Gündem

Hedef vaka sayısı günlük 500’ün altı

Türkiye’deki koronavirüs olaylarında başlayan düşüş meyline bağlı olarak, banalleşme adımlarının ne zaman atılacağı güzergahında tasarılama yapılırken, bayrama kadar geçecek süreçte gelecek bilgilerin her şeyin tanımlayıcısı olacağı tespiti yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığında banalleşme adımları mevzusunda yapılan buluşmalarda, özellikle son bir haftadır 15’ten fazla şehirde yeni olay görülmediği, geçtiğimiz hafta olay rakamları 100’nam altında olan şehir rakamının ise 30’dan 40’a çıktığı belirtildi. Bu şehirlerden 20’sinde olay rakamının 10’un altında olduğu, Türkiye’deki toplam hadiselerin büyük kısmının da İstanbul, İzmir, Ankara ve körfez şehirlerindeki olaylardan oluştuğuna dikkat çekiliyor. Bazı şehirlerde hiç olay görülmemesinin, her şeyin hakimiyet altına alındığı anlamına gelmeyeceğini vurgulayan uzmanlar, hali hazırda cemiyette yüzde 30’luk bir kesimin hiçbir bulgu göstermeden virüs taşıdığı tespitinden hareketle, önlemlerde bayram evveli bir esnemenin tehlikeli olacağını belirtiyor. Olay rakamlarındaki düşüş meylinin aralıksız talep etmesi ve bayrama kadar bariz bir negatifliğin yaşanmamasının banalleşme adımlarında tanımlayıcı olacağı tespiti yapılıyor. Bu kapsamda İstanbul başta olmak üzere, Türkiye genelinde günlük olay seyrinde yaşanan düşüş meylinin aynı biçimde sürmesi gidişatında bayramdan sonraki hafta için banalleşme adımlarının ilk safhasına geçilebileceği değerlendiriliyor. Ancak, Bilim Heyeti azaları özellikle bayram vaktince yeterli temkin alınmazsa, hadiselerin yine yükselişe geçeceği, bu vaziyette klasikleşe adımlarının atılamayacağını dile getiriyor.

KRİTİK SAYI BİNİN ALTI
Bayrama kadar geçecek zamanda, var olan önlemlere uyulması gidişatında, günlük olay rakamının, önümüzdeki hafta 2 binin altına, ikinci haftada binin altına, bayram sonrasında ise 500’nam altına düşeceği hipotezi yapılıyor. Bu gayelerin yakalatılması için salgın yönetimi mevzusunda en kritik üç haftaya girildiğine dikkat sürükleyen uzmanlar, olay rakamları bu maksatlara uygun bir seyir izlerse banalleşme adımlarının ilk safhasının bayram sonrası devreye gireceğini değerlendiriyor. İkinci evrede kaldırılacak bazı kısıtlamalar için ise, günlük olay rakamlarının 100’lü sayılara inmesinin gerektiği belirtiliyor.

Sıradaki Haber :  İtalyan enerji şirketi ENI, Mısır açıklarında yeni doğal gaz rezervi buldu

BAYRAMDA EL ÖPME YOK
Virüs hadiselerinin yine çoğalma tehlikesine karşı da, bayrama müteveccih bazı temkinler üzerinde çalışma yapıldığı belirtiliyor. Özellikle, yakın temasın yaşanacağı bayram namazı, kabirlik ziyaretleri, bayramlaşma, el öpme, kentlerden ilçelere veya köylere gidişlerin virüsün dağılmasına neden olabileceği değerlendirilerek, bayram süresince kısmi caddeye çıkma yasağı dahil, yeni temkinler tartışılıyor. Kentler arası seyahat yasağının da bayram sonrasına kadar devam edeceği, bu yasakla alakalı değerlendirmenin, haziran ayının ilk haftasında gelecek olay bilgilerine göre yapılacağı belirtiliyor.
Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu