınlardan, konuttan bir şahsın ekmek almasına izin edilmişti. Fakat ailece ekmek almaya gidenler olduğunu görüyoruz. Bunlarla alakalı vazifeli dostlar legal operasyon yapmakta olup ‘ekmek almaya giderken ceza yazdılar’ serzenişi haklı değildir” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  Ramazan akşamlarını boş geçiren tarihi camiler fotoğraf karelerine yansıdı

Virüs genellikle akraba ve dosttan bulaşıyor

Gül, sosyal medyadan yaptığı başka bir ihtarda ise korona virüs olaylarının yüzde 77’sinin akraba ve dosttan bulaştığını andırdırarak, Ramazan Bayramı süresince insanların temastan sakınması istedi. Vali Gül, paylaşımında, “Hadiselerimizin yüzde 77’si hastalığı akrabası ya da dostundan kapmış. Hiç biri hastalanacağını ya da hastalığı bulaştıracağını düşünmüyordu. Kapı komşu olsanız dahi akrabalarınıza gitmeyin,davetli kabul etmeyin,beraber yemek yemeyin, bayramlaşma yapmayın” ifadelerine yer verdi.

Bayramın ilk gününde 49 şahısta korona

Caddeye çıkma kısıtlamasının olduğu Ramazan bayramın ilk gününde 49 şahısta daha korona virüs tespit edilirken aynı gün içerisinde ise bir birey daha ölüm etti. Şehirdeki toplam hadise rakamı bir 242 birey olurken hastalıktan can veren rakamı ise 18 bireye yükseldi.

İki günde yasağı ihlal eden 5 bin bireye ceza

Gaziantep’te Ramazan Bayramı sebebiyle 23 ve 24 Mayıs tarihlerindeki iki günde toplam 5 bin 175 birey ile 24 dükkanına soka çıkma kısıtlamasını ihlal etmesi sebebiyle ceza uygulandı.

Ramazan bayramının ilk günü vazifeyi başında olan trafik takımları ise şehir merkezinde yaptığı teftişlerde 373 taşıt hakimiyet ederek, 39 yurttaşa caddeye çıkma kısıtlamasını ihlali sebebiyle 37 sürücüye ise karayolları Trafik Yasanın farklı maddelerinden operasyon yapıdı. Ayrıca teftişlerde 30 taşıt ise trafikten men edildi.

Resul Yanbul

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu