Gündem

Hatay’da teknik lisede solunum cihazı üretildi

MEB, korona virüs pandemisi boyunca mesleki ve teknik anadolu liselerinde imal kapasitesini harekete geçirirken, bu kapsamda, temizleme ve dezenfeksiyon ürünlerinden maske üretimine, tek kullanımlık önlük ve tulumdan yüz koruyucu sipere kadar fazla farklı alanlara yönlendirilmiş ürünlerin hızlı üretimine geçti.

Özellikle maske makinesi ve solunum cihazı üretimi için bu cihazların tasarımına ve Ar-Ge çalışmalarına tartı verildi.

Bu kapsamdaki çalışmaların bir öteki aşamasında da birincil solunum cihazı, Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biyomedikal Aygıt Teknolojileri Ar-Ge atölyelerinde üretildi.

Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Birol Gezer, gece gündüz çalışarak solunum cihazını ürettiklerini belirterek “20 günlük alıştırma sonucunda solunum cihazını ürettik. Bu konuda bizlere takviye olan Hatay Valimiz Rahmi Doğan ve İl Ulusal Eğitim Müdürümüz Kemal Karahan’a teşekkür ediyoruz” dedi.
Gezer ayrıca solunum cihazının, İş Sağlığı ve Güvenliğine yerinde tasarlandığını ve Sıhhat Bakanlığı Tıbbı Cihaz Yönetmeliği’ne uygun olarak üretim edildiğini belirterek solunum cihazının tescilinin alınmasının arkasında hızlı üretime başlanacağını sözlerine ekledi.

Elektronik öğretmeni Nurullah Sarı ise cihazla ilgili teknik bilgiler verdi. Sarı, “Solunum cihazımızın çalışma mantığı, öteki profesyonel hekimler önce hastanın kanındaki oksijen değerine baktıktan daha sonra taşıyabileceği değeri parametreleri girerek ayarlıyorlar. Hastanın ciğerinde oluşması gereken oksijen basıncı dakikadaki solunum sayısı, nefes alındığında ciğerde kalması gereken zaman oksijen değerleri giriliyor. Her şey yolunda ise hekimlerimiz ilgili işlemi başlatıyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Gökhan Aklan – Adem Karagöz
 

Sıradaki Haber :  Ardahan'a dolu yağdı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu